Türk Doktorlari Dünyadaki Kurak Ülkelerde Temiz Suya Erisim Için Çalisiyor

22 Mart Birlesmis Milletler tarafindan 1993 yilindan beri suyun korunmasini ve önemini vurgulamak amaciyla ‘Dünya Su Günü’ olarak kutlaniyor. Her yil farkli bir temayla kutlanan günün bu seneki konsepti ‘Baris Için Sudan Faydalanmak’ oldu. Yeryüzü Doktorlari da temiz suya erisimin çalismalarinin önemine dikkat çekiyor.

Türk Doktorlari Dünyadaki Kurak Ülkelerde Temiz Suya Erisim Için Çalisiyor


Birlesmis Milletler (BM) Dünya Su Kalkinma Raporu’na göre, dünya genelinde 3 milyardan fazla kisi ulusal sinirlari asan suya bagimli halde yasiyor. Birlesmis Milletler Uluslararasi Çocuklara Acil Yardim Fonu (UNICEF)’na göre dünya çapinda 739 milyon çocuk suya erisimde sikinti yasanan bölgelerde hayatini sürdürüyor. Bu durum dünyadaki her 3 çocuktan 1’inin günlük ihtiyaçlari için suya erisemedigi anlamina geliyor. Dünya Saglik Örgütü (WHO) verilerine göre ise her yil yaklasik 829 bin kisi güvenli olmayan su, temizlik ve el hijyeni nedeniyle ishalden hayatini kaybediyor.

13 ülkede 421 bin kisi temiz suya kavustu

Yeryüzü Doktorlari, sagligin önemli bilesenlerinden olan temiz suya erisim için yillardir çalisiyor. Dernek, bu kapsamda ihtiyacin çok oldugu ülkelerde su kuyulari açiyor. Bugüne kadar Afganistan, Banglades, Benin, Çad, Hindistan, Kamerun, Kenya, Kongo, Nijer, Somali, Sri Lanka, Tanzanya ve Uganda’nin yer aldigi 13 ülkede açtigi su kuyulari ile 421 bin 129 kisiye ulasti. Açilan kuyularin su kalitesini düzenli araliklarla denetleyen ve raporlayan dernek ekibi bölgedeki insanlarin saglikli bir yasam sürmesini hedefleyerek çalismalarini sürdürüyor.

22 Mart Dünya Su Günü özelinde açiklamada bulunan Yeryüzü Doktorlari Yönetim Kurulu Baskani Uzm. Dr. Yahyahan Güney, “Yeryüzünde iklim degisikligi, altyapi eksikligi ve ekonomik yetersizlikler nedeniyle temiz suya erisim problemleri yasaniyor. Güvenilir su kaynaklarina ulasimin olmamasi durumunda kullanilan kirli su ve ortamlar ise kolera, dizanteri, ishal, hepatit A, tifo ve çocuk felci gibi hastaliklarin ortaya çikmasina neden oluyor. Ülkemizde de yagislarin azalmasi, yanlis tarimsal uygulamalar ve iklim degisikligi gibi nedenlerle dogal su kaynaklari tükenme riskiyle karsi karsiya. Yeryüzü Doktorlari olarak sagligin olmazsa olmaz parçasi temiz suya erisim için Afrika ve Asya’da çalisiyor, su kuyulari açarak ihtiyaç sahiplerine destek oluyoruz. Dünya Su Günü vesilesi ile herkes için temiz suya, hijyen ve sanitasyon hizmetlerine ulasmanin önemini belirtmek ve su kaynaklarinin korunmasi noktasinda birey ve toplum olarak daha bilinçli davranmamiz gerektigini hatirlatmak isteriz” dedi.

Kaynak: İHA