PAÜ Ziraat Fakültesi, Çivril'de Kurulan Uygulama Arazisinde Ar-Ge Çalismalarina Basladi

Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Ziraat Fakültesine 2 yilligina verilen Çivril’deki 1970 dekar araziyle ilgili olarak yasanan tahsis sorunu çözüldü. Arazide bölge ve ülke tarimina uygun arastirma ve gelistirme çalismalarina baslayan PAÜ, önümüzdeki yil arazinin tamaminda Ar-Ge yapilmasi hedeflenen projelerini köylülerin eliyle yürütecek.

PAÜ Ziraat Fakültesi, Çivril'de Kurulan Uygulama Arazisinde Ar-Ge Çalismalarina Basladi


Pamukkale Üniversitesi Rektörlügü, Çivril yerleskesinde kurulan PAÜ Ziraat Fakültesine uygulama alanlari olusturmak adina Tarim ve Orman Bakanligindan bir arazi talebinde bulunuldu. PAÜ’nün talebini degerlendiren Bakanlik, yaklasik 30 yildir bölgede üreticileri ve kent disinda yasayan 2 kisi tarafindan kiraci olarak kullanilan 1970 dekar araziyi, 2 yilligina PAÜ Ziraat Fakültesine tahsis etti. Arazide ekili ürünleri bulunan üreticilerin magdur olmamasi için geçtigimiz yil ürünün hasat edilmesine izin veren PAÜ Rektörlügü, bu yil için ilk etapta Ar-Ge çalismalarinda kullanmayi planladigi ve kiracilari baska sehirlerde yasayan 2 parsele ekim yapilmamasini Çivril Kaymakamliginin resmi yazisiyla iletti. Resmi yazismaya ragmen araziyi eken 2 kiraci, PAÜ’ye yapilan tahsisin iptali için de yargiya basvurdu. Yapilan basvuru Istinaf Mahkemesi tarafindan reddedilerek, arazinin PAÜ Ziraat Fakültesine tahsisi onaylandi.

Yasanan süreç nedeniyle 1,5 yildir araziden faydalanamayan PAÜ Ziraat Fakültesi Dekanligi, tahsisin onaylanmasinin ardindan söz konusu 2 kisi tarafindan kullanilan arazilerde Ar-Ge çalismalarina basladi.

Arazinin büyük olmasi nedeniyle diger alanlarda bölge çiftçisi tarafindan bu yil da ekime izin verildigi, yapilacak yeni tahsis basvurusunun onaylanmasi halinde tüm arazide yine bölge üreticilerinden hizmet alimi yapilarak proje çalismalarinin yürütülecegi ögrenildi.

Arazinin PAÜ’ye tahsisi süreci hakkinda bilgiler veren Pamukkale Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekani Prof. Dr. Turan Karadeniz, “Pamukkale Üniversitesi Rektörlügü, 8 Temmuz 2022 tarihinde Çivril yerleskesinde kurulan Ziraat Fakültesine uygulama alanlari olusturmak adina Tarim ve Orman Bakanligindan bir arazi talebinde bulunuldu. 194 ada, 633 parsel numarali 1970 dekar olan arazi, Üniversitemize 19 Eylül 2022 tarihinde tahsis edildi. Bu arazi gerek Tuglu, Yuvaköy, Balçikhisar köyleri, gerekse il disinda ikametgahi bulunan vatandaslarca 30 yildir isletilmekte idi. 2 tane vatandas, Bölge Idare Mahkemesine giderek bu tahsisin durdurulmasini talep etti. Talepleri istinaf mahkemeleri tarafindan reddedilerek arazinin Üniversitemize tahsisi onaylandi. Bu kadar büyük bir arazinin tamamini ayni anda degerlendiremeyecegimiz ve bölge üreticilerinin desteklenmesi için Ar-Ge çalismalarina ikametgahi il disinda olan 2 kisiye ait alanlardan baslamayi planladi. Durumu kendilerine resmi olarak da ilettigimiz için bu araziyi sürüp ekiyoruz. Çünkü bizim gerek Bahçe Bitkileri Bölümü ögretim üyelerimizin, gerekse Tarla Bitkileri Bölümü ögretim üyelerimizin ulusal anlamda projeleri var. Bu projeleri burada çalismaya basladik. Sonuçlarini ülke tarimina katkisi olmasi amaciyla paylasacagiz” dedi.



“Ar-Ge çalismalarimizi köylü vatandaslarimizin eliyle yürütecegiz”

Personel ve ekipman ihtiyacini karsilamayacaklari için Ar-Ge çalismalarini gene bölge üreticilerinden hizmet alimi yaparak çözmeyi hedeflediklerini kaydeden Prof. Dr. Karadeniz, “Köylülerin kullandigi arazilerle ilgili bir problem yok. Onlar bu sene ektigi ürünleri, Temmuz-Agustos aylarinda hasatlarini gerçeklestirecekler, ürünleri kendilerinin olacak. Ancak bundan sonraki asamada köylü vatandaslarimiza, bizim Ar-Ge çalismalarimizin neler oldugunu onlara söyleyecegiz, gerekirse tohum gübre planlamalari yapacagiz. Bizim Ar-Ge çalismalarimizi köylü vatandaslarimizin eliyle yürütecegiz. Dolayisiyla 1970 dekar arazinin tamaminda Ar-Ge faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edecegiz. Söz konusu arazide Tarla Bitkileri ve Bahçe Bitkileri basta olmak üzere PAÜ Ziraat Fakültesinin çalisma alanlarinda olmak üzere bölge ve ülke tarimina uygun arastirma ve gelistirme çalismalarina yönelik proje çalismalarini yürütecegiz. Bu projelerin basinda tibbi ve aromatik bitkiler, tahillar, yagli tohumlar, endüstri bitkileri, yem bitkileri, balli bitkiler, farkli sebze türleri, yeni anaç ve meyve türleri, gübreleme, sulama sistemleri gibi çok farkli alanlar yer aliyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA