Trabzonlu Balikçilar Erken 'Paydos' Dedi

Denizlerde 15 Nisan’da baslayacak av yasagina kisa bir süre kala balikçilar denizlerde son dönemde umdugunu bulamayinca erken "Paydos" edip teknelerini limana demirleyerek aglarini ve teknelerini bakima almaya basladi.

Trabzonlu Balikçilar Erken 'Paydos' Dedi
Balik av sezonunun bitimine kisa bir süre kala sezonu kapatan Trabzonlu balikçilar, teknelerini limana çekti. Bu sezon bol sekilde avlanan hamsiden umdugunu bulan balikçilar palamutta ise istenilen avi gerçeklestiremedi. Trabzon’daki farkli limanlara demirleyen bazi balikçilar gelecek sezon için simdiden teknelerini ve aglarini bakima alirken, bazilari da Mayis’ta Orkinos avi için Akdeniz’e gitmeye hazirlaniyor.

Ordu’dan gelerek Besikdüzü limanina demirleyen Yilmaz Balikçilik isimli teknede gemicilik yapan Muttalip Islek, sezonu erken kapattiklarini belirterek “Bu sene hamsi güzeldi, palamut yoktu. Allah bereket versin. Hamside yüzümüz güldü. Hamsi harici diger baliklar tükendi gibi bir sey oldu. Bu sene Istanbul’dan Trabzon’a kadar her yerde avlandik” dedi.

Yilmaz Balikçilik gemisinin reisi Volkan Sener ise, bu sene aglarda çok fazla baligin kalmadigini dile getirerek “Sezonu kapattik. Bu sene mazotun pahali olmasi nedeniyle sezonu erken bitirdik. Aglarda çok balik kalmiyor. Çok çesit baligimiz kalmadi. Sadece hamsi, palamut olmadi. Avcilik oldu, yüzümüz güldü ancak mazot pahali oldugu için pek bir sey kalmiyor” seklinde konustu.



Orkinos avi için Mayis’ta Akdeniz’e gidecekler

Mayis’ta Orkinos avciligini baslayacagi için Akdeniz’e gitmeyi düsündüklerini kaydeden Sener, “Balikçilik iyiye gitmiyor. Tutulan baliklar tekneleri bakmiyor. Mevsim kisa geçtigi için mecburen yurtdisina giden tekneler var. Afrika’ya da gittim orada da balikçilik yaptim. Burada 3 ay balikçilik sürüyor sonrasinda bir sey kalmiyor. Sadece hamsi. Palamut her sene olmuyor. 10 yil önce balik para ediyordu. Simdi masraflarimiz agir. Suan sezon bitti. Aglarin bakimi yapiliyor. Bayrama kadar bakimlari bitirmis oluruz. Herkesin payini alip gidecek. Mayis’ta Orkinos avciligi baslayacak. Onun için Alanya, Antalya tarafina dogru gidecegiz. Teknelerin çok olmasi nedeniyle mecbur tekne sahipleri Moritanya ve diger ülkelere gidiyor. Suanda belki de Moritanya’da 15-20 tane Türk balikçisi var. Bu teknenin günlük 3-5 ton yakit masrafi oluyor. Gemicisi, kumanyasi derken bu tekne av yapmak zorunda” diye konustu.



“Eski balik ve balikçilik yok”

19 yildir balikçilik yapan Hilmi Erçin de balikçilikta eski yillarin arandigini söyledi.

Eski balik ve balikçinin olmadigini belirten Erçin, “Av sezonu orta yollu geçti diyelim. Ne iyi ne kötü. Bazilarina iyi bazilarina kötü. Bu sene genelde hamsi oldu. Sezon basinda az istavrit oldu. Allah bereket versin. Nisan’dan sonra Orkinos avi belli olacak. Olursa Orkinos avi yoksa önümüzdeki sezonu bekleyecegiz. 19 yildir balikçilik yapiyorum. Balikçilikta eski dönemler araniyor. Artik tekne sahipleri gemici aramaya basladi.

Ag tamir isini bilenler yaslaniyor. Yaslandikça sezondan çikiyor. Tekne sahipleri bunu yapani artik bulamiyor. Onun için her sey zor. Eski balik ve balikçi yok. Eskiden bu bölgede hamsi yilbasina kadar kalirdi. Simdi Aralik olmadan hamsi Gürcistan’a veya baska yere gidiyor. Biz burada avlanmaya devam etsek aglarda hiç balik kalmaz. Onun için Gürcistan ve diger bölgelere gidiyoruz. Balikçi tekneleri artiyor. Arttikça Avrupa ülkelerine açilmaya basladilar. O da ayri bir sektör. Sadece Moritanya degil Umman, Somali gibi 5-6 ülke var. Orada da bir ekmek kapisi var. Bakarsin palamut 2-3 sene olur, 3-4 sene olmaz. Geçen sene palamut boldu, bu sene yoktu. Önümüzdeki sene olacak ama belki de daha az olacak. Tecrübelerime göre çok fazla beklentim yok. 19 yil önce balikçiliga basladigim sene öyle bir palamut oldu ki suana kadar o palamutçuluk hiç olmadi gibi geliyor” ifadelerini kullandi.

Öte yandan denizlerde trol ve girgir aglari ile avcilik yapan balikçilar için 1 Eylül’e kadar sürecek yasak 15 Nisan’da baslayacak.
Kaynak: İHA