Baskan Erdem, Nilüfer'e Veda Etti

Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, basin mensuplari ile iftar programinda bir araya geldi. Belediye baskani olarak son kez basin açiklamasi yaptigini belirten Erdem, yaptigi duygusal konusmada 5 yilda yapilan çalismalari degerlendirdi.

Baskan Erdem, Nilüfer'e Veda Etti
Nilüfer Belediye Baskani Turgay Erdem, bir salonda basin mensuplari ile iftar programinda bulustu. Seçimlerden sonra belediye baskanligi dönemi sona erecek olan Erdem, 5 yillik baskanlik dönemi boyunca gerçeklestirdigi projeleri degerlendirdi. Belediye baskani olarak son basin açiklamasini yapan Erdem yogun duygular yasadigini belirterek, “Bugün bir belediye baskani olarak sizlerle son kez bir araya gelisim olabilir. Biraz duygusal olabilirim bastan pesin pesin uyarayim. 2019-2024 hizmet dönemini alnimizin akiyla tamamladik ve 5 yilin ardindan artilarimizla eksilerimizle bu aksam sizlerin karsisindayiz. Bir nevi benim için karne zamani” ifadelerini kullandi.

“Bütçe yönetiminden basariyla çiktik”

Tasarruf öncelikli yaklasimla çalismalar yürütüldügünü söyleyen Erdem, “Öncelikle sunu söylemeliyim ki Nilüfer’e 20 yildir hizmet etmekten gururluyum. Dile kolay tam 20 yil göz açip kapayana kadar geçmis. Bunun son 5 yili hepimiz için çok zor geçti. Malum süreçler ekonomik kriz, pandemi ve deprem. Bu süreçte elbette hizmet önceliklerimiz degisti ama her seye ragmen söz verdigimiz projelerin neredeyse yüzde 90’ini gerçeklestirdik. Bütün ülkeyi saran ekonomik kriz sürecinde kaynaklarimizi dogru kullanmaya çabaladik. Kamu çikari gözeten bir yaklasimla ve tasarruf kültürünü hayata geçiren düzenlemelerle, bütçe yönetimi açisindan da bu süreçten basariyla çiktik” seklinde konustu.

“2019’da borç bütçenin yüzde 82,3 iken su an yüzde 16’si oraninda”

Nilüfer Belediyesi’nin tasarruf planlariyla birlikte borçlarinin bütçenin yüzde 16’si oranina indirdiklerini ifade eden Erdem, “Kentlinin çikarlari gözetilerek isletmeciden devralinan Nilüfer Nikah Evi’nde fiyatlar ortalama yüzde 80 oraninda geriye çekilirken, ayni sekilde otopark ücretleri de makul seviyeye getirildi.

Tasarruf konusunu çok önemsedik. Bu dönem taseron firmalara yaptirilan bazi hizmetlerde degisiklige giderek, kamu kaynaklarinin daha verimli kullanilmasi adina araç parkimizi genislettik. Böylelikle daha önce araç kiralama yoluyla yapilan çalismalardan yüzde 78 oraninda tasarruf saglandi. Alternatif enerji kaynaklarina yönelerek hem iklim dostu, hem de tasarruf saglayan düzenlemeler yaptik. Örnegin fosil yakit kullanmak yerine elektrikli araçlara yöneldik. Günes Enerjisi Santrali’ni devreye sokarak kendi elektrigimizi üretmeye basladik. Yakit giderlerimizden tasarruf saglayacak bu düzenlemelerin disinda; yeni parklarimizin aydinlatmasinda yeni nesil led aydinlatma ürünleri kullandik. Peyzaj bitkilerimizi satin almak yerine seralarimizda kendimiz yetistirerek, kompost uygulamalarimizla çevreci bir dönüsümü gerçeklestirdik ve tarim alanlarimizda bu gübreyi kullanarak uzun vadede tasarruf getiren düzenlemeleri hayata geçirdik. Simdi verecegim birkaç rakam hem bu dönemin sayisal özeti, hem de benim için gurur vesilesi. Biz 2019 yilinda göreve geldigimizde belediyemizin borcu, bütçemizin yüzde 82,3’ü kadardi. Simdi ise borcumuz bütçemizin yüzde 16’si oraninda. Yatirim bütçemiz ise yüzde 16 idi, simdi yüzde 30,4 oldu. Bu dönem sanayi bölgelerinden gelen vergiler ve kati atik bedeli gibi çok önemli bütçe kayiplarimiz olmasina ragmen, borç dengemizi düzene sokarken yatirim bütçemizi artirmis olduk. Yani, borcu azalirken yatirimlari büyüyen bir belediye devrediyoruz. Iklim krizi ve gida krizinin tüm dünyanin gelecegini tehdit ettigi bir dönemde Nilüfer’de tarimsal üretim ve iklim krizi konularinda farkindalik olusturacak çok sey yaptik. Her bireyin çözümün bir parçasi olmasi için her yastan insani ama özellikle de gelecegin asil sahibi olan çocuklari sürece dahil ettik. Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyilina imzasini atacak olan çocuklarimizi gelecege hazirlamak da her zaman öncelikli konularimiz arasinda oldu. Biliyorsunuz biz her yil bir tema belirleyerek o dogrultuda çalismalar yaptik, 2024 yilinin temasini ise “Gençlik Yili” olarak belirlemistik ve bu tema dogrultusunda hazirliklar yaptik. Belediyemizdeki genç arkadaslarimiz hem logoyu, hem de etkinlik planini hazirladilar. Bu hazirliklari bizden sonra göreve gelecek arkadaslarimiza aktariyoruz, artik onlar yola devam edecekler” ifadelerini kullandi.

“Vatandaslarin yüzde 82’si Nilüfer’de yasamaktan memnun”

5 yillik döneminin ardindan yapilan anketlerde Nilüfer’de yasayan vatandaslarin yüzde 82’nin memnuniyet duydugunu ifade eden Erdem, “5 yilin sonunda yapilan vatandas memnuniyet anketlerinde görüyoruz ki, vatandaslarimizin yaklasik yüzde 82’si Nilüfer’de yasamaktan mutlu oldugunu söylüyor. Iste bizim dönem sonu karne notumuz budur. Sonuç itibariyla daha önce de söyledigim gibi, bize ayrilan sürenin sonuna geldik. Hani derler ya, ’gözlerimin önünden bir film seridi gibi geçiyor’, 5 yilda basardiklarimiz da bir film seridi gibi geçecek” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA