Turnalarin Göçüne Kar Engeli

Bahar mevsiminin gelmesi ile güneyden kuzeye göç eden turnalar, Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde kara yakalandi. Hava muhalefeti sebebiyle uçamayan yaklasik 250 turna, tarlalara indi.

Turnalarin Göçüne Kar Engeli
Havalarin isinmasiyla birlikte özellikle Rusya ve Ukrayna üzerinden Karadeniz’i geçerek Avrupa’ya göç eden turnalar, kötü hava sartlari sebebiyle Kastamonu’da mola verdi. Kastamonu’nun Devrekani ilçesinde kara yakalanan turnalar, sis sebebiyle indikleri tarlada mola verdi. Ilk kez ilçede 250’den fazla turna gören vatandaslar ise sasirdi. Turnalarin hava sartlarinin normale dönmesi ile ilçeden ayrilarak göçlerine devam etmesi bekleniyor.

“Turnalar, geçici olarak ilçemizde misafirimiz”

Turnalarin kar yagisi sirasinda tarlaya inmek zorunda kaldigini belirten Enver Özkan, “Turnalar, dün ögle saatlerinde geldiler. Bir süre havada gezinip tarlaya inerken gördüm. Turnalar, sisli ya da yagisli havalarda yolunu bulamiyorlar. Mecbur göç ederken bulunduklari yere inmek zorunda kaliyorlar. Tabii ki hava açinca buradan gidecekler. Geçici olarak misafirimiz oldular. Sis ve soguk hava nedeniyle yönlerini bulamadiklarini düsünüyorum, gökyüzüne yükselmesi için havanin açik olmasi gerekiyor. Turnalarin göç etmesi yazin baslangicinin, kisin da bitmesinin isaretidir” dedi.



200’den fazla turnanin oldugunu söyleyen Semih Dogan ise, “Dün ögle saatlerinde gelip Devrekani’de çayirlik alana konumlandilar. Hava sartlarindan ötürü sanirsam göç ederken buraya inmek zorunda kaldilar diye düsünüyorum. Aç midirlar, bu kuslar ne yer, bilemiyoruz. Çayirlik alana dogru bakildiginda 200-250’nin üzerinde turna oldugunu saniyorum. Iki gündür ilçemizde kar yagisi var. Siste bastirdi. Göç ederken kar yagisi ve sise yakalandiklari için havalarin sogumasiyla ilçemize inmis olabileceklerini saniyorum. Turnalarin burada dinlendiklerini düsünüyorum” diye konustu.

Kaynak: İHA