Aromaterapi Ile Bagisiklik Sistemini Güçlendirin

Grip, soguk alginligi ve diger solunum yolu rahatsizliklarina karsi bagisiklik sistemini güçlendirmenin birçok yolu bulunuyor. Piyasada bu sorunlari gideren pek çok ürün oldugunu belirten Istanbul Aydin Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Ögretim Üyesi Dr. Sara Pour, “Aromaterapi bütüncül sagligi yani ruh, zihin ve beden dengemizi koruyarak bagisiklik sistemimizi güçlendirmenin dogal bir yolunu sunuyor” dedi.

Aromaterapi Ile Bagisiklik Sistemini Güçlendirin
"Aromaterapi"nin kelime anlami her ne kadar ’koku ile tedavi’ anlamina gelse de etkisi koku ile sinirli degil. Zira bu terapi yönteminin basrol oyuncularindan olan uçucu yaglarin arkasinda bir bilim serüveni var. Aromaterapinin, bütünsel sagligi destekleyen ve gelistiren bir sifa sanati ve bilimi oldugunu ifade eden Istanbul Aydin Üniversitesi Eczacilik Fakültesi Ögretim Üyesi Sara Pour, “Aromaterapinin temelinde bitkilerin farkli kisimlarindan elde edilen ve iyilestirici özellikleri bol olan uçucu yaglar bulunur, ki aslinda bu minik moleküller bitkinin konusan ruhunu ve kalbini temsil ederler” dedi.



Bagisiklik sistemi nedir

Bagisiklik sisteminin vücudumuzun çesitli patojenlere, virüslere ve hastaliklara karsi savunmasi oldugunu belirten Dr. Sara Pour, “Bunlardan herhangi birinin tespit edilmesi durumunda bagisiklik sistemimiz, istenmeyen istilacilari sistemimizden temizlemek için hemen çalismaya baslar. Stres ve anksiyete, vücudumuzda ’savas veya kaç’ tepkisi olarak bilinen bir dizi fizyolojik tepkiyi tetikler. Bu yanit, adrenal bezlerimizin adrenalin ve kortizol gibi stres hormonlarini salgilar. Kisa vadede, bu hormonlar vücudumuzun enerji seviyelerini artirir ve bizim acil durumlara hizla yanit vermemizi saglar. Ancak, sürekli yüksek seviyede stres altinda oldugumuzda, bu hormonlar vücutta asiri aktif bir hale gelir ve bagisiklik sistemimizin isleyisini bozarlar. Kortizol, özellikle uzun süreli stres durumunda, bagisiklik sistemini baskilar ve iltihaplanmayi arttirir. Bu, kisa vadede vücudu asiri tepkilerden korurken, uzun vadede bagisiklik sisteminin hastaliklara ve enfeksiyonlara karsi etkili bir sekilde yanit verme yetenegini azaltir” dedi.



Uçucu yaglarin etki mekanizmalari

Uçucu yaglar, antikorlar, sitokinler ve dendritik hücreler gibi bilesenlerinin kullanimi yoluyla bagisiklik sisteminin uyarilabilecegini söyleyen Dr. Sara Pour, sunlari söyledi:

“Bazi uçucu yaglar, polimorfonükleer lökositler, makrofajlar, dendritik hücreler, dogal öldürücü hücreler ve B ve T lenfositleri dahil olmak üzere bagisiklik sistemi yeterli hücrelerin çogalmasini uyarabilir. Vücudumuzdaki dengeyi ve uyumu gelistirmeye yardimci olacak bazi uçucu yaglari söyle siralayabiliriz. Tea tree olarak da bilinen çay agaci (Melaleuca alternifolia) uçucu yagi bolca Terpinen-4-ol içerdiginden dolayi bagisiklik sistemini desteklemek için en etkili uçucu yaglardan biridir. Çay agaci, olaganüstü anti-mikrobiyal özellikleri ve enfeksiyon ve hastaliklarla mücadeleye yardimci olan bagisiklik sistemini uyarma yetenegi nedeniyle büyük saygi görmektedir.”

“Bir baska önemli uçucu yag olan Frankincense, yüksek miktarda içerdigi pinen’den dolayi bagisiklik sistemini güçlendirirken, limonen ve linalool ile sakinlestirici, kaygiyi hafifletici etkisi ile öne çikiyor. Olmazsa olmazlardan bir digeri kekik uçucu yagi timol ve karvakrol içeriginden dolayi enfeksiyon önleyici etkisi öne çikiyor. Genellikle dogal soguk alginligi ve grip ilaçlarinda kullanilan Okaliptüs uçucu yagi solunum yollarinizi temizlemeye ve enfeksiyonu önlemeye yardimci olabilecek harika bir dekonjestandir.”

“Saymakla bitmeyen faydalarindan yararlanmak için lavanta uçucu yagi, kullanmalisiniz. Bolca linalool, linalil asetat içerdiginden dolayi, stresi hafifletme yetenegi yüksektir ki bu genellikle bagisiklik sistemi sagligini gelistirmede en büyük faktörlerden biridir. Stresi hafifletmenin yani sira lavanta, genellikle hücre hasari, hastalik ve yaslanmayla iliskilendirilen serbest radikalleri sistemimizden uzaklastiran antioksidanlarla doludur. Limon içerdigi vitamin ve minerallerin bollugu nedeniyle vücudun detoksifikasyonu için kullanilabilecek harika bir yagdir. Ayrica bagisiklik sistemine yardimci olmasinin yani sira bolca limonen bilesenine sahip oldugundan dolayi, ruh halinizi iyilestirmek ve odaklanmanizi keskinlestirmek için de kullanilabilir.”

“Tibbi nane uçucu yagi, kendine özgü kokusunu ve serinletici etkisini veren yüksek düzeyde mentol içerir. Mentolün antiviral, antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklere sahip oldugu bilimsel olarak gösterilmistir, bu da onu bagisiklik sistemini güçlendirmek için mükemmel bir seçim haline getirir. Bagisiklik sistemini güçlendirmeye yardimci olmasinin ana yollarindan biri solunum fonksiyonunu iyilestirmektir.”

Sinerjik karisimlar

Birden fazla uçucu yagi birlestirerek, antimikrobiyal ve antibakteriyel etkinliklerini artirabilecek sinerjik karisimlar olusturulabilecegini belirten Dr. Sara Pour, “Örnegin, limon ve çay agaci yaglarini karistirmak, limonun antiviral özelliklerini çay agacinin antibakteriyel özellikleriyle birlestirerek daha genis bir etki yelpazesi sunabilir. Sonuç olarak aromaterapi, soguk aylarda bagisikligi ve genel sagligi desteklemenin ve gelistirmenin harika bir yoludur. Uçucu yaglarin günlük rutine dahil edilmesi solunum sistemini güçlendirebilir. Gribal enfeksiyonlar ve diger solunum yolu rahatsizliklarindan korunma saglayabilir. Unutmayin, stres ve anksiyeteyle basa çikmak ve bagisiklik sistemimizi korumak ve kuvvetlendirmek için yürütülen çabalar, genel sagligimiz ve yasam kalitemiz üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir” dedi.

Aromaterapinin sagliga büyük faydalari olmasina ragmen hastaliklarin tedavisinin yerini alamayacagini ifade eden Dr. Sara Pour, semptomlari hafifletmeye yardimci olmak ve sagligi korumak için kullanilan tamamlayici bir yöntem oldugunun altini çizdi.
Kaynak: İHA