Santa Maria Kilisesi Ile Rahibinden Suç Duyurusu

Sariyer’de Santa Maria Kilisesi’nde 1 kisinin ölümüyle sonuçlanan silahli saldiri olayina iliskin kilise ile rahibi, avukatlari araciligiyla eylemi gerçeklestiren süpheliler ile süphelilerle baglantili kisilerin cezalandirilmasi talebiyle Savciliga suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde, ‘’Saldirinin, örgüt liderlerinin ’Yahudi ve Hristiyanlarin her yerde hedef alinmasini’ isteyen talimatina bir cevap oldugu belirtilmistir. Polis korumasi tahsis edilmesini ve bu belirtilen somut tehditleri bertaraf edecek diger gerekli yasal tedbirlerin alinmasi talep olunur’’ ifadelerine yer verildi.

Sariyer’de bulunan Santa Maria Kilisesi’nde 28 Ocak 2024’de ’Pazar Ayini’ sirasinda DEAS’in Türkiye’de bulunan sözde sorumlularindan olan Andrei Guzun’un talimati ile kar maskeli 2 süpheli olan Tacikistan uyruklu Amirjon Kholikov ve Rusya uyruklu David Tanduev, dua edenlerin üzerine silahla ates açmis, kursunlarin hedefi olan 52 yasindaki Tuncer Cihan kaldirildigi hastanede yasamini yitirmisti. Olaya iliskin Santa Maria Kilisesi ile kilisenin rahibi Anton Bulai, avukatlari Afsin Hatipoglu araciligiyla Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’na, eylemi gerçeklestiren süpheliler ile süphelilerle baglantili kisilerin cezalandirilmasi talebiyle suç duyurusunda bulundu.

‘’Farkli dinleri benimsemis kimseler tarafindan da haftanin her günü binlerce kisi tarafindan ziyaret edilmektedir’’

Savciliga sunulan suç duyurusu dilekçesinde, ‘’ISID’in üst düzey yetkililerine dayandirilan açiklamada saldirinin, örgüt liderlerinin ’Yahudi ve Hristiyanlarin her yerde hedef alinmasini’ isteyen talimatina bir cevap oldugu belirtilmistir. Kilise sadece bu mezhebe mensup kisiler tarafindan degil, farkli dinleri benimsemis kimseler tarafindan da haftanin her günü binlerce kisi tarafindan ziyaret edilmektedir. Basin ve kamuoyuna intikal eden bilgi ve belgeler degerlendirildiginde müvekkil kiliseyi ziyaret eden binlerce yerli- yabanci insanin can güvenliginin olmadigi, anayasal bir hak olan yasam hakkinin tehlikede oldugu açiktir’’ denildi.

Dilekçenin devaminda ise ‘’Müvekkile karsi yönetilen tehdidin ciddi ve çok yakin olmasi, kamuya açik, dini bir ibadet yeri olmasi, sürekli ve açik tehditlere müsait olmasi sebebiyle tarafimizca suç duyurusunda bulunma zorunlulugu hasil olmustur. Gerçeklestirilmek istenen eylem kilisede bulunan insanlarin tamamini öldürerek vahset ile infiale sebep olmaktir. Bu olayla terör örgütü mensubu süpheliler ‘devletin birligini ve ülke bütünlügünü bozmak’ suçunu islemisler ve masum bir insanin hayatini kaybetmesine sebep olmuslardir. Müvekkilin maruz bulundugu tehdidin önemi, talebi, durumu ve eldeki imkanlar dikkate alinarak polis korumasi tahsis edilmesini ve bu belirtilen somut tehditleri bertaraf edecek diger gerekli yasal tedbirlerin alinmasi talep olunur’’ ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA