Dev Mantar Kayalar Köyü Tehdit Ediyor
Sivas’in Divrigi ilçesinde bulunan Olukman köyü, köyün yamacinda bulunan dev mantar kayalarin tehdidi altinda, köy sakinleri geve uyku uyuyamazken AFAD tarafindan önleyici çalisma baslatti.

Konuyla ilgili harekete geçen AFAD Il Müdürlügü ekipleri, köye giderek çesitli incelemeler yapti. Köy ve dagda yapilan ölçümler sonrasi köyde bazi hanelerin tasinmasi gündeme geldi.
Olukman köyü muhtari Muhsin Erdogdu, deprem sonrasi tedbir alinmasi için harekete geçtiklerini belirterek, “Geçen sene 6 Subat depremlerinde buralar çok büyük oranda sallandi. Bu bölgede büyük bir korku içerisinde depremi yasadik. Devletimiz bizim köyümüzde bulunan kayalarin tehlike arz ettigini öngörüyorsa, bir can kaybi yasanabilecekse tasinsin derim. Ben bunu yüreklilikle isterim. Can kaybi olmasin, insanimiza zarar gelmesin, önemli olan insan. Annem gençken köyün en yukarisinda bulunan evde oturuyormus. Evin içerisine bir tas düsmüs. Tas düstügü anda annemler de yan odada bulunuyormus. Allah korumus, iyi ki bir can kaybi olmamis. Bu kaza da o sekilde atlatilmis” dedi.
68 haneli köyü incelediklerini ifade eden AFAD Il Müdürü Cezmi Türkmen, “Divrigi ilçemize bagli Olukman köyünde 2023 yili içerisinde köy muhtarimiz tarafindan AFAD Müdürlügü’müze verilmis bir dilekçe var. Köyün 68 hane oldugu ve köyün üst bölgesinde egimi yüksek olan bir bölgede kaya düsme riskinin yüksek oldugu, zaman zaman sel yasadiklarini ifade eden dilekçe verildi.
Köy muhtarimiz buralar ile ilgili arastirma yapilmasini istedi. Bizim Jeoloji, Jeofizik ve Harita Mühendisi arkadaslarimiz 2023 yili içerisinde 3 kere giderek enine boyuna Insansiz Hava Araçlari ile bakilarak çatlaklar tespit edildi. Düsebilecek kayalarin köye kadar ulasip ulasmadigini herhangi bir durumda can kaybi olup olmayacagini arastirdi arkadaslar. Orada bir kaya düsmesi riski oldugunu netlestirdi arkadaslar. Altyapi ve üstyapi hasarina neden olabilecek su baskinlari ile ilgili de degerlendirmelerde bulunduk. Oradaki egim, yüzde 40 ila 50 arasinda degisiyor. Orada çig olma riski de var. Bu denli egimlerde asiri yagis oldugunda kar kütlesi kayiyor” diye konustu.
“Vatandaslarimizi yerinden, yurdundan etmeyecegiz”
Yapilan incelemeler sonrasi 38 hane ve 1 isyerini hak sahibi yaptiklarini ifade eden Il Müdürü Türkmen, “Bu asamada köyden 12 hane tasinmaya karsi çiktilar. Bu köy ile ilgili bir hizmet alimi yapacagiz. Burasi için ciddi programlar kullanilmasi gerekiyor. Kaya düsmesinin etki alanlari, hizi, egim hesaplari vs. yapilmasi gerekiyor. Orada bir önlem projesi gelistirecegiz, vatandaslarimizi yerinden yurdundan etmeyecegiz. Divrigi ilçemiz Olukman köyündeki sorunu kökünden çözecegiz” ifadelerine yer verdi.
