Ramazan'da Asiri Çay Ve Kahve Tüketmek, Ertesi Gün Susamaya Yol Açiyor

Ramazan ayinda tüketilen çay ve kahvenin su ihtiyacini karsilamadigina dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmani Dyt. Tugçe Yilmaz, “Çay ve kahve, diüretik etkileri nedeniyle vücuttan su atilimini hizlandirir. Ayrica asiri tüketildikleri takdirde ertesi gün susama sorununa da yol açabilir. Bu nedenle çay ve kahvenin miktarini azaltip, günlük su tüketiminize önem vermelisiniz” dedi.

Ramazan'da Asiri Çay Ve Kahve Tüketmek, Ertesi Gün Susamaya Yol Açiyor
VM Medical Park Samsun Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmani Dyt. Tugçe Yilmaz, Ramazan ayinda su tüketimi hakkinda bilgilendirmelerde bulundu. Günlük su tüketimi miktari kisiye göre degistigine belirten Dyt. Yilmaz, “Genellikle kilogram basina yaklasik 35 mililitre su içilmesi önerilir. Ancak Ramazan ayinda kisa yeme içme süresi nedeniyle günlük su tüketimi zor olabilir ve su miktari genellikle önemsenmez. Bunun yerine çay ve kahveye daha fazla önem verilir. Ancak çay ve kahve, diüretik etkileri nedeniyle vücuttan su atilimini hizlandirir. Ayrica çay ve kahve suyun yerini tutmaz ve asiri tüketimi ertesi gün susama sorununa yol açabilir. Bu nedenle çay ve kahvenin miktarini azaltip günlük su tüketiminize önem vermelisiniz. Oruç tutarken bas agrisi ve susama sorunlarini önlemek için en azindan günde 1,5 litre su tüketmeye çalismalisiniz” diye konustu.



“Su, iftar ile sahur arasina zamana yayilarak tüketilmeli”

Ramazan ayinda su içerken dikkat edilmesi gereken durumlara deginen Dyt. Yilmaz, “Orucunuzu açarken 1 bardak su içip kalan suyu iftar ile sahur arasina yayarak içmek daha iyidir. Yatmadan 1 saat önce su içmeyi bitirmek önemlidir. Aksi takdirde gece sik tuvalete kalkma ihtiyaci, uyku kalitesini düsürebilir ve ertesi gün daha yorgun hissedebilirsiniz. Ayrica, çorba, maden suyu, çay ve kahvenin su yerine geçmedigini unutmamalisiniz” seklinde konustu.



“Tuzlu ve baharatli gidalar susuzluga yol açabilir”

Susuz kalmamak için oruç tutarken dikkat edilmesi gereken önlemler oldugundan bahseden Dyt. Yilmaz, “Günlük su tüketiminizi yerine koymanin yani sira, iftar ve sahur ögünlerinde susuzluga neden olabilecek tuzlu ve baharatli gidalardan kaçinmalisiniz. Iftar ve sahur arasinda tüketeceginiz suya taze limon dilimleri, yas zencefil, taze nane yapraklari veya rulo tarçin eklemek suya farkli bir aroma katar, içiminizi kolaylastirir, mideyi rahatlatir ve tatli yeme istegini bastirabilir. Ayrica, su içerigi yüksek sebze ve meyvelerden faydalanabilirsiniz. Sahurda salatalik ve domates dilimlerini sofraya ekleyebilir, iftar sofrasinda da daha fazla salata ve sebze yemegi tüketebilirsiniz” seklinde konustu.



“Su içmek böbrek rahatsizliklarina iyi gelir”

Dyt. Yilmaz, su içmenin vücuda faydalariyla ilgili sunlari söyledi:

“Su agiz kokusunu önler. Sindirim problemlerinden kaynaklanan kabizlik ve bagirsak tembelligini gidermeye yardimci olur. Böbrek rahatsizliklarina karsi koruyucu etkiye sahip olabilir. Vücut isisini dengeler. Vücuttaki toksinleri atar ve cildi gençlestirir. Kilo vermeye yardimci olur ve yag yakimini hizlandirir. Iç organlarin saglikli çalismasini saglar. Sindirim sistemini düzenler. Vücuttaki ödemin atilmasini saglar.”
Kaynak: İHA