Almanya'Da Çiftçiler Protestolarini Sürdürüyor

Alman çiftçiler ve nakliyeciler, bir kez daha hükümeti ve politikalarini protesto etmek amaciyla Berlin’de bir araya geldi.

Almanya’da hükümetin tarim politikalarini elestiren çiftçilerin protestolari sürüyor. Baskent Berlin‘de Olaf Scholz hükümetini ve tarim politikalarini protesto etmek isteyen yüzlerce çiftçi olusturduklari araç konvoylariyla sehrin caddelerinde tur atti. Araçlariyla hükümet binasinin yakinlarindaki Brandenburg Kapisi önünde gelen çiftçiler, hükümetin tarimsal sübvansiyonlarini kademeli olarak kaldirma kararini protesto ederek, kararin geri çekilmesini talep etti. Baskentteki 17 Haziran Caddesi’ni tarktör ve is makineleriyle trafige kapatan çiftçiler, araçlarinin üzerine "Orta diregin hayat alani daraliyor", "Herkes için ödenebilir enerji istiyoruz", "Çiftçi olmadan yerli gida olmaz", "Son gömlegimizi de aldiniz" yazili pankartlar asti.

Eyleme kamyon ücretlerindeki artisi protesto eden nakliye sirketleri de destek verirken, gösteriye katilim beklenenden az oldu.

Alman Çiftçiler Birligi eylemi desteklemedi

"Orta sinif dayanisma içinde, Saksonya-Güney Brandenburg" adli bir çiftçi inisiyatifi, bir süre önce Berlin’de büyük bir eylem gerçeklestireceklerini duyurmustu. Yaklasik bin traktörle hükümet binasina çikan bazi caddeleri trafige kapatmak istediklerini açiklayan grup, yine 2000 kisinin katilacagi büyük bir miting düzenleyeceklerini duyurmustu. Ancak, Alman Çiftçiler Birligi eyleme mesafe koydu ve desteklemedi. Bu da katilimin beklenenin çok altinda gerçeklesmesine neden oldu. Alman Çiftçiler Birligi Genel Sekreteri Bernhard Krüsken daha önce yaptigi açiklamada, “Brandenburg Kapisi’ndaki gösteriye katilmiyoruz" demisti.

Tarimda 920 milyon euroluk kesinti plani

Federal hükümet, daha önce 2024 yilindaki bütçe açigini kapatmak amaciyla tarim sektöründen 920 milyon euroluk kesinti yapmayi planladigini duyurmustu. Ayrica tarim araçlarina yönelik araç vergisi muafiyeti ve tarimsal mazot yakita yönelik sübvansiyonlarin kaldirilmasi da gündeme gelmisti.
Kaynak: İHA