Sultan 2. Murad Han Dualarla Anildi

Osmanli’nin ikinci kurucusu sayilan Çelebi Mehmed’in oglu 2. Murad Han, vefatinin 573. yilinda Bursa’daki hazîresi basinda dualarla anildi.

Sultan 2. Murad Han Dualarla Anildi
Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen anma programi, Muradiye Külliyesi’nde yapildi. Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Il Saglik Müdürü Ahmet Alireisoglu, akademisyenler ve çok sayida vatandasin katildigi tören, Muradiye Camii Imam Hatibi Lütfi Tasçi’nin hazire basinda yaptigi dualarla basladi.

Ardindan Muradiye El Yazmalari Müzesi’nde devam eden anma programinda konusan Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Ertugrul Gazi’den Osman Gazi’ye, Orhan Bey’den Yildirim Bayezid Han’a, Murad-i Hüdavendigâr’dan Çelebi Mehmed’e kadar Bursa’nin insasinda emegi geçenleri rahmetle anarak sözlerine basladi.

2. Murad’in kelamiyla gönülleri, kiliciyla ülkeleri fetheden bir sultan oldugunu ifade eden Baskan Aktas, “Sultan 2. Murad, bir yandan Anadolu’daki beyliklerle, bir yandan Balkan ve Avrupa devletlerinin ihtiraslariyla, bir yandan da Bizans’in sinsi emelleriyle karsi karsiya kaldi. Ama memleket menfaati için hiçbir vazifeden kaçmadi. Bu ugurda rahati degil; cesaretle, azimle canini feda etmeyi göze aldi. Sultan Murad öyle bir evlat yetistirdi ki, kutlu fetih ona nasip oldu. Onun tek arzusu imanli bir kul olarak ölmekti. Bu yüzden kendini ibadete vermek istemis, sagliginda tahti terk eden padisah olarak tarihe adi geçmistir. Murad Han, ince ruhlu, hassas, lütufkâr, adil, merhametli, sözüne sadik, cesur, tedbir sahibi ve kumanda kabiliyeti yüksek bir devlet adamiydi. Imar islerini asla aksatmadi, çok eser biraktigi için “ebu’l hayrat” diye de anilirdi. Saltanati döneminde Bursa, Edirne ve baska sehirlerde yoksullar için imaretler, vakiflar ve ulema için medreseler yaptirdi” diye konustu.

Sultan 2.Murad’in son nefesinde mezarinin üzerine kapali bir kubbe yapilmasini istemedigini, yagmurlarin üzerine yagmasini istedigini ve mezarinin yanina Kur’ân-i Kerîm okuyanlarin oturmasi için yerler yapilmasi istedigini hatirlatan Baskan Aktas, mezar çevresine oturma alanlari olusturulmasiyla ilgili gerekli çalismalari da yapacaklarini sözlerine ekledi.

Açilis konusmalarinin ardindan anma töreni Dr. Ögr. Üyesi Dogan Yavas, Prof. Dr. Hasan Basri Öcalan, Dr. Ögr. Üyesi Sezai Sevim ve Ögr. Üyesi Asuman Türkmen’in konusmaci olarak atildigi panelle devam etti. Programin sonunda da katilimcilara Muradiye çorbasi ikram edildi.
Kaynak: İHA