Imar Ve Yapi Ruhsat Sürecini Dijitale Tasindi

Izmit Belediyesi ile Imar ve Sehircilik Müdürlügü’nün ortak çalismasi olan dijital hizmet ile vatandaslarin basvurulari ve bilgi edinme süreci hem kolaylasti hem de hizlandi.

Izmit Belediyesi zaman kaybinin önüne dijitalleserek geçiyor. Tüm kaynaklarini verimli sekilde kullanan, sürdürülebilir akilli sehir insa etmeyi, vatandaslarin yasam standartlarini arttirmayi ve hizmetlere daha kolay ulasmasi adina çalisan Izmit Belediyesi, Imar ve Sehircilik Müdürlügü tarafindan sunulan imar ve yapi ruhsat sürecini dijitale tasidi. Bilgi Islem Müdürlügü Yazilim ve Otomasyon ekibi ve paydas firma tarafindan gelistirilen sistem hizmete açildi. Sanal ortama tasinan hizmetler sayesinde vatandaslar istedikleri yer ve zamanda mevcut basvuru sürecini takip edebiliyor, eksik olan evraklarini aninda görebiliyor ve ilgili müdürlüge gelmeden tamamlayabiliyor. Ayrica müdürlükçe talep edilen durum (imar, zemin ve benzeri) belgelerini sanal ortama tasidigindan gereksiz kagit kullanimi da asgari düzeye inmis oluyor. Sistem üzerinden yapilan SMS ve elektronik posta bildirimleriyle vatandaslar kuruma gelmeden sürecin durumunu, kuruma geldikleri taktirde de süreçlerinin en son kimde olduklarini bildiklerinden gereksiz gecikmelerin de önüne geçilmis olacak. Böylelikle hizli sekilde vatandaslarin isi çözülmüs olacak.

Uygulamalar revize edilecek

Ilerleyen süreçte mevcut saglanan hizmetlere ek olarak, yine vatandasin basvuru sürecini ve akabinde de süreç takibini kolaylastiracak ek hizmetler de devreye alinacak. Vatandasin belediyeye gelmeden imar durumu, yapi ruhsati ek, iskan, statik proje, kat irtifaki, yapi aplikasyon projeleri gibi bilgi ve dokümanlara ulasabilmesini saglayacak olan E-Iskan ve E-Ekspertiz Uygulamalari önceki basvurularini ve dokümanlari incelemek istediginde sistem üzerinden ulasabilecekleri Dijital Arsiv Uygulamasi gibi uygulamalar dijital dönüsüme revize edilecek. Bu sayede vatandaslar ruhsat basvurularinin ne asamada oldugunu dijital ortamda görüntüleyebilecek. Uygulama sayesinde, evrak kontrolü ve harç bedeli ödeme gibi sebeplerle belediyenin Imar Sehircilik Müdürlügünü ziyaret etme zorunlulugu da aza indirgenmis olacak.
Kaynak: İHA