ESTÜ'den AB Destekli SESAR Projelerinde Türkiye'ye Ilk Koordinatörlük Basarisi

Eskisehir Teknik Üniversitesinin (ESTÜ) koordinatörlügünde yürütülecek olan ATMACA Projesi, yüzde 98,6 degerlendirme puaniyla basvuruda bulunan projeler arasinda üst siralarda yerini alarak, SESAR 2023 tarafindan desteklenmeye deger bulundu.

ESTÜ'den AB Destekli SESAR Projelerinde Türkiye'ye Ilk Koordinatörlük Basarisi
Havacilik endüstrisi ve Avrupa Birligi tarafindan Ufuk Avrupa araciligiyla projelere toplam 26 milyon euro fon saglayan, Dijital Avrupa Gökyüzü Arastirma ve Inovasyon Programi çerçevesinde toplam 100 basvurudan 18’i desteklenmeye deger görülürken, yenilikçi projeler; Avrupa’da hava trafik yönetimini akilli ve sürdürülebilir kilmak amaciyla yenilikçi konseptler, metodolojiler ve teknolojiler üretmeyi amaçlayan çesitli konulari ele aliyor.

Eskisehir Teknik Üniversitesi ATMACA projesiyle Türkiye’ye SESAR projelerinde ilk koordinatörlük ünvanini kazandirdi. Eskisehir Teknik Üniversitesi ATMACA projesi ile Türkiye’ye SESAR projelerinde ilk koordinatörlük ünvanini kazandirirken, proje SESAR projeleri arasinda Avrupa Birliginde kadin koordinatör tarafindan yürütülecek az sayidaki projelerden birisi olarak yerini aldi. Dr. Ögr. Üyesi Fulya Aybek Çetek’in uluslararasi koordinatörlügündeki proje, üniversitenin Havacilik ve Uzay Bilimleri Fakültesi Hava Trafik Kontrolü Bölümü ögretim üyelerinden Prof. Dr. Cem Çetek, Dr. Ögr. Üyesi Emre Aydogan; Ögr. Gör. Dr. Okan Saldogan ve Havacilik Yönetimi Bölümü ögretim üyelerinden Doç. Dr. Savas S. Ates ve Dr. Ögr. Üyesi Emircan Özdemir’den olusan proje ekibi tarafindan yürütülecek.

5 farkli ülkeden toplam 7 proje ortagi olan ATMACA projesi, Eskisehir Teknik Üniversitesi (Türkiye) liderliginde Türk Hava Yollari (Türkiye), Deep Blue (Italya), De Montfort University (United Kingdom), Ecole Nationale de l’Aviation Civile (ENAC- Fransa), SAERCO (Ispanya), Universidad Politécnica de Madrid (Ispanya) paydasliginda gerçeklestirilecek.

ATMACA projesi ile hava-yer entegrasyonunda havacilikta kullanilan mevcut iletisim sistemlerine internet tabanli yenilikçi bir teknoloji gelistirilmesi amaçlaniyor. Proje kapsaminda hava-yer entegrasyonunda havacilikta kullanilan mevcut iletisim sistemlerine internet tabanli yenilikçi bir teknoloji gelistirilmesi amaçlaniyor. Proje, uçusun tüm alanlarinda internet protokol servisini (IPS) temel alan havacilik telekomünikasyonu (ATN) araciligiyla etkili, kesintisiz, birlikte çalisabilir havadan yere veri baglantisi saglayan iletisim teknolojilerini ve dijital uçus izleme ve yönetim ortamini saglayan yenilikçi bir çözümü ele aliyor.
Kaynak: İHA