KBÜ'de Makinist Yetistirecek

Karabük Üniversitesinde (KBÜ), “Demiryolu Egitim Kurumlari Yönetmeligi Güncelleme, Demiryolu Egitim Kurumlari Yetkilendirme ve Egitim Müfredati Degerlendirme Çalistayi” basladi.

KBÜ'de Makinist Yetistirecek
Rayli Sistemler Makinist Ehliyeti ve diger Demiryolu Emniyet Kritik Görevlerine dair Kisisel Emniyet Belgelerinin verilebilmesi konusundaki egitim yetkinliklerinin Yüksekögretim Kurumlarina da verilebilmesi için gerekli düzenlemeler üzerinde çalismalar, demiryolu sektöründeki egitim standartlarinin gözden geçirilmesi ve güncellenmesi amaciyla düzenlenen “Demiryolu Egitim Kurumlari Yetkilendirme ve Egitim Müfredati Degerlendirme Çalistayi” KBÜ Senato Odasi’nda gerçeklestirildi.

Çalistaya; KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kirisik, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ismail Rakip Karas, Eskipazar Meslek Yüksekokul Müdürü Prof. Dr. Tülay Ekemen Keskin, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Ulastirma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlügü Sertifikasyon Daire Baskani Mustafa Erdem Kirmizigül, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Ulastirma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlügü Sef Mücahit Fatih Çelik, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollari (TCDD) Egitim Dairesi Baskani Cüneyt Türkkusu, TCDD Sube Müdürü Hakan Karlidag, TCDD Tasimacilik A.S. Egitim Daire Baskanligi Ergün Seçkin, TCDD Tasimacilik A.S. Mühendisleri Çagdas Görgülü ve Kamil Esen, KBÜ, Eskisehir Teknik Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi akademisyenleri katildi.

Çalistayin sektörün gelisimi için çok önemli bir adim oldugunu ve alinan kararlarin uygulanmasiyla demiryolu egitimi alaninda önemli ilerlemeler kaydedilecegini ifade eden Rektör Kirisik, “Biz de Üniversite olarak rayli sistemler konusunda çalisiyoruz. Bu konuda akademik birikimimiz oldukça iyi, çok sayida nitelikli bölümümüz var. Eskipazar Meslek Yüksekokulumuz bu konuda belli bir yetkinlik kazandi. Makinist yetistirmek konusunda belli yeterlilikleri kazanmak istiyoruz” dedi.

Rektör Kirisik, Karabük’ün demiryolu tasimaciligi konusunda önemli bir il oldugunu belirterek, özellikle Filyos Projesi’nin hayata geçmesiyle bu önemin artacagini ve KARDEMIR’in varliginin rayli sistemlerin gelistirilmesi ve üniversitemizin bu konuda yetkiliklerin artirilmasi konusunda önemli oldugunu vurguladi.

Rektör Kirisik, demiryolu sektörünün ülke ekonomisi için stratejik öneme sahip oldugunu vurgulayarak, Karabük Üniversitesinin bu alanda yapilan çalismalara destek vermeye devam edecegini belirtti.

KBÜ Rektörü Kirisik, sözlerinde su ifadelere yer verdi:

“Karabük Üniversitesi olarak rayli sistemler alaninda gerekli bilgi birikimine sahip ve basarili bir üniversiteyiz. Ögrencilerimize verdigimiz egitim ve sahip oldugumuz akademik deneyimler ile demir yolu tasimaciligina büyük katkilar sunmak istiyoruz. Rayli Sistemler Makinistlik ehliyeti noktasinda ögrencilerimize yeterli teorik egitimleri veriyoruz. Bu isin bir de uygulama egitimleri kapsami var. Bu konuda Ulastirma ve Altyapi Bakanligimiz ve TCDD’den destek almamiz bizim için son derece önemli. Bu çalistay, aramizdaki is birliginin gelismesi ve ögrencilerimizin yeterliliklerinin artarak demir yollarinda çalismalarinin kolaylasmasi açisindan önemli faydalar saglayacaktir. Böyle degerli bir çalistaya Karabük Üniversitesi olarak ev sahipligi yapmaktan dolayi çok mutluyuz. Bu çalistaya katilan Ulastirma ve Altyapi Bakanligimiza, Ulastirma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlügümüze, TCDD Genel Müdürlügümüze, TCDD Tasimacilik A.S. Genel Müdürlügümüze, TCDD Eskisehir Egitim Merkezimize, Eskisehir Teknik Üniversitemize ve Sivas Cumhuriyet Üniversitemize çok tesekkür ediyorum.”

Çalistayda, bakanlik nezdinde AB’nin ilgili kurumlari ile yürütülen çalismalar neticesinde, demiryolunda AB ile karsilikli isletilebilirligin saglanmasi durumunda, Türkiye’den yurt disina düzenlenecek seferlerde görevlendirilecek makinistlerin, uluslararasi düzenlemelerde öngörülen kabiliyetlere sahip olmasi gereken konularda fikir alis verisi gerçeklestirildi.

Çalistayda, demiryolu sektörünün ihtiyaçlari ve mevcut egitim standartlari göz önünde bulundurularak, gelecek dönemde demiryolu alaninda yetismis insan kaynaginin daha etkin ve nitelikli hale getirilmesi için atilacak adimlar üzerinde konusuldu. Katilimcilar, egitim kurumlarinin daha etkin bir sekilde is birligi yapmasi ve sektörün ihtiyaçlarina daha iyi yanit verebilmesi için önerilerde bulundu.

Çalistay, Rayli Sistemler Makinistlik Ehliyeti Egitim Müfredati Görüsme ve Degerlendirmeleri Toplantisi ve Eskipazar Meslek Yüksekokulunun ziyaret edilmesi ile sona erecek.
Kaynak: İHA