DTSO, Diyarbakir'in Kültürel Varliklarini Tanitti

Diyarbakir Ticaret ve Sanayi Odasi (DTSO) ve TMMOB Il Koordinasyon Kurulu isbirliginde Diyarbakir Ili Tescilli ve Tescile Deger Tarihi Yapilar Arastirma Raporu yayinlandi. 1,5 yillik arastirma çerçevesinde 13 ilçede 536 tasinmaz tarihi varligin tespiti ve bilgi güncelleme çalismasi yapildi.

DTSO, Diyarbakir'in Kültürel Varliklarini Tanitti
DTSO ve TMMOB Il Koordinasyon Kurulu isbirliginde 2023 yilinda tamamlanan Bismil, Çermik, Çüngüs, Dicle, Egitim, Ergani, Hani Hazro, Kocaköy, Kulp, Lice ve Silvan ilçelerini kapsayan tasinmaz kültür varliklarinin tespiti ve tescilli olanlarin bilgilerinin güncellenmesine yönelik çalisma tamamlandi. Yayin haline getirilen arastirma raporu DTSO, TMMOB üyeleri, sivil toplum örgütleri ve basinin katilim sagladigi lansman etkinligi ile kamuoyuna tanitildi.

Etkinlikte öncelikle arastirma çalismasina dair bilgiler paylasildi. 13 ilçede 536 yapi incelendi. 63 tescilsiz yapinin tespiti yapildi ve tescillenmesi için basvurulari tamamlandi. 473 adet tescilli yapinin bilgileri güncellendi ve fotograf çekimleri yapildi. Bu sekilde kentte kent merkezi disinda kirsal alanlardaki tarihi kültürel zenginligin belgelenmesine katki sunuldu.

Etkinlikte konusan DTSO Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Kaya, çalismadaki öncelikli amaçlarinin tarihi kültürel varliklarin korunmasi oldugunu söyledi.



Kaya, “Hem somut hem de somut olmayan kültürel varliklarimizin korunmasi, sürdürülmesi temel önceligimiz. Bu kadar zengin tarihi, kültürel çesitliligi olan bir kentin degerlerini korudugumuzda ve turizme dogru araçlar ve yöntemler ile kazandirdigimizda ekonomik kalkinmayi da saglayacagimizin bilincindeyiz. Son yillarda da bu amaçla farkli kültürel alanlarda projeler gelistirdik, uyguladik” dedi.

“Amida Konserleri dizisi tarihi kültürel varliklarimiz ve geçmisten bugüne kadar gelen müzik kültürümüzü bir arada sundugumuz bir çalismamiz oldu” diye konusmasina devam eden Kaya, sunlari kaydetti:

“Gastronomi alaninda yöresel ürünlerimize, lezzetlerimize, Mezopotamya’nin mutfak kültürüne odaklandik ve bir dizi çalismalar yaptik. Kirsal ilçelerimizi içeren Bogazkere üzümü, peynir rotalari olusturduk ve ilk kez kirsaldaki üretimi, kültürel çesitliligi turizm rotalarina dahil etmek için girisimlerde bulunduk. Yine sinema alaninda kültürel degerlerimizden beslenen yereldeki sanatçilarimizin çalismalarini destekledik. Kent kültürümüze dair eserler hazirlayan yazarlarimiza destek vermeye çalistik. Bu çalisma kapsaminda da saha çalismasi yaptigimiz 13 ilçemizde 536 tasinmaz tarihi varligi inceledik. Bu tasinmazlar bizler için sadece bir dönemin tarihini aktaracagimiz varliklar degil, üzerindeki motifler, kitabeler, mimarileri ve günümüze kadar farkli kullanim sekilleri ile bize oldukça zengin hikayeler anlatiyor. Bu hikayelerde gastronomi, müzik, sinema gibi farkli alanlara ilham veriyor. Turizmi çesitlendirmek ve daha katma degerli turizm araçlari gelistirmek de böyle bir sey.”

TMMOB Il Koordinasyon Kurulu Sekreteri Alican Çetinkaya ise “Bu çalisma ile kadim kentimizin sahip oldugu ve gün yüzüne çikarilmasi gereken, tanitilmasi gereken çok degerli tarihi ve kültürel degerlerinin oldugunu gördük. Bu eserlerde tipki Sur gibi sadece bize ait olmayip, tüm dünya halklarina ait eserlerdir. Ve bu degerleri koruyup sonraki nesillere aktarmak için tüm dünya halklarina karsi sorumlu oldugumuzu da unutmamaliyiz” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA