Özel Okulun Fahis Kitap Ücretine Mahkeme 'Dur' Dedi

Antalya’da bir veli, çocugunu kaydettirdigi özel okuldan istenen fahis kitap ücretine itiraz etti. Ayni kitaplari disaridan çok daha ucuza almaya kalkan veliye okul yönetimi tarafindan ögrencinin online egitim faaliyetlerinden yararlanamayacagi ve okula ait kitaplarin verilmeyecegi söylendi. Okulun talep ettigi ücreti ödedikten sonra mahkemenin hakli buldugu veli, fazla ödedigi ücreti almaya hak kazandi.

Özel Okulun Fahis Kitap Ücretine Mahkeme 'Dur' Dedi
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Iletisim Fakültesi Ögretim Görevlisi Saglik Iletisimi Uzmani Aysen Yalman, 2022 yili Eylül ayinda Konyaalti ilçesinde bulunan Antalya Doga Bilim Koleji 6’nci sinifa giden oglunu kayit yaptirmak istedi. Okul yönetimi Yalman’dan çocugunun kayit islemlerinin tamamlanmasi için 11 bin 850 TL kitap fiyati talep etti. Istenilen tutara itiraz eden Yalman, ayni kitabin baska illerde koleje ait okullarda 8 bin 450 TL’ye satildigini belirtti.

Yalman ayrica disarida ise aradaki farkin sadece 500 TL oldugunu söyledi.



Bunun üzerine okul yönetimi Yalman’a ücretin zorunlu oldugunu, aksi takdirde ögrenciye online sistemi açmayacaklarini ve diger ana kitaplari da vermeyeceklerini söyledi.

Yalman 11 bin 850 TL ödemeyi yaparak konuyu Konyaalti ilçesi Tüketici Hakem Heyeti Baskanligina tasidi. Karari görüsen Tüketici Hakem Heyeti Baskanligi Yalman’i hakli bularak 3 bin 400 TL tutarindaki farkin okul tarafindan kendisine ödenmesine karar verdi. Okul yönetimi ise karar itiraz etti. Antalya Tüketici Mahkemesine tasinan olayda bilirkisi heyeti Aysen Yalman’in hakli oldugunu bir kez daha ispatladi.

“Online sistemi açmayacaklarini ve diger ana kitaplari da vermeyeceklerini söylediler”

Yasadiklarini anlatan Aysen Yalman, “Kitabi ücretleriyle ilgili bizim okulumuz tüm diger illerden daha yüksek bir fiyat çikardi. Bu fiyat artisinin nedenini sordugumda bana ek kaynaklar koyduklarini söylediler. Fakat ben ek kaynaklari arastirdigimda disaridan herhangi bir yayinevinden de alabilecegini gördüm. Ve arastirdigimda bu ücretin bize söylediklerinin çok çok altinda oldugunu fark ettim. Disaridan kendime almak istedigimi söyledigimde buna izin vermediler. Hatta online sistemi açmayacaklarini ve diger ana kitaplari da vermeyeceklerini ifade ettiler. Mecburen kitaplari alarak, fiyati okula ödemek zorunda kaldim. Ama sonrasinda bunun bir haksizlik oldugunu düsünerek Tüketici Hakem Heyetine basvurdum. Hakem heyeti benim lehime karar verdi. Aradaki fiyat farkinin hak bir kazanç olduguna kanaat getirdik. Fakat okul karsi dava açti. Ve dava sürecinde de yine bilirkisi benim hakli olduguma karar verdi. Okul simdi aradaki farki bana ödeyecek” dedi.



“Bu dava kesinlikle emsal teskil ediyor”

Davanin emsal teskil etmesi gerektigini belirten Yalman, “Bu dava kesinlikle emsal teskil ediyor ama beni diger aileler çocugunuz mobbinge ugrar diyen uyardi. Çünkü egitim ögretim devam ediyor ve hala ayni okulda egitim görüyor. Mobbinge ugrayabilir ya da okul yönetimi ya da ögretmenleri tarafindan da bir baskiyla karsilasabilir gibi bir endiseleri vardi. Bu yüzden onlar dava açmadi. Ben mobbing yapacaklarini düsünmedim. Böyle bir sey de olmadi. Diger velilere de sunu söyleyebilirim; bu tür haksizliklar kar topu gibi sürekli büyüyor. Ve birbirini etkiliyor ve tetikliyor. Bizler sürekli özel okullarin yönetimindeki bu rahatliktan ve keyfi davranmaktan sikayet ediyoruz ama biz de tasin altina elimizi koymuyoruz. Çünkü hakkimizi aramiyoruz. Onlarin her söyledigini yerine getirmeye çalisiyoruz sikayet etmiyoruz. Ama karsiliginda harekete geçmiyoruz. Yani bence harekete geçmeleri gerekiyor ve yilmadan korkmadan bu tarz haksiz durumlar karsisinda hukuki haklarini aramalari gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

“Bu dava bizim açimizdan Antalya’da ilktir”

Avukat Mustafa Alper Oral ise, “Müvekkilimiz Konyaalti ilçe Tüketici Hakem Heyeti’ne bir özel okul hakkinda basvuruda bulundu. Ve Konyaalti Tüketici Hakem Heyeti, vekilimiz lehine karar aldi. Sonrasinda bu karari begenmeyen özel okul, Antalya Tüketici Mahkemesi nezdinde dava açti. Biz o esnada davaya müdahil olduk. Dosya, bilirkisiye sevk edildi. Sonrasinda bilirkisi raporu dogrultusunda mahkeme müvekkilimizi hakli bularak Konyaalti Ilçe Tüketici Hakem Heyetinin kararini onadi ve fazladan ödenen bedelin müvekkilimize iadesi noktasinda karar verdi. Bu karar emsal olabilir. Bu dava bizim açimizdan Antalya’da ilktir. Biz bu kararin emsal olacagini düsünüyoruz. Bu tür durumlarla karsilasan velilerimiz tüketici hakem heyetlerine basvuru yapabilirler. Dava açilmasi karsisina okullarin mobbing uygulanacagini düsünmüyorum. Bu hususta ögretmen ve idarecilerimiz de çok anlayisli davraniyor” dedi.

Kaynak: İHA