EKODOSD'tan 'Denizlerin Asil Sahipleri' Için Duyarlilik Çagrisi

Denizlerden ekmegini çikaranlara yönelik duyarlilik çagrisinda bulunan Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODODSD) Baskani Bahattin Sürücü; “Denizden ekmegini çikaran insanlarin, denizlerin asil sahipleri olan deniz kaplumbagalarinin yasamasi ve deniz ekosisteminin daha saglikli olmasi için dikkatli ve hassas davranmalari gerekmektedir” dedi.

EKODOSD'tan 'Denizlerin Asil Sahipleri' Için Duyarlilik Çagrisi


Aydin’in tarihi ve dogal güzelliklerinin korunmasi adina önemli çalismalar yapan Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD), ‘denizin sahipleri’ caretta carettalarin deniz ekosistemine sagladiklari yararlara dikkat çekerek, balikçilara duyarlilik çagrisinda bulundu. Geçtigimiz gün Kusadasi Egeport Kruvaziyer Limani’nda, Güvercinada mendireginde ve Notestik sitesi plajinda 2 adet caretta caretta iribas deniz kaplumbagasi ve 1 adet chelonia mydas yesil deniz kaplumbagasi ölü olarak bulundugunu ifade eden EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü, deniz kaplumbagalarinin bulundugu alanlara açiktan geldiklerini belirtti.



Denizel biyoçesitlilik açisindan zengin kaynaklara sahip Kusadasi Körfezi’nin önemli canli türlerinden birinin de deniz kaplumbagalari olduguna dikkat çeken Sürücü; “2011 yilindan bu yana etçil bir tür olan caretta caretta iribas deniz kaplumbagalari her geçen yil artarak Kusadasi kumsallarinda da yuva yapmakta ve beslenmelerini körfezde gerçeklestirmektedir. Otçul bir tür olan chelonia mydas türü yesil deniz kaplumbagalarinin özellikle juvenil olanlari deniz çayirlari açisindan zengin olan Kusadasi Körfezi’nde beslendikleri görülmektedir. Egeport Kruvaziyer Limani’nda, Güvercinada mendireginde ve Notestik sitesi plajinda 2 adet caretta caretta iribas deniz kaplumbagasi ve 1 adet chelonia mydas yesil deniz kaplumbagasi ölü olarak bulunmus, bulundugu alanlara da açiktan geldikleri anlasilmistir. Yapilan incelemelerde carettanin birinin ve juvenil yesil deniz kaplumbagasinin, girgir, trol teknelerinin yogun oldugu bugünlerde her iki türün hedef disi av olarak aglara yakalandigi ve su yüzeyini çikip nefes alamadiklarindan dolayi öldügü görülmektedir. Diger carettanin ise boynundan kasti olarak vuruldugunu düsünmekteyiz. Her iki türden aldigimiz doku ve keratin örneklerini DNA çalismalarinin yapilmasi için Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji bölümünden Prof. Dr. Oguz Türkozan’a, kaplumbagalari ise mikroplastik arastirmalari için Dalyan’da bulunan Deniz Kaplumbagalari Arastirma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne (DEKAMER) göndermekteyiz” dedi.



“Girgir avciligi 50 metreye çikarilmali”

Deniz ekosisteminin saglikli bir sekilde devam edebilmesi adina girgir avciliginin 50 metreye çikarilmasi için gerekli basvurulari yapacaklarini ifade eden Sürücü; ”Denizden ekmegini çikaran insanlarin, denizlerin asil sahipleri olan bu canlilarin yasamasi ve deniz ekosisteminin daha saglikli olmasi için dikkatli ve hassas davranmalari gerekmektedir. Ayrica denizlerimizin nadir canlilarinin olumsuz etkilenmemesi için, özellikle plastik naylon poset gibi atiklar suya atilmamali ve gerekli hassasiyet gösterilmelidir. Girgir ve trol teknelerinin daha dikkatli olmalari ve uyarilmalari için ilgili kurumlara basvuracagiz. Deniz kiyisindan 50 metreye kadar olan derinlikler biyolojik çesitlilik açisindan oldukça zengin olup, özellikle oksijen deposu olan deniz çayirlari, baliklar ve deniz kaplumbagalari gibi canlilar için hayati önem tasir. Bu nedenle girgir avciliginin AB standartlari olan 50 metreye çikarilmasi hem sürdürülebilir balikçilik için hem de deniz ekosisteminin daha saglikli olmasini saglayacaktir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA