Babalarinin Vasiyeti Çileye Dönüstü

Istanbul’da vefat eden Tevfik Paker’in vasiyeti üzerine çocuklari babalarini Artvin’in Borçka ilçesi Camili köyüne defnetmek için 3 gün karla kapanan yolarin açilmasini bekledi.

Babalarinin Vasiyeti Çileye Dönüstü
Artvin’in Borçka ilçesi Camili (Macahel) köyünde dogup büyüyen Tevfik Paker (63) daha sonra farkli sebeplerden Istanbul’a yerlesmek zorunda kaldi. Köy hasretiyle yasayan Paker çocuklarina "Ölürsem beni köyüme defnedin" diyerek köylerine defnedilmeyi vasiyet etti. Istanbul’da Sali günü hayatini kaybeden Tevfik Paker’in çocuklari, babalarinin vasiyeti üzerine cenazeyi Camili köyüne götürme karari aldi. Borçka’ya gelen aile, kar nedeniyle köy yolunun kapali oldugunu ögrendi. 6 köyün bagli oldugu Camili (Macahel) bölgesinin tek ulasim yolu olan bin 960 rakimli Camili geçidinde kar kalinligi 5 metreyi bulurken, çig gelen bölgelerde ise 8 metreyi asti.

Ekipler is makinesi esliginde yolu açmaya çalissa da basarili olmadi. Is makineleri kara saplaninca, üsten farkli bir yol açilarak karsi tarafta bekleyen paleti kar ambulansina cenaze konuldu. Is makinesinin de yardimiyla 3 gün sonra cenaze defnedilmek üzere köye ulastirildi.

Yasananlari anlatan is makinesi operatörlerinden Osman Önder, “Özel ekiplerimiz ile gece gündüz demeden yolun ulasima açilmasi için büyük çaba sarf ediyoruz. Çig düsen alanlardan güçlükle ilerledik. Dozerimiz yol açma sirasinda kara batti. Uzun ugraslar sonucunda kar ambulansin geçecegi sekilde üstten yol açilarak hem Camili köyü tarafindan hem de Düzenli Köyü tarafindan is makinesi ile yolu baglatisi gece yarisi tamamlandi. Daha sonra Camili köyünde 112 paletli kar ambulansi devreye girdi ve sabaha karsi cenaze köye ulastirildi” dedi.



“Her kis bu esareti yasiyoruz ölüm bile çare degil”

Macahel Muhtarlar Birligi Baskani Nasir Önder ise "Cenazeyi topraga vermenin acisini yasarken kar çilesinin de birlikte yasadik. Bu aci günümüzde bizi yalniz birakmayan ve kizakla, buzlu yol üzerinden ve paletli araçlar ile 40 kilometrelik yol boyunca cenazemizi tasiyan köy halkina, dost ve akrabalarimiza tesekkür ederim. Her kis mevsiminde bu esareti yasiyoruz, ölüm bile kurtulus degil. 6 köyün kis çilesinden kurtaracak tünel projesinin bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz” diye konustu.

Kaynak: İHA