Mide Kanseri Sinsi Ilerliyor

Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Gastroentereloji Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Mehmet Ali Yagci, dünya çapinda en yaygin kanserlerden biri olan mide kanserinin sinsi ilerledigi konusunda uyardi.

Mide Kanseri Sinsi Ilerliyor
Gaziantep Özel ANKA Hastanesi Gastroentereloji Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Mehmet Ali Yagci, toplumda sik görülen mide kanserine dikkat çekti. Doç.Dr. Yagci, mide kanserinin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkinda bilgiler vererek, “Mide kanseri en çok görülen kanser türlerindendir. Bu anlamda mide kanseri ameliyati da cerrahi kanser müdahaleleri arasinda en çok uygulanan dördüncü müdahaledir. Mide kanseri riski erkeklerde ve yaslilarda görülme riski daha fazladir. Mide kanserinin en önemli nedeni genetik yatkinlik disinda beslenme aliskanligidir. Tuzlu besinleri fazla tüketme, az sebze ve meyve yemek en basta gelmektedir. Bunlarin yani sira mangal eti de mide kanseri yapabilecek yapiya sahiptir. Beslenmenin yani sira Hpylori bakterisinin etkisi, sigara, alkol temel mide kanseri nedenleri arasinda yer almaktadir” dedi.

"Erken teshis hayat kurtariyor"

Genellikle sinsi ilerleyen mide kanserinin belirtilerinin kanser ilerledikçe ortaya çiktigini dile getiren Doç. Dr. Yagci, midede elle hissedilebilir kitle, agri ve midenin agirlasmasi, istahsizlik, kilo kaybi, yemek sonrasi rahatsizlik, sislik, bulanti, kusma, yorgunluk, mide ya da bagirsakta kanamanin hastalik belirtileri oldugunu söyledi.



Erken teshis ve tedavinin hayat kurtardigini ifade eden Gastroentereloji Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Mehmet Ali Yagci, ”Ilk önce fiziksel olarak hasta uzman doktor tarafindan muayene edilir. Ardindan endoskopi yöntemiyle mide incelenir. Endoskopi yöntemi mide kanserini kesin bir sekilde ortaya çikarmaktadir. Endoskopi ile yapilan inceleme sonrasinda mideden biyopsi alinarak incelenir ve kanser hücreleri kontrol edilir. Japonya gibi ülkelerde endoskopi hiçbir sikayeti olmayan insanlarda bile tarama amaçli yapilmaktadir. Maalesef ülkemizde endoskopi denilince hastalar korkarak yaptirmamaktadir. Bu nedenle hastalara geç tani konulmaktadir. Hastanemizde her türlü endoskopik islemler sedasyon altinda (uyutularak) yapilmakta, hastalar islemden 30 dakika sonra günlük hayatlarina geri dönmektedir. Mide kanserinin en birincil tedavi yolu ameliyattir. Mide kanseri ameliyati ile tespit edilen kanser hücreleri ve tümör mideden kesilerek çikarilir. Rutin uygulama laparatomi denilen açik yöntemi ile yapilmasidir. Ancak son yillarda giderek artan laparoskopik yöntem (kapali) mide kanserinde de basari ile uygulanmaya baslamistir” ifadelerini kullandi.

Sindirim sistemi kanserlerinin mide kanserinde de rutin olarak laparoskopik yöntem ile tedavi edildigini dile getiren Doç. Dr. Yagci, “Açik yöntemle ayni oranda kanser tedavisinde basarili olmakta Ameliyat sonrasi agri yok denecek kadar az duyulmakta. Hastalar çok daha az hastanede kalmakta. Günlük aktivetelerine ve ise dönüsleri daha hizli olmakta Ameliyat sirasinda daha az kanama olmakta ve daha az kan verilmesi ihtiyaci olmakta. Estetik açidan da karinda büyük yaralar açilmamakta ve bir kaç yil sonra kaybolan izler olusmaktadir” diye konustu.

Kaynak: İHA