Çinli Sözcü Hui Açiklamasi 'Ukrayna Ve Rusya Silahlara Karsin Müzakerelerin Savasi Bitirecegi Konusunda Hemfikir'

Çin’in Avrasya Isleri Özel Temsilcisi Li Hui, “Taraflar (Ukrayna ve Rusya) kendi pozisyonlarinda israrci ve her iki tarafin da baris görüsmeleri anlayisinda büyük uçurum var. Ancak her iki taraf da silahlara karsin müzakerelerin savasi bitirecegi konusunda hemfikir” dedi.

Çin’in Avrasya Isleri Özel Temsilcisi Li Hui, Rusya’nin baskenti Moskova ve Ukrayna’nin baskenti Kiev’in yani sira Avrupa ülkelerine gerçeklestirdigi ziyaretin ardindan baskent Pekin’de basin toplantisi düzenledi.

Rusya-Ukrayna savasina deginen Çinli sözcü, savasin daha da tirmanma riski tasidigini ifade ederek, “Taraflar kendi pozisyonlarinda israrci ve her iki tarafin da baris görüsmeleri anlayisinda büyük uçurum var. Ancak her iki taraf da silahlara karsin müzakerelerin savasi bitirecegi konusunda hemfikir” dedi.

Hui, “Savas basladigindan bu yana 2 yildan daha uzun bir süre geçmesine ragmen çatismalarin durulduguna dair bir isaret olmadigi gibi çatisma siddetlenebilir” ifadelerini kullandi. Çinli sözcü, Rusya’nin Çin’in mekik diplomasi çabalarini takdir ettigini, Ukrayna’nin ise son ziyaretini önemli gördügünü sözlerine ekledi.

“Isviçre bir baris görüsmesi planliyor”

Çin’in Avrasya Isleri Özel Temsilcisi Li Hui, Rusya ve Ukrayna’nin kabul ettigi ve esit bir sekilde katilim gösterecegi bir uluslararasi baris konferansi temenni ettigini kaydederek, “Isviçre, bu yil Moskova yönetiminin katilimi olmadan basarisizlikla sonuçlanacagini söyledigi bir baris görüsmesi planliyor” dedi.

Hui, “Çin tarafi toplantinin basarili olmasini saglamak istiyor ancak bir tarafi digerine tercih etmedigimizi vurgulamam gerekir. Gördügünüz gibi, Çin tarafinin niyeti çok açik: Bu krizin erken bir siyasi çözüme kavusturulmasini kolaylastirmak" ifadelerini kullandi.

Çinli sözcü, gerilimi azaltmak ve müzakereler için her seyi içtenlikle kabul edebileceklerini sözlerine ekleyerek, “Gelecekte Çin essiz bir rol oynayacak ve Çin bilgeligine katkida bulunmaya devam edecektir” dedi.

Kaynak: İHA