Tarihi Yapida Hummali Çalisma

Bursa’da 1926 yilinda defterdarlik binasi olarak insa edilen, uzun süre Maliye Bakanligi’na bagli olarak ekonomiye hizmet verdikten sonra 2019’da müze olmak kaydiyla Büyüksehir Belediyesi’ne devredilen tarihi binada restorasyon çalismalari tüm hiziyla sürüyor.

Tarihi Yapida Hummali Çalisma
Kent Müzesi’nin hemen karsisinda bulunan, uzun yillar Maliye Bakanligi tarafindan defterdarlik binasi olarak kullanilan ve 2019 yilinda Kent Müzesi olmak sartiyla Bursa Büyüksehir Belediyesi’ne devredilen tarihi bina, yenilenen yüzüyle kültüre hizmet vermek için gün sayiyor. 2020 yilinda baslayan deprem tespit çalismalariyla birlikte tarihi binada yürütülen restorasyon ve güçlendirme çalismalari tüm hiziyla sürüyor. Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, belediye yetkilileriyle birlikte çalismalari yerinde inceleyerek bilgi aldi.

Bursa’nin kültürel, tarihî, sosyal ve ekonomik birikimini korumak, tanitmak ve yarinlara yol göstermek amaciyla 2004 yilinda açilan Bursa Kent Müzesi’nin, 1926 yilinda Mimar Ekrem Hakki Ayverdi tarafindan 1. ulusal mimarlik akimi üslubunda insa edilen adliye ve defterdarlik binalarinda faaliyet gösterdigini hatirlatan Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, müzenin Bursa ile ilgili her türlü belge, esya, kitap, görsel malzeme, ses ve görüntü kayitlarini bünyesinde bulundurdugunu söyledi.

Baskan Aktas, “Müzenin ek binasi, 93 yil boyunca Bursa Defterdarlik binasi olarak görevini sürdürdü. 2019 yilinda Kent Müzesi olmak kaydiyla Hazine ve Maliye Bakanligi’ndan Büyüksehir Belediye’sine devredildi 2020 yilinda tescilli bina oldugu için deprem tespit çalismalarina basladik. Binayla ilgili restorasyon ve güçlendirme çalismalari basladi.

Bu uzun soluklu bir süreç. Yapilan restorasyon çalismalariyla büyüyen Kent Müzesi, adliye binasi ile birlikte 2200 metrekareden 4400 metrekareye yani iki katina çikiyor. Her iki tarihi yapi alttan bir tünelle baglanacak. Günümüz müzeciligi bakis açisiyla yepyeni bir vizyon ortaya konacak. Yeni bir kurgu yapilacak. Bununla alakali özel çalismalar yapiliyor” dedi.

Hedef, 2024 sonunda açmak

Sehre ait degerlerin anlatilacagi Bursa Kent Müzesi’nin 20 sene önce Türkiye’de kent müzeciliginde öncü oldugunu ve birçok sehre mihmandarlik yaptigini belirten Baskan Aktas, “Yeni binamizin restorasyon çalismalari yil sonuna dogru bitecek. Bursa’ya birakacagimiz önemli eserlerden bir tanesi olacak. Ekip arkadaslarima gayretli çalismalari için tesekkür ediyorum. Insallah 2024 sonu itibariyle müzeyi tekrar hizmete açmayi planliyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA