Iftar Sofralarinin Vazgeçilmezi 'Maras Eli Bögründe'

Kahramanmaras’ta ustalarin maharetli ellerinde hazirlanan ‘Maras Eli Bögründe’ yemegi, Ramazan’da iftar sofralarinin vazgeçilmezi oluyor.

Iftar Sofralarinin Vazgeçilmezi 'Maras Eli Bögründe'
Kahramanmaras’in cografi isaretli tescilli ürünü ‘Maras Eli Bögründe’ sofralari Ramazan ayinda da süsleyecek. Kahramanmaras’in geleneksel lezzetlerinin basinda yer alan halk dilinde ‘Yan yana’ ve ‘Eli Bögründe’ olarak adlandirilan yemek iftar sofralarini süslemeye devam ediyor. Ramazan’da siklikla tüketilen yemek et, domates, sarimsak, biber ve üzerine birakilan baharatlardan hazirlaniyor.

Odun atesinde yaklasik bir saat pisirilen yemek, özellikle iftar saatlerinde vatandaslarin tercihleri arasinda.

Ustalarin maharetli ellerinde asirlardir hazirlanan iki kisilik yemegin maliyeti ise 300 lira.

Maras Eli Bögründe yemegini hazirlayan Eyüp Kamalak, “Ramazan’da aksam saatlerine dogru islerimiz yogunlasir. Et, domates, biber, sarimsak ve baharatlar gibi ürünlerin birlesmesi ile olusuyor. Sehir disindan memleketimize gelen insanlar da bu yemekten ister. Ramazan ayi boyunca iftarlarin vazgeçilmezi” dedi.

Kasap ve firin ustasi Eyüp Yurtal ise, “Eskiden insanlar kasaptan eti alir tenekede pisirilirdi. Domates ve biberini alir ona göre kaç kisilik ise ekmegini de alip afiyetle yerdi. En hizli en seri ve lezzetli yemek bu. Memleketimizin kendine has lezzeti. Bu yemegin iki kisilik maliyeti salatasi, ekmegi, içecegi ve pisirimi 300 lira” diye konustu.

Kaynak: İHA