ABD Disisleri Bakani Blinken, Misir'da

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Suudi Arabistan’daki temaslarinin ardindan Misir’in baskenti Kahire’ye geldi.

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Israil’in Gazze’ye saldirilarini baslattigi 7 Ekim’den bu yana 6. kez Orta Dogu turu gerçeklestiriyor. Bakan Blinken, Gazze’de ateskes ilan edilmesine yönelik Israil ile Hamas arasinda arabulucular tarafindan yürütülen görüsmelerde ilerleme kaydedilmesi amaciyla çiktigi Orta Dogru turunun ilk ayagi Suudi Arabistan’da temaslarini tamamladi. Blinken, Orta Dogru turunun ikinci duragi Misir’a geçti. Blinken’in baskent Kahire’de Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi ile görüsmesi ve Misir, Suudi Arabistan, Katar, Ürdün Disisleri Bakanlari, Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) Uluslararasi Isbirligi Bakani ve Filistinli üst düzey bir yetkili ile bir araya gelmesi bekleniyor.

"Anlasmaya ulasabilecegimiz konusunda fazlasiyla umutluyum"

Blinken, Suudi Arabistan ziyareti sirasinda Al Hadath televizyon kanalina röportaj verdi. Blinken, arabulucularin su ana kadar yürüttügü görüsmeler sonucu ateskes anlasmasina varilamamasinin nedenin sorulmasi üzerine, "Yaklasiyor. Farkliliklarin azaldigini ve bir anlasmanin mümkün oldugunu düsünüyorum. Güçlü bir teklifi masaya koymak için Katar’la, Misir’la ve Israil’le çok çalistik. Biz bunu yaptik, Hamas kabul etmedi. Baska taleplerle geri geldiler. Müzakereciler su anda bunun üzerinde çalisiyor. Ama bunun mümkün olduguna inaniyorum" dedi.

Blinken, "Hala bir anlasmanin mümkün oldugu ve anlasmaya ulasabilecegimiz konusunda fazlasiyla umutluyum. Ancak bu acil bir durum, çünkü her geçen gün daha fazla insan aci çekiyor. Bunu sona erdirmenin en hizli yolu, esirlerin serbest birakilmasiyla derhal ateskes saglanmasidir. O zaman çok daha fazlasi mümkün olur" ifadelerini kullandi.

"Refah operasyonunu desteklemeyecegimizi çok açik sekilde ifade ettik"

Blinken, Israil Basbakani Binyamin Netanyahu’nun Refah’a kara operasyonu gerçeklestirmek için herhangi bir anlasmaya yaklasmamasi ihtimalinin sorulmasi üzerine, "Refah’ta büyük bir kara operasyonunu, askeri operasyonu destekleyemeyecegimizi çok açik bir sekilde ifade ettik. Baskan Biden da çok açikti. Bildiginiz gibi Refah’ta 1,4 milyon civarinda sivil var ve bunlarin çogu Gazze’nin diger yerlerinden göç etmis. Onlari çikarip güvenli bir yere götürmenin bir yolu yok ve Refah’ta kalacak insanlar bile büyük bir tehlike altinda olacak. Baskan Biden’in Netanyahu ile konustugu konulardan biri de bu. Israil’den Refah sorunuyla basa çikmanin farkli bir yolunu ele almak üzere ABD’ye önümüzdeki hafta bir heyet gelecek" dedi.

Kaynak: İHA