Obezite Tedavisinde Mide Botoksu Mu, Mide Balonu Mu?

Genel Cerrahi Uzmani Opr. Dr. Sedat Ocak, vücut kitle endeksi 30 ila 40 ve üzeri olan obezite hastalarinda, ‘mide botoksu’ veya ‘mide balonu’ tedavisinin ameliyatsiz yöntemler olarak uygulanabildigini söyledi.

Obezite Tedavisinde Mide Botoksu Mu, Mide Balonu Mu?
Büyük Anadolu Hastaneleri Genel Cerrahi Uzmani Opr. Dr. Sedat Ocak, dünyada giderek yayginlasan bir saglik sorunu olan obezite ile ilgili bilgiler vererek, tedavi yöntemleri arasinda bulunan mide botoksu veya mide balonu hakkinda önemli bilgiler paylasti.

Obezite (sismanlik) hakkinda bilgi veren Opr. Dr. Sedat Ocak, "Obezite, bedenin yag kütlesinin yagsiz kütleye oraninin asiri artmasi sonucu boy uzunluguna göre vücut agirliginin arzu edilen düzeyin üstüne çikmasi durumuna denir. Obeziteyi sadece kilo alimi olarak düsünmemek lazim. Ileri asamalarda bütün vücut sistemlerini etkileyen, hayat kalitesini düsüren, yasam oranini azaltan bir hastaliktir. Artik belli bir orandaki obezite hastalarina tedavi mutlaka düsünülmesi gerekmektedir. Özellikle ilaç tedavileri, egzersizler ve yasam stili degisiklikleri sonuç vermediginde daha gelisimsel yöntemler gündeme gelmektedir” dedi.



Vücut kitle indeksi hesaplamasi

Dünya Saglik Örgütü’nün obezite siniflandirmasi esas alinarak obeziteyi belirlemek için yaygin olarak kullanilan vücut kitle indeksinin; bireyin vücut agirliginin (kg), boy uzunlugunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen bir deger oldugunu belirten Dr. Ocak, su bilgileri verdi:

“18.5 ve alti: Zayif

18.5 ile 24.9 arasi: Normal

25 ile 29.9 arasi: Kilolu

30 ile 34.9 arasi: Sisman (obezite sinifi 1)

35 ile 39.9 arasi: Asiri sisman (obezite sinifi 2)

40 ve üzeri: Asiri asiri sisman (obezite sinifi 3)

Bu anlamda, 30 ila 40 ve üzeri oranindaki obezite hastalarinda ameliyat disi yöntemlerden bahsettigimizde özellikle mide botoksu ve mide balonu ön siralarda yer almaktadir. Bu yöntemler ameliyatsiz yöntemler oldugu için rahatlikla uygulanabilir, tekrarlanabilir yöntemlerdir.”

Mide botoksu nedir, nasil yapilir?

Mide botoksu hakkinda bilgi veren Opr. Dr. Sedat Ocak, “Mide botoksu su an tam bir onay almadigi için tartismali bir yöntemdir. Hasta bu yöntem için uygun ise 30 ila 35 arasinda oranlara sahip ise mide botoksu endoskopik yöntem ile yapilir. Yöntem ile mide içerisine özel bir igne sayesinde mide içi enjeksiyonlarla uygulanmaktadir. Etkisi konusu tartismali olmakla birlikte 2-3 ay sürebilen bir etkinligi söz konusudur. Sadece botoks ile degil egzersizlerle ve diyetlerle bu yöntemin desteklenmesi gerekmektedir. Burada mutlaka yan etkileri göz önünde bulundurmak zorundayiz” seklinde konustu.



Mide balonu tedavisi nasil yapilir?

Mide balonunu da anlatan Ocak, "Mide balonu yöntemi ise, mide içerisine endoskopik yöntem ile belli bir hacimde mavi renkli bir siviyi içeren bir balon yerlestirildigi için midede bazi rahatsizliklar olabiliyor. Bunlar ilaç tedavileri ile giderilebiliyor. Daha sonra yine diyetisyeniniz ile beraber uygulanan diyet ve egzersiz programlari ile oldukça iyi denilebilecek sayida asiri kilolarinizi verebiliyorsunuz. Mide balonu, mide hacmini kapladigi için beslenme konusunda kisitlama mevcut oluyor ve hasta belli diyete uymak durumundadir. Burada önemli olan verdigimiz kilolari geri almamak yine diyet ve egzersiz programlarindan sapmamak gerekmektedir. Vücut kitle indeksi 30 ila 40 arasinda olup eger yasam sitili degisiklikleri ve egzersizlerle istedigimiz sonucu alinabiliyorsa ameliyatsiz yöntem olarak mide balonundan kilo kaybi saglanabilir" diyerek sözlerine son verdi.
Kaynak: İHA