Van'da Camilerde Mukabele Okunuyor

Van’daki camilerde Ramazan ayinda karsilikli Kur’an-i Kerim okunmasi olarak bilinen mukabele gelenegi devam ediyor.

Van'da Camilerde Mukabele Okunuyor
Islam dünyasinda 14 asirdir süren mukabele gelenegi, Van’da bu yil yogun katilimla gerçeklesiyor. Hazreti Ömer Camii Imam Hatibi M. Emin Akan’in tilavetiyle vatandaslarin büyük bir özlemle takip ettigi mukabele, Ramazan ayinda her gün ögle ve ikindi namazindan sonra gerçeklestiriliyor. Vatandasin ilgisiyle devam eden mukabele geleneginde cami imam hatipleri ile hafizlarin tilaveti, caminin kubbesinden hos bir seda olarak yükseliyor.

“Asirlardir geleneksel olarak devam ediyor”

IHA muhabirine konusan imam hatip M. Emin Akan, bu yil saldiri altindaki Gazze’den dolayi buruk bir Ramazan ayi geçireceklerini belirtti.

Saglik sihhat içinde Recep ve Saban aylarini bitirerek Ramazan’a kavustuklarini ifade eden Akan, “Ramazan gecelerini teravihle, gündüzleri ise oruçla, Kur’an-i Kerim ve zikirle geçiyor. Ögle ve ikindi namazlarini müteakip mukabele yapiyoruz. Mukabele gelenegi, Kur’an’in indirilmeye baslandigi ilk günden itibaren Hazreti Cebrail ile Hazreti Peygamberimizin ayetleri birbirlerine karsilikli olarak okumalarindan geliyor. O günden bu güne geleneksel olarak devam etmektedir. Bazi camilerimizde sabah ve yatsi namazlari sonrasi ama bizim camimizde ögle ve ikinci namazlari sonrasi devam etmektedir” dedi.



“Camide çocuk yoksa huzur da yoktur”

Gençlerin camilere gelerek mukabelelere katilmasini ve Kur’an-i Kerimi anlamalarini öneren Akan, “Gençlerin ayrica teravih namazlarina gelmelerini tavsiye ediyoruz. Diger taraftan çocuklarimizi camiye götürelim. Biz camide çocuk yoksa huzur da yoktur. Yasli olan cemaatimize de camiye gelen çocuk yaramazlik dahi yaparsa onlara kizmayalim. O bilinçle büyümesinler camileri ve teravihleri sevsinler” diye konustu.

Kaynak: İHA