Çorum Valisi Dagli Açiklamasi 'Asrin Felaketinde Millet Olarak Çanakkale Ve Kurtulus Savasi Ruhunu Yasadik'

Çorum Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, "Asrin felaketinde millet olarak Çanakkale ve Kurtulus Savasi ruhunu, Anadolu ruhunu yasadik" dedi.

Çorum Valisi Dagli Açiklamasi 'Asrin Felaketinde Millet Olarak Çanakkale Ve Kurtulus Savasi Ruhunu Yasadik'
6 Subat 2023’te asrin felaketinin yasandigi Kahramanmaras merkezli, 11 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklügündeki depremlerin üzerinden bir yil geçti. 13 milyon insan bu felaketten etkilenirken, 50 bin kisi hayatini kaybetti; birçok aile parçalandi, birçok kisi akrabalarini kaybetti. Dönemin Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, deprem bölgesinde koordinasyonu saglamak için Kahramanmaras’in Elbistan ilçesinde görevlendirildi. Burada 15 gün daha sonra ise 45 gün Kahramanmaras’ta görev yapti. Asrin felaketinin yil dönümünde Vali Dagli, o dönem yapilan çalismalar ve yasadiklari hakkinda Ihlas Haber Ajansi’na açiklamalarda bulundu.

6 Subat’ta meydana gelen Pazarcik ve Elbistan merkezli depremlerin Türk milletini derinden üzdügünü dile getiren Vali Dagli, “Asrin depremi” olarak adlandirilan bu büyük felakette vefat edenlere Allah’tan rahmet, kalanlarina da sabirlar diledi.

Afetin ilk gününden itibaren 15 gün boyunca depremin merkez üssü olan Elbistan ilçesinde, ardindan da 45 gün boyunca Kahramanmaras il merkezinde koordinatör vali olarak görev yaptigini hatirlatan Vali Dagli, “Yönetim ve koordinasyon sürecinin basinda bulundum. Afette en önemli görevimiz enkaz altindaki vatandaslarimizin bir an önce kurtarilmasi idi. Havanin çok fazla soguk olmasi çalismalari zorlastirmakta idi. Ayrica afet bölgesine ulasimin zorlukla saglanmakta, yikilan binalar ve uzun is makinasi ve araç konvoylari da isi çok zorlastirmakta idi. Kamu binalari, hastaneler, camiler hasar görmüs ve yaninda durmak dahi tehlikeliydi. Artçi sarsintilar da devam etmekteydi. Elektrik, su ve dogal gaz sebekeleri ile haberlesme de kesilmisti. Bu zor sartlar altinda çalismalar yürütüldü” diye konustu.



“Yarim ekmek molasini bile kendisine çok gören, 4-5 gün hiç uyumayan arama kurtarma ekiplerinin çalismasina sahit oldum”

"Binalarin çogu yikilmis, altindaki vatandaslarimiza bir an önce ulasilmasi gerekiyordu. Sag kurtulan vatandaslarimiz binalarinin önünü terk etmiyorlar ümit ve dualarla çalismalara eslik etmeye çalisiyorlardi" diyen Dagli, "Vatandaslarimizin acilarini en yakindan hissediyorduk. Herkes yakinlarini bir an önce bulma telasindaydi. Burada en yakinlari vefat edenlerin ve kayip olan yakinlarini arayanlarin acilarini en derinden biz de hissettik. Burada insanimizin sabrini ve metanetini gözlemleme imkânim oldu. Tabii ki arama kurtarmada çalisan gerek kamu görevlileri gerekse sivil toplum kurulusu üyesi afet gönüllülerimizin gayret ve mücadelesine tanik olduk. Yapilanlarin tamami çok içten ve samimi idi. Herkes yapabileceginin en fazlasini yapmak için gayret göstermekteydi. Arama kurtarma çalismalarinda hiç uyumadan, dinlenmeden açlik ve soguga aldirmadan çok ugrasildi. Tek çaba bir vatandasimiza daha ulasalim kurtaralim çabasi idi. Vakit kaybetmemek için su içmeyi, yarim ekmek molasini bile kendisine çok gören 4-5 gün hiç uyumayan arama kurtarma ekiplerimizin çalismasina bizzat sahit oldum” ifadelerini kullandi.

“Dünyada görülmemis bir yardimlasma örnegi sergilendi”

Deprem bölgesinde dünyada görülmemis bir yardimlasma sergilendigini anlatan Vali Dagli, sunlari kaydetti:

“Afetin büyüklügü ve havanin siddetli sogugu ile diger tüm fiziksel olumsuzluklar bir kenara; arama kurtarma ekipleri, kamu görevlileri, sivil toplum kuruluslari ve gönüllülerin kendilerini parçalarcasina gayret ettiklerini gördüm. Halkimiz, devletimizin sefkat elinin ne derece güçlü olduguna burada bir kez daha sahit olmustur. Burada devletimiz ve halkimiz yapabileceginin en iyisini yapmistir. Bu çalismalar fiziksel olarak çok zor sartlarda ve artçi depremlerin korkutucu etkisi altinda basarilmistir. Bu afet sonrasinda biz millet olarak Çanakkale ve Kurtulus Savasi ruhunu, Anadolu ruhunu yasadik. Herkes maddi imkânina göre ve fiziksel gücünün çok ötesinde orada olmak için çalisti. Hele ilk günkü soguga ve yollardaki ulasimin zorluguna ragmen bizzat oraya yardim getirenlerin ve bizzat çalisanlarin çabasi çok kiymetliydi. Bunlar Anadolu irfanina sahip olan halkimizin güzellikleri. O günlerde Kahramanmaras’i ziyaret eden yabanci bir devlet görevlisi konteynerlerin nasil bu kadar çabuk kurulabildigine ve bu kadar çok çadirin nasil temin edildigine sasirmistir. Günlük bu kadar yemegin nasil dagitilabildigini, kimin yaptigini, hatta vatandasa yemegin parasiz mi verildigini sormustur. Bu milletimizin hayirseverliginin ve kadirsinasliginin açik bir göstergesidir. Ramazan ayi ile de birlesmesi sebebiyle Ramazan çadirlari ve yardimlasmanin dünyada görülmeyen bir örnegi sergilenmistir.”

“Deprem konusunda son derece duyarli olmaliyiz”

Depreme konusunda duyarli olunmasi gerektigini vurgulayan Vali Dagli, “Devletimiz depremden etkilenen 12 ilimize 40 koordinatör vali ve çok sayida üst düzey kamu görevlisi görevlendirilmis ve diger illerimizin yardim ve tüm imkanlari kolayca aktarilmistir. Bu afetin zararlarinin azaltilmasini hizlandirmistir. Deprem bölgesinde önceki görev yaptigim Samsun halkimizin oldugu gibi, özellikle Afsin’de de Çorumlu hemsehrilerimizin Anadolu ruhu anlayisiyla seferber olduklarini bizzat gördüm. Bundan sonra yapmamiz gereken deprem kusagi altinda bulunan Çorum’umuzda kamu kurumlarimiz, üniversitemiz, yerel yönetimlerimiz ve halkimiza deprem konusunda son derece duyarli olmaktir. Binalarimizi zemini saglam olan yerlere ve teknigine uygun olarak dayanikli yapmamiz önem tasimaktadir. Diger taraftan halkimizi kamu çalisanlarimizi ve sivil toplum kurulusluklarimizi da afet gönüllüsü olmaya davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA