Galler'in Yeni Basbakani Vaughan Gething Oldu

Galler’de Basbakan Mark Drakeford’un görevden çekilmesinin ardindan parlamentoda yapilan oylama ile Galler Isçi Partisi Lideri Vaughan Gething, ülkenin yeni basbakani seçildi. Gething, Avrupa’daki ilk siyahi lider olarak kayitlara geçti.

Galler'in Yeni Basbakani Vaughan Gething Oldu
Galler’de Basbakan Mark Drakeford’un 5 yillik görev süresinin dolmasinin ardindan dün görevden çekilmesinin ardindan parlamentoda yeni basbakan seçilmesi için oylama yapildi. Oylama sonucu 60 sandalyeli parlamentodan 27 oy alan 50 yasindaki Galler Isçi Partisi Lideri Vaughan Gething, ülkenin yeni basbakani oldu.

Avrupa’daki ilk siyahi lider olarak kayitlara geçen Gething’in ismi, onay için Ingiltere Krali III. Charles’a gönderilecek. Kral Charles’in onayinin ardindan Gething, yemin edecek ve kabinesini atamaya baslayacak.

Gething, oylamanin ardindan yaptigi konusmada, Drakeford’a Galler için yaptiklarindan dolayi tesekkür ederek, "Bugün, iç karartici derecede tanidik bir modelin ortaya çikmasini da bekleyebiliriz: sosyal medyada taciz, kibar bir dille gizlenmis irkçi mecazlar. Insanlar gerekçelerimi sorguluyor ve evet, hala milliyetimi sorgulayacak ya da inkar edecekler, digerleri ise neden ’irk kartini oynadigimi’ sorguluyor. Bu insanlara bir kez daha söylüyorum, kendi kimliginiz bir kez bile sorgulanmamis veya sizin geride kalmaniza neden olmadiginda kimliginizi umursamamak çok kolaydir” dedi.

Öte yandan Birlesik Krallik’ta su anda görev yapan 4 basbakandan 3’ü göçmen kökenli olurken, Ingiltere Basbakani Rishi Sunak, Hindistan, Iskoçya Basbakani Hamza Yusuf, Pakistan, Gething, ise Zambiya kökenli.
Kaynak: İHA