MAPS, Yilda 10 Binin Üzerinde Mülteciye Ulasiyor

Beyrut/Lübnan’da kurulan sosyal yardim kurulusu MAPS (Multi Aid Programs), 2013 yilindan bu yana Suriyeli mültecilere yardim, egitim ve saglik hizmetleri saglamayi hedefliyor. Yillik 10 binin üzerinde mülteciye hizmet veren yardim kurulusu, kurulusundan bugüne kadar 240 bin kisi saglik, 300 bin kisi de yardim destegi aldi.

MAPS, Yilda 10 Binin Üzerinde Mülteciye Ulasiyor


Beyrut/Lübnan’da kurulan MAPS (Multi Aid Programs), 2013 yilindan itibaren Suriyeli mültecilere yardim, egitim ve saglik hizmetleri saglamayi hedefleyen, kar amaci gütmeyen bir sosyal yardim kurulusu olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Kurumdan yapilan açiklamaya göre, Suriyeli mültecilerin disinda Lübnan ve Filistin’de de yardima ihtiyaci olan bireyler için çesitli faaliyetleri olan MAPS’in ‘Türkiye Girisimleri’ çatisi altinda Türkiye’de çalismalari bulunuyor. Egitim, ekonomik güçlendirme, kalkinma, saglik hizmetleri yardim ve ailenin güçlendirilmesi alanlarinda çalisan insani, sosyal ve kar amaci gütmeyen uluslararasi kurulus, ‘Gelecegin Suriye’si için inisiyatif sahibi kisilerin yetistirilmesi amaciyla Suriyeli mültecilere ve ülkesinde yerinden edilmis kisilere yasamin her alaninda hizmet etmeyi ve onlarin zorluklarini azaltmayi misyon edinmis bulunuyor. Bu amaçla, Türkiye’deki kamplarda yasayan Suriyeli mültecilere temel, mesleki ve üretici egitimler saglanmakta olup basta egitimden mahrum kalan Suriyeli çocuklarin okula döndürülmesi, gençlere mesleki egitim ve ekonomik güçlendirme saglanmasi, kadinlarin ve ailelerin onurlu bir yasam sürdürebilmesi gibi bir çok alanda yasam standartlarini iyilestirme amaciyla inisiyatif aliniyor.

10 merkezde 326 gönüllüsüyle çalisiyor

326 tam zamanli gönüllüsüyle 10 merkezde, yillik 10 binin üzerinde mülteciye hizmet veren MAPS’in kurulusundan bugüne kadar 240 bin kisi saglik, 300 bin kisi de yardim destegi almis bulunuyor. 9 ayri okulda 3 binin üzerinde çocugun temel egitimi saglaniyor, ayrica 2 merkezde de 4 bin genç temel meslek egitimi aliyor.

MAPS Türkiye ise 2020 yili basindan itibaren Gaziantep’teki merkezlerinden programa destek veriyor. Türkiye’de devlet kurumlari ve özel sektörle isbirligi içinde. Sosyal egitim laboratuvarlari, robot programlama, Türkiye ile entegrasyon egitimleri, annelere el isi sanatlari programlari ve yetimler için kardeslik okullari gibi alanlarda Suriye’deki çesitli illerde ve Gaziantep’te binlerce katilimciya programlar düzenleniyor. Ayrica, geçen yilki Kahramanmaras merkezli depremin ardindan felaketten etkilenen ailelere saglik, hijyen, yakit ve barinma gibi destekler saglaniyor.

Gaziantep’teki merkezde verilen baslica egitim destekleri söyle açiklandi:

Robot programlama egitimi; kuzey Suriye’de 12-14 yas arasi 300 ögrenciye 4 aylik egitimler.

‘Sosyal Egitimi Laboratuvarlari’nin kurulmasi; Aziz ve Al-Rai sehirlerinde 15-18 yas arasi 400 ögrenciye 3 yillik egitim.

Teknolojik egitim yoluyla mültecilerin Türkiye entegrasyonunun tesvik edilmesi; Gaziantep’te 490 yararlaniciya 4 aylik egitim.

Mülteci annelere tig isi sanatini ögretmenle projesi; Gaziantep, Afrin ve Elbab sehirlerinde 85 kadina 6 ay süre ile egitimler.

Dijital kod projesi; kuzeybati Suriye’de 240 yararlaniciya 130 saatlik uzmanlik egitimleri.

Yetimler için ‘kardeslik okullari’ kurulmasi; Elbab ilinde 13-18 yas arasi 1200 yararlanici için 6 yillik egitim ortami.

Mülteci ögrencilere üniversite egitimi verme girisimi; güneydogu Türkiye’de Southern New Hempshire Üniversitesi ile isbirligi ile 50 mülteci ögrenciye lisans egitimi destegi.

Hacibaba Teknolojik Teknik Egitim Projesi; Gaziantep’te 300 genç ve çocuga teknik becerilerin kazandirilmasi.

Deprem felaketinin ardindan yapilan çalismalar söyle açiklandi:

Afrin ve Idlib bati kirsalinda 10 merkezde 100 bin yararlaniciya birinci basamak saglik ilaçlari saglanmasi.

El-bab Devlet Hastanesi’ne 200 bin yararlanici için Gaziantep Saglik Müdürlügü ile birlikte saglik ilaçlari sevkiyati.

Afrin, Gaziantep ve Hatay’da 10 bin kisi için yemek ve hijyen kiti yardimlari.

Afrin’de 200 bin kisi için 5 hastaneye yakit temini.

Afrin ve Idlib bati kirsalinda 500 hasar gören evin tamiri.

Afrin ve kuzey Idlib kirsalinda 20 bin kisi için içme suyu aritma projesi.
Kaynak: İHA