Ramazan'da Beslenmeye Dikkat

Batman Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Semih Canpolat, Ramazan ayinda beslenmeye dikkat çekerek, "Sahur ögünü agir yemeklerden olusursa gece metabolizma hizi düstügü için yemeklerin yaga dönüsme hizi ve kilo alma riski artmaktadir” dedi.

Ramazan'da Beslenmeye Dikkat
Il Saglik Müdürü Uzm. Dr. Semih Canpolat, Ramazan ayinda beslenmeyle ilgili vatandaslara uyarilarda bulundu. Saglikli beslenmenin önemine deginen Canpolat, “Ramazan ayinin oruç tutanlar için beslenme ve yasam seklinin degistigi bir ay oldugunu belirterek, yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için günün oruç tutulmayan bölümünde en az 2 ögünü tamamlamak ve sahur ögününü atlamamak gerektigini söyledi.



Sahura kalkilmamasi ya da sahurda sadece su içilmesinin zararli olduguna deginen Canpolat, bu beslenme tarzinin açlik, kan sekerinin daha erken saatlerde düsmesine ve buna bagli olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmakta oldugunu kaydetti.



“Agir yemeklerden uzak durun”

Dr. Canpolat, sözlerini söyle sürdürdü:

“Bu durumun aksine eger sahur ögünü, agir yemeklerden olusursa gece metabolizma hizi düstügü için yemeklerin yaga dönüsme hizi ve kilo alma riski artmaktadir. Sahurda süt, yogurt, peynir, yumurta, tam tahilli ekmek gibi besinlerden olusan hafif bir kahvalti yapilabilir ya da çorba, zeytinyagli yemekler, yogurt ve salatadan olusan bir ögün tercih edilebilir. Gün içerisinde asiri acikma problemi olanlarin midenin bosalma süresini uzatarak acikmayi geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavi gibi yemekleri tüketmesi; asiri yagli, tuzlu ve agir yemekler ile hamur islerinden uzak durulmasi uygun olacaktir.”

“Sivi tüketimine dikkat”

Iftar sofralari için hazirlanan yiyeceklerin tüketim miktarinin da önemli olduguna da dikkat çeken Canpolat, “Iftar sofralarinda bir insana yetecek yemegin 2-3 kat fazlasi bulunabilmektedir. Iftarda kan sekeri çok düsük oldugundan kisa sürede çok miktarda besin tüketme istegi dogmaktadir. Çok hizli bir sekilde ve çok yüksek miktarda besin tüketilmemeli. Aksi takdirde bu durum hem saglik açisindan risk olusturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alimina zemin hazirlayabilir. Yeterince sivi alinmamasi durumunda ise su ve mineral kaybi sonucu bayilma, bulanti, bas dönmesi gibi saglik problemleri yasanabilmektedir. Susama hissi duymasaniz bile iftar ve sahur arasinda sik sik su içmeli" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA