Yesil Dönüsümün Yol Haritasi GTB'de Anlatildi

Gaziantep Ticaret Borsasi (GTB) ve Alman Uluslararasi Is Birligi Kurumu (GIZ) is birliginde yürütülen proje kapsaminda, tarim ve gida sanayinde faaliyet gösteren GTB üyesi isletmelere yönelik ’Yesil Dönüsüm Egitimi’ programlarinin ikincisi düzenlendi. AB Yesil Mutabakati temel unsurlarinin anlatildigi egitimde, katilimcilara uyum sürecinde izlenecek küresel yol haritalari hakkinda detayli bilgiler verildi.

Yesil Dönüsümün Yol Haritasi GTB'de Anlatildi
Gaziantep Ticaret Borsasi üye firmalarinin Avrupa Yesil Mutabakati adaptasyon süreçlerine katki saglamak ve isletmelerin bu alanda kendi yol haritalarini belirleyerek, rekabet edebilirliklerini gelistirmek amaciyla “Yesil Dönüsüm” farkindalik egitimlerinin ikincisini organize etti. GTB ve GIZ is birliginde yürütülen “Mesleki Egitimler ve Tarimsal Gida Sanayinin Yesil Dönüsümü ile Istihdamin Desteklenmesi” projesi kapsaminda gerçeklestirilen egitimde, yesil dönüsümün tüm süreçleri masaya yatirildi. Tarim ve Gida Sanayinde faaliyet gösteren firmalarin yogun ilgi gösterdigi egitim programinda egitmen Okay Kayhanli, AB Yesil Mutabakatinin temel hedefleri ile yesil dönüsümün sirketlere saglayacagi rekabet avantajlari hakkinda açiklamalarda bulundu.

Hedef 2050’de iklim nötr kita olmak

AB Yesil Dönüsüm Mutabakatinin Avrupa Birligi’nin iklim degisikligi ve çevresel sürdürülebilirlik konularinda aldigi kararlar ve yürüttügü politikalar bütünü oldugunu kaydeden Kayhan, bu mutabakatin AB’nin 2050 yilina kadar karbonsuz bir ekonomiye geçisini hedefledigini ve sürdürülebilir bir gelecek için yeni adimlar atilmasini amaçladigini söyledi.



Belirlenen hedeflere ulasabilmek için kademeli olarak yeni sektörel kriterler, vergiler ve is modellerinin uygulamaya konuldugunu aktaran Kayhan, Avrupa Yesil Mutabakati ile AB’nin iklimden enerjiye, sanayiden tarima, ulasimdan finansmana varan genis bir yelpazedeki politikalarinin yükseltilen iklim hedefleri dogrultusunda yeniden gözden geçirilmesine katki sunacagini ifade etti.

Yesil Mutabakatin merkezinde yer alan Tarladan Sofraya Stratejisi’nin hedefleri hakkinda da açiklamalarda bulunan Kayhan, stratejinin adil, saglikli ve çevre dostu bir gida sistemini benimsedigini dile getirdi.

Kayhan, AB’nin tarladan sofraya stratejisindeki hedefinin, AB gida sisteminin çevre ve iklim ayak izini azaltmak, gida sisteminin dirençliligini artirmak, iklim degisikligi ve biyoçesitliligin yok olmasi durumunda gida güvenligini saglamak ve yeni firsatlardan yararlanarak tarladan sofraya uzanan süreçte rekabetçi sürdürülebilirlige küresel geçiste önderlik etmek oldugunu söyledi.



AB yesil mutabakati süreçleri

Egitmen Okay Kayhanli egitim programinda katilimcilara, AB Yesil Mutabakati, Karbon Ayak Izi, Su Ayak Izi, Sinirda Karbon Düzenlemesi, Tarladan Sofraya Stratejisi ve Almanya Tedarik Zinciri Yasasi konularinda bilgiler aktardi.

Interaktif bir sekilde gerçeklesen egitimde, ayrica katilimcilardan gelen sorular yanitlanarak, konuyla ilgili güncel gelismeler üzerine paylasimlar yapildi.
Kaynak: İHA