Batman'da Imece Usulü Bag Budama

Batman’da Ramazan ayina ragmen köylüler tarafindan imece usulü baglar budaniyor.

Batman'da Imece Usulü Bag Budama
Gercüs ilçesine bagli Kutlu köyü sakinleri, her yil budama zamani baglarini birlikte buduyor. Sabah erken saatlerde uyanan köylüler gönüllü olarak bir araya gelerek hep birlikte bir köylünün bagini buduyor. Yillardir bu sekilde baglarini budayan köylüler kisa sürede yüzlerce bagi da budamis oluyor. Geçen yil havalarin kurak geçtigini belirten köylülerden Mehmet Türk, “Geçen sene kurak bir mevsim geçirdik o yüzden de hiçbir mahsül alamadik. Yaptigimiz tüm masraflar bizden gitti ve zarara ugradik. Ama insallah bu yil verim aliriz” dedi.

Her yil Mart ayi baslarindan itibaren budama yaptiklarini belirten Türk, ay sonuna kadar budamanin sürdügünü söyledi.

Her gün bir köylünün bagini budadiklarini anlatan Tükr, “Biz yillar öncesinden beri atalarimizdan gördügümüz imece usulü ile birbirimizin baglarini buduyoruz. Böylece hem isler çabuk bitmis oluyor hem de köylüler arasinda yardimlasma duygusu da gelismis oluyor. Öyle ki bazen komsu köylerden de yardim isteyenler oluyor karsilikli birbirimize yardima gidiyoruz. O yüzden bizler de atalarimizdan devraldigimiz bu usulü sürdürmeye devam edecegiz” diye konustu.

Budamanin Mart ayi sonlarina kadar devam ettigini belirten Mahsum Keskin ise, “Bag budama zamani geldi. Ramazan ayina ragmen baglarimizi el birligi ile buduyoruz. Havalar serin oldugu için sikinti yasamiyoruz. Geçen yil bu zamanlar kurakliktan ötürü otlar bile yesermemisti ama bu yil simdilik iyi. Insallah böyle devam eder” seklinde konustu.

Kaynak: İHA