Leylek 'Efe' 13 Yildir Dogdugu Topraklara Geliyor

Sulak alanlari ile birlikte önemli göç alanlarindan olan Aydin, her yil çok sayida leylege ev sahipligi yaparken, 13 yil önce halkalanan ve mahalle halkinin “Efe” adini verdigi leylek, yeniden Söke’ye geldi.

Leylek 'Efe' 13 Yildir Dogdugu Topraklara Geliyor


Dogal güzellikleri ile birçok hayvan türüne ve yaban hayatina ev sahipligi yapan Aydin’in simgelerinden biri haline gelen leyleklerin Aydin’a göçü basladi.

Bu kapsamda 2024 yilinin ilk leylegi, her yil oldugu gibi bu yil da Gölbent Mahallesi’ne geldi. Iklim degisikligine göre leyleklerin geldikleri aylar farkliliklar gösterirken, bir yandan eslerini bekleyen, bir yandan yuvaya yogun bir gayretle malzeme tasiyip tamirat yapan leylekler köyde yasayan insanlarin yüzlerini güldürmeye basladi.

Bu çerçevede 2011 yilinda Gölbent Mahallesi’nde halkalanan ve mahalle sakinlerinin “Efe” adini verdigi leylek de, bu yil Avsar Mahallesi’ne geldi. 13 yildir dogdugu topraklara göç eden leylegin sayesinde halkalamanin öneminin bir kez daha ortaya çiktigini vurgulayan Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Ortaç Onmus; “TATD kodlu leylek, 2011 yilinda Söke’nin Gölbent köyünde halkalandi. Ayni leylek 15.03.2018 yilinda Azap Gölü kiyisinda beslenirken görülmüstü. EKODOSD’un yaptigi tespitle bu yil Avsar köyüne geldigi belirlendi. Ayni leylek 2 defa gözlemlenmis oldu. Su anda tam 13 yasinda erkek bir birey. Leylekler için hayli ileri bir yas olarak görülüyor. Halkalama çalismalarinin en güzel tarafi, leyleklerin kaç yasina kadar yasadiklari, hangi bölgelere geldikleri ve nerelerde beslendikleri konusunda önemli veriler sunmaktadir” dedi.



“Agustos’a kadar zorlu günler bekliyor”

Avsar Mahallesi’nde tespit ettikleri halkali leylegin “Efe” oldugunu fark ettiklerini belirten Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD) Baskani Bahattin Sürücü; “Baharla birlikte ülkemize geldiklerinde ve hatta uçarken görüldüklerinde insanlara büyük mutluluk veren leylekler yuvalara sahip çikmaya basladilar. Avsar köyünde tespit ettigimiz ayaginda TATD kodlu halkali leylegin, 15 Haziran 2011 tarihinde, Aydin Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü ve EKODOSD isbirligiyle Aydin’in Söke’ye bagli Gölbent köyünde halkalandigi belirlendi. Avsarlilarin Efe ismini koyduklari leylegi takip edecegiz. Umariz daha uzun yillar yasar. Kirsalda yasayan insanlarin kendi ailelerinden gibi gördükleri leylekleri, göç tarihi olan Agustos’a kadar zorlu günler beklemektedir. Su günlerde yuvaya malzeme tasimaktalar ve yavrulari çalilardan yaralanmasin diye yuvaya çevreye atilan atik maddelerden getirmekteler. Bu nedenle çevreye atik maddeler atilmamasi, özellikle saman baglamakta kullanilan plastik siyah iplerin toplanmasi leyleklerin sagligi için çok önemlidir” dedi.



“Leylekler için sulak alanlar çok önemlidir”

Leylekler için sulak alanlarin çok önemli oldugunun altini çizen Sürücü, “Beslenmelerini büyük ölçüde sulak alanlardan su kiyilarindan saglarlar. Ekosistem içinde çok önemli islevi bulunan leyleklerin nesillerini sürdürülebilmesi, temiz bir çevre ve sulak alanlarin sürdürülebilir olmasidir. Nisan ayinda, Aydin’da yuvalarin oldugu 104 köy ve yerlesim yerlerinde bu yilin leylek sayimlarini yaparak, geçmis yillara göre kiyaslamasini yapacagiz. Kirsalda yasayanlarin komsulari ve çiftçilerin yararli dostlari olan yaz göçmeni leylekleri ve beslenme alanlari olan sulak alanlari koruyalim, dogaya çöp atmayalim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA