Ramazan Ayini Migrensiz Geçirin

Denizli Özel Egekent Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Ömür Atacan Atasoy, oruçtan kaynaklanan bas agrisi ve migreni önlemek için kafein tüketiminin oruç öncesi asamali olarak azaltilmasi gerektigine dikkati çekti.

Ramazan Ayini Migrensiz Geçirin


Ramazan ayinda açlikla birlikte daha da çekilmez hale gelen migren konusunda uyarilarda bulunan Özel Egekent Hastanesi doktorlarindan Uzm. Dr. Ömür Atacan Atasoy, Ramazan ayini migrensiz geçirmeye yönelik olarak tavsiyelerde bulundu. Özellikle kafein tüketimine dikkat edilmesi gerektigini vurgulayan Uzm. Dr. Atasoy, "Özellikle çok sik kafeinli yiyecek ve içecekleri tüketenler, 16 saatten daha uzun süre yiyecek ve içecek tüketememe ile çekilme sendromuna yakalanabilir. Bu durum ise bas agrisi ve migreni tetikleyebilir. Çekilme sendromunu yasamamak için oruç öncesi günlük miktari azaltip sabit bir kan düzeyi saglayacak sekilde az olarak aksamdan sahur vaktine kadar bu miktari almalidirlar" dedi.



Migreni önleme yollarini da anlatan Uzm. Dr. Atasoy, "Oruç kaynaki bas agrisi, uzun etki süreli olan naproksen veya benzeri gibi ilaçlarla basarili bir sekilde önlenebilir. Oruç kaynakli bas agrisi zonklama tarzinda migren benzeri özellikler gösteriyorsa veya migren öyküsü olan bir kiside ortaya çikarsa, menstrüel migren için önerildigi gibi rizatriptan veya eletriptan adli agri kesicilerle kisa bir önleyici tedavi yapilabilir" seklinde konustu.

Kaynak: İHA