Uzmani, Ramazan Ayinda Günde Kaç Litre Su Tüketilmesi Gerektigini Açikladi

Bugünlerde vücudunun susuz kalmamasi için ramazan ayi boyunca iftarla baslayip sahur bitimine kadar geçen sürede tüketilecek su miktari büyük önem tasirken, Doç. Dr. Ramazan Danis, “Bir kisinin günde en az 2,5 litre su almasi gerekiyor” diyerek uyarida bulundu.

Uzmani, Ramazan Ayinda Günde Kaç Litre Su Tüketilmesi Gerektigini Açikladi
Gazi Yasargil Egitim ve Arastirma Hastanesi Nefroloji Bilim Sefi ve Organ Nakli Mesul Müdürü Doç. Dr. Ramazan Danis, Ramazan ayi ile birlikte böbrek hastalarinin oruç tutup, tutmamasi yönünde açiklamalarda bulundu.

Seker ve tansiyon hastaliginin böbrek yetmezligi sonucunu dogurdugunu ve hekim kontrolünde bu hastalarin oruç tutmalari gerektigini ifade eden Doç. Dr. Danis, “Ramazan ayinda hastalar tarafindan bize çok soru geliyor. Oruç tutalim mi, tutmayalim mi? Ya da oruç tutarken neye dikkat edelim diye sorular geliyor. Su tüketimi Ramazan ayinda çok önemli. Öncelikle böbrekler vücutta iki adet bulunan küçük ama büyük görevler yapan, hayati önem arz eden organlardir. Böbreklerimize iyi bakmamiz gerekiyor. Çünkü vücudun temizlenmesinden atik maddelerin atilmasina kadar bir sürü ilacin geçtigi yerdir böbrekler. Özellikle Türkiye ve Avrupa’da en sik böbrek yetmezligi yapan iki neden var; seker hastaligi ve hipertansiyon. Bu hastalarin mutlaka ve mutlaka seker kontrollerini ve tansiyon kontrollerini yapmalari gerekiyor” dedi.

Oruç tutan bireylerin iftar ve sahur vakti arasindaki zamana yayacak sekilde günde en az 2,5 litre su tüketmesi gerektigini dile getiren Doç. Dr. Danis, “Ramazan ayi aslinda manevi yönün disinda vücuda dinlendirici olarak geliyor. Ama özellikle kronik böbrek hastaligi olan, böbrek yetmezligiyle karsi karsiya olanlara tavsiyem oruç tutmamalari yönünde. Bilim de bu yönden konusuyor. Islam dini kolaylik ve hosgörü dinidir. Bu yüzden kronik hastaligi olanlarin oruç tutmalari konusunda bir dini çagri yok. Böbregin en iyi dostu sudur. Bir kisinin günde 2,5 litre su almasi gerekiyor. Özellikle iftardan sonra direkt suya yüklenmeden ziyade 2-3 bardak su içip iftarla sahur arasindaki zamana yayilmali su tüketimi. Bu zaman zarfinda mutlaka en az 2,5 litre su tüketilmesi gerekiyor. Ramazan ayi boyunca özellikle toksik maddelerden, agri kesicilerden ve diger maddelerden kaçmak gerekiyor” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA