Bir Zamanlar Ülkenin Kumas Ihtiyacini Karsiliyordu, 'Kadinlar Dokuyor' Projesiyle Yeniden Üretimine Baslandi

Giresun’un Sebinkarahisar ilçesine bagli yaklasik 300 nüfuslu Tamzara ilçesinde bir zamanlar üretilerek yurtdisina ihraç edilen Tamzara dokumasinin Unutulmaya Yüz Tutmus El Sanatlari Projesi çerçevesinde yeniden üretimine baslandi.

Bir Zamanlar Ülkenin Kumas Ihtiyacini Karsiliyordu, 'Kadinlar Dokuyor' Projesiyle Yeniden Üretimine Baslandi
Giresun’un Sebinkarahisar ilçesinde 19. yüzyilda çogu evde dokunan, Iran, Suriye, Misir gibi ülkelerde satilan Tamzara dokumasi, 1989 yilinda tezgahlarin tamamen susmasinin ardindan "Unutulmaya Yüz Tutmus El Sanatlari Projesi" ile yeniden dokunmaya baslandi. Ilçenin 332 nüfuslu Tamzara Mahallesi’nde açilan Tamzara dokumasi kursunun usta ögreticisi Esra Hasari, “Geçmisi 1800’lü yillara kadar dayanan Tamzara dokumasi, bir zamanlar Tamzara Mahallesi’nde her evde dokunurmus ve Osmanli cografyasindaki ülkelerin yani sira Iran gibi ülkelere de ihraç edilirmis. Ülkenin kumas ihtiyacini karsilayan Tamzara dokumasi, daha sonra 1937 yilinda Atatürk’ün kararnamesiyle kurulan kooperatif araciligiyla üretilmeye devam etmis. Bu kooperatif uzun yillar devam ediyor ancak 1989 yilinda tamamen üretim bitiyor ve unutulmaya yüz tutuyor. Giresun Üniversitesi’nin Unutulmaya Yüz Tutmus El Sanatlari Projesi ile Tamzara dokumasi yeniden dokunmaya baslandi. Su anda mahallemizde neredeyse bütün ev kadinlari açilan kurs sayesinde Tamzara dokumasini ögrendi ve aile ekonomilerine katki saglamaya basladi” dedi.



Orijinal deseniyle yüzde yüz pamuktan üretiliyor

Tamzara dokumasinin özelileriyle ilgili de bilgi veren Hasari, “Bir zamanlar ülkenin kumas ihtiyacini karsilayan, hatta Akdeniz ülkelerine ihracati yapilan Tamzara dokumasi günümüzde sadece bilenlerin aldigi bir kumas haline gelse de tanitilmasiyla yeniden talebin artacagina inaniyoruz. Türk Patent ve Marka Kurumundan 2019’da cografi isaret tescili alan Tamzara dokumasi, marka haline getirilerek pazarlanmasi ve kadin istihdamina katki saglanmasi amaciyla ’Kadinlar Dokuyor Projesi’ ile üretilmeye devam ediyor. Tamzara dokumasi geçmis yillarda biraz daha kalin bir kumas olarak kenevir, pamuk, ipekten üretilirken, günümüzde yüzde yüz pamuktan üretilmekte, orijinal desen kullanilmakta ve boyalarimizi da kendimiz yapmaktayiz. Bir dönem nasil ki Tamzara yöresi geçimini tamamen bu dokumadan kazandiysa, bugün de ayni sekilde bütün kadinlarimizin aile ekonomilerine katki saglamasi yolunda önemli bir mesafe kat edilmistir” diye konustu.

Kaynak: İHA