OMÜ Türkiye'nin En Büyük Ortez Ve Protez Atölyesi Ile Laboratuvarina Sahip
Ondokuz Mayis Üniversitesi (OMÜ) Saglik Bilimleri Fakültesi Ortez Protez Bölümü Ana Bilim Dali Baskani Dr. Ögr. Üyesi Mahmut Yaran, Türkiye’deki ortez protez bölümleri arasinda en büyük çalisma atölyesine ve laboratuvara sahip olduklarini açikladi.
“OMÜ, Türkiye’deki ortez protez bölümüne sahip 3 devlet üniversitesinden biri”
OMÜ Ortez Protez Bölümünün altyapisindan bahseden Dr. Ögr. Üyesi Mahmut Yaran, "OMÜ, Türkiye’deki ortez protez bölümüne sahip 3 devlet üniversitesinden biri. Ülkemizdeki üniversiteler arasinda en genis atölyeye sahibiz. Ögrenci basina düsen cihaz ve metrekare açisindan oldukça basariliyiz. 400 metrekareyi asan alanda arastirma ve gelistirme (AR-GE) laboratuvari, ‘ortez protez atölyesi’, ‘alçi ölçü odasi’, ‘alçi odasi’ ve ‘rehabilitasyon laboratuvari’ bulunmakta. Ögrencilerimiz, her bir ortezi ve protezi atölyemizde aktif olarak üretiyorlar, Uluslararasi Protez ve Ortez Derneginin [International Society for Prosthetics and Orthotics (ISPO)] belirledigi kalite kriterlerine uygun laboratuvar ve egitim sistemine sahibiz" dedi.
“Ögrenciler, ortez ve protez parça üreten fabrikalarda çalisacak durumdalar”
Atölyede çalisan ögrencilerin edindigi bilgi ve saha birikimiyle birlikte çalisabilecekleri alanlardan bahseden Dr. Ögr. Üyesi Yaran, “165 ögrencimiz mevcut. Bu ögrencilerimiz ortez ve protez atölyelerinde, AR-GE çalismalarinda, üretim bantlarinda, parça üretici fabrikalarda çalisacak durumdalar. Ülkemizde yakin zamana kadar önlisans düzeyinde egitim verilmekteydi. Son 10 yildir ülkemizde lisans düzeyinde egitime geçilmeye baslandi ve Ondokuz Mayis Üniversitesi olarak biz de lisans egitiminde öncü kurumlar arasindayiz” diye onustu.
“Birçok kurum ve bölüm ile is birligi hâlindeyiz”
Dr. Ögr. Üyesi Mahmut Yaran, birçok alanda is birligi yaptiklarini belirterek, "Hem Teknopark firmalariyla, hem de OMÜ’nün Bilimsel Arastirma Projeleri (BAP) Birimi ve TÜBITAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Arastirma Kurumu) ile çesitli projeler yürütüyoruz. Ögrencilerimiz bu yil 9 tane TÜBITAK 2209-A projesi aldi. Bu projeler, Üniversitenin diger bölümleriyle is birligi içinde multidisipliner (çok alanli) bir sekilde devam ediyor. Geçtigimiz yil bir BAP projesi tamamladik, bu çalisma kenevir temelli bir malzemeden protez soketi ile ilgiliydi ve sonuçlarimiz oldukça basariliydi. Bu sonuçlar üzerine 2 yeni kenevir temelli malzeme projesine basladik. Bu projeleri; Mühendislik Fakültesi Malzeme Mühendisligi, Kimya Mühendisligi, Elektrik-Elektronik Mühendisligi, Tip Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji, Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon ile Mikrobiyoloji Ana Bilim Dallariyla is birligi içinde yürütüyoruz" seklinde konustu.
OMÜ’deki çesitli bölümlerle is birligi hâlinde çalistiklarini aktaran Dr. Yaran, "Teknopark ile 3 boyutlu malzeme üretimi ve modellemeler, yapay zekâ ile bazi üst ve alt ekstremite protezleri üzerine çalismalarimiz var. Danismanlik yapmakla kalmayip zaman zaman birlikte projeler de üretiyoruz. Ayrica Ortopedi ve Travmatoloji ile Fiziksel Tip ve Rehabilitasyon Anabilim Dallariyla is birligi yaparak, egitim amaçli vakalara yaptigimiz ortezlerden ücret almiyoruz. Ayrica Türkiye’de az sayida yapilan hayvan protezleri üzerinde çalisiyoruz ve Veteriner Fakültesinden gelen hasta yönlendirmelerine destek oluyoruz. Özel sektörle de is birligi içindeyiz ve bu dogrultuda ögrencilerimizin deneyim kazanmalari için uzmanlari davet edip egitimler düzenliyoruz” ifadelerini kullandi.