Talas'ta Menekse Sitesi'nin Temeli Atildi

Talas Belediyesi tarafindan düzenlenen törenle Menekse Sitesi’nin temeli atildi. Törende konusan Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin, “Dirençli binalar kentsel dönüsümle mümkün oluyor” dedi.

Talas'ta Menekse Sitesi'nin Temeli Atildi
Ilçeye bagli Halef Hoca Caddesi’nde düzenlenen temel atma törenine, Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, Talas Kaymakami Yasar Dönmez, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürü Sibel Livdumlu, Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin, AK Parti Kayseri Il Baskani Fatih Üzüm, daire hak sahipleri ve vatandaslar katildi.

Depreme karsi alinacak tedbirlerin en basinda dirençli binalar yapmak gerektigini söyleyen Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin, “Dirençli binalar kentsel dönüsümle mümkün oluyor. Devletimiz ve belediyelerimiz bu konuda olaganüstü çabalar gerçeklestiriyor. Tesviklerin haddi hesabi yok. 30-40 yil önce aldigimiz bir aracimizi galeriye götürüp, yenisini ver diyoruz ve aliyoruz. Kentsel dönüsümde onun gibi daireye daire veriliyor. Bu nasil oldu? Hükümetimiz belediyeler talimat verdi. Emsal artisi yaptik. Bunun üzerine ev sahiplerinden eger katlarda ya da metrekarelerde fark yoksa hiçbir fark olmadan taze ev ile eski ev degismis oldu. Burasi galiba 1990 yilinda yapilmis. Ancak 1999 yilindaki Gölcük depreminden sonra degisen imar yönetmeliginden sonra binalar gerçekten saglam oldu. Çok fazla kontrol altinda oldu. Yapi denetim firmalari devreye girdi. O nedenle 1999 senesinden sonra yapilan binalarda da agir hasar ya da orta hasar olmadi. Simdi dirençli kentler için kentsel dönüsüm, yasanabilir mekanlar için kentsel dönüsüm, sehirlerimizin gelecegi için kentsel dönüsüm olmazsa olmazimiz oldu. Talas’ta son 5 yil içerisinde 1 milyon metrekareyi kapsayan 41 farkli alanda kentsel dönüsüm gerçeklestirdik. Burada 2 bin 303 riskli konutun yikimi gerçeklesti. Buna karsilik 96 binada 3 bin 209 konut ve 343 isyeri yapildi. Bu yapilarda hak sahiplerine teslim edildi” ifadelerini kullandi.

Kayseri Çevre Sehircilik ve Ilkim Degisikligi Il Müdürü Sibel Livdumlu ise, “2013 yilinda ilk kez kentsel dönüsüm kanununun çikmasiyla beraber Talas Belediye’miz bu konuda hep öncülük yapmistir. Kentsel dönüsüm kanunu çiktiginda Kayseri’de ilk kez Talas ilçemizde kentsel dönüsüm çalismalarina baslamistik. Bununla birlikte vatandaslarimiz kentsel dönüsüm kanununun kendilerine ne kadar büyük haklar tanidigini ve devlet imkanlariyla kendi evlerini saglikli, güvenilir bir hale getirerek, yasamlarini sürdürmek için ne kadar önemli oldugunu gördüler. O günden bugüne de hiç hiz kesmeden baskanim ve Talas Belediyesi kentsel dönüsüm çalismalarina devam etti” seklinde konustu.

Talas Kaymakami Yasar Dönmez de, “Dünyaya geldik ve yasayacagiz. Bunun içinde bir mekan lazim. Bunun içinde binalar yapiyoruz. Ancak yaptigimiz her binanin da bir ömrü var. Ilelebet içerisinde yasama sansimiz yok. Dolayisiyla binalari yenilememiz gerekiyor. Buda tabi ki kentsel dönüsümle olacak bir sey. Kentsel dönüsümle daha konforlu binalarda ailecek yasamimizi sürdürecegiz. Ancak ondan daha önemlisi depreme daha dayanikli, kendimizi daha güvenli hissedecegimiz bir mekan içerisinde yasamimizi sürdürecegiz. Her an her yerde deprem olabilir gibi düsünmemiz ve tüm yasamimizi ona göre düzenlememiz gerekiyor. Kentsel dönüsümde mülk sahiplerinin kendi gayretleriyle olmuyor. Bir taraftan belediyenin diger bir taraftan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Il Müdürlügümüzün ortak çabasiyla oluyor. El birligiyle bunlari yapip, sonuçlandirmak gerekiyor” diye konustu.

Talas’taki çalismalarindan dolayi Talas Belediye Baskani Mustafa Yalçin’i tebrik eden Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç, sözlerini su sekilde sürdürdü:

“Kayseri Büyüksehir Belediye Baskani Memduh Büyükkiliç da, “Güzel Talas’imizi daha güzel bir konuma getirmek için önceki dönemde Mustafa Palancioglu Baskanimizin, daha önceki dönemde diger belediye baskani kardeslerimizin yapmis olduklari güzel çalismalara bu dönemde Mustafa Baskanimiz adeta mührünü vururcasina hizmetlerle bulusturdu. Sadece kentsel dönüsüm degil, sosyal belediyecilik, kültürel belediyecilik ve gençlere yönelik gayretleriyle adeta gönülleri fethetti. Ben kendisini tebrik ediyorum. Bu arada Kayseri genelinde 16 ilçe dahil özelde de Melikgazi’miz, Talas’imiz, Kocasinan’imiz, Hacilar’imiz ve Incesu’muzda yapilan kentsel dönüsüm çalismalari mührünü vuracak sekilde boyut kazandi.“

Konusmalarin ardindan dua edilerek, Menekse Sitesi’nin temeli atildi.
Kaynak: İHA