Baskan Soyer'den Izmirlilere Müjde

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Yasayan Parklar projesi kapsaminda Mavisehir’de yapimi sürdürülen ve haziran ayi içerisinde açilmasi planlanan Flamingo Doga Parki’ndaki çalismalari yerinde inceledi. Maliyeti 100 milyon lirayi asan park hakkinda konusan Baskan Soyer, “Tam anlamiyla dogayla uyumlu bir parki hayata geçirmis olacagiz. Su anda yüzde seksenlerdeyiz. Simdiden Izmir’e hayirli ugurlu olmasini diliyorum” dedi.

Baskan Soyer'den Izmirlilere Müjde
Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, Yasayan Parklar projesi kapsaminda Mavisehir’de yapimi sürdürülen ve Haziran ayi içerisinde açilmasi planlanan Flamingo Doga Parki’ni ziyaret etti. Bostanli Balikçi Barinagi’ndan baslayan ve kuzeye dogru Mavi Ada bölgesini içine alan 1,3 kilometrelik sahil bölgesinde olusturulan Flamingo Doga Parki, bölgedeki kus popülasyonu için yeni yasam alanlari olusturacak, kentlinin dogayla bütünlesmesini ve kus türlerinin yakindan gözlemlenmesini saglayacak.

“Tam anlamiyla dogayla uyumlu bir parki hayata geçirmis olacagiz”

Haziran ayi içerisinde açilmasi planlanan parktaki çalismalari yerinde inceleyen Tunç Soyer, “Bizim Izmir’de dogayla uyumlu dirençli bir kent insa etme tarifinin en gözle görülür, en somut örnegi aslinda bu park. Bu hem su taskinlarina hem de denizin su basmasina engel olacak dirençli bir konum olusturmus oldu. Fakat ayni zamanda da Izmir’in dogasiyla uyumunun en net ortaya çiktigi noktalardan biri. Suyun içine konulan bu küçük direkler üzerinde karabataklarin martilarin oldugunu görüyoruz. O martilar karabataklar pelikanlar içeriye de gelecekler. Tam anlamiyla dogayla uyumlu bir parki hayata geçirmis olacagiz. Iste o dogayla uyum ne demektir onu görmek üzere tüm Izmirlileri davet ediyor olacagiz. Su anda yüzde seksenlerdeyiz, haziran ortasini geçmeyecek sekilde insallah açilisini da gerçeklestirmis olacak arkadaslarimiz. Simdiden Izmir’e hayirli ugurlu olmasini diliyorum. Izmir’in en gözde, en çok merak edilen, en çok gelinmek istenen parklarindan biri olacak Flamingo Parki” diye konustu.



Flamingo Doga Parki Projesi hakkinda

Yogun kentlesmenin oldugu Mavisehir, yillar öncesinden sulak alan ekosistemine sahip Gediz Deltasi’nin bir parçasini olusturuyor. Ancak kentin büyümesiyle bu özelligini büyük ölçüde yitirdi. Proje bu dogrultuda gelistirilerek kentin belleginden silinmis bu sulak alani kentsel dokunun içerisinde yeniden olusturabilmeyi hedefliyor. Flamingo Doga Parki, Gediz Deltasi’nin koruma-kullanim dengesinde ziyaretçi deneyimine açilmasi fikrinin bir demo alani olarak tasarlandi. Park; tuzcul sulak alanlar, dalyan balikçiligi, hayvancilik, kus popülasyonu gibi yere özgü dogal ve kültürel girdileri referans aliyor; içerisinde ziyaretçi merkezi, doga bulmacalari, deniz içi doga dersligi, tuzcul sulak alan düzlükleri, kus gözlem kuleleri gibi faaliyetleri barindiriyor.

Güney Gediz Deltasi birçok canli türüne ev sahipligi yapmasinin yaninda flamingolarin çok yogun yasadigi ve üredigi bir bölge olarak biliniyor. Dünyadaki flamingo nüfusunun yaklasik yüzde 10’una yasam alani sunan Gediz Deltasi’nin basladigi yer olan proje alani bu sebeple Flamingo Doga Parki ismini aldi. Parkta olusturulmaya çalisilan doku, delta içerisindeki Homa Dalyani’nda eski yillardaki kadim insaat yöntemleri referans alinarak tasarlandi. Mevcut dokuyla uyumlu, kolay insa edilebilen narin görünümlü fakat dayanikli yapilar bu yöntemlerden yola çikilarak benzer nitelikte üretilecek.
Kaynak: İHA