Uzmanindan 3 Aydan Küçük Yenidoganlara Temas Uyarisi

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzm. Dr. Murat Çaglar Erol, Türkiye’de genelde sevginin dokunularak gösterildigini ve bunun da virüs tasinmasini kolaylastirdigini belirterek, "Nezle ve gribin yani sira dudaginda uçuk, cildinde enfeksiyonlari olan kisiler yenidoganlara, özellikle 3 aydan küçük bebeklere dikkatli yaklasmali, mümkünse enfeksiyonlari ortadan kalkincaya kadar da temas etmemelidir" dedi.

Uzmanindan 3 Aydan Küçük Yenidoganlara Temas Uyarisi
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Çocuk Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Dr. Murat Çaglar Erol, menenjit hastaligi hakkinda açiklamalarda bulundu.

Menenjitin beyin zari iltihabi oldugunu kaydeden Uzm. Dr. Erol, “Beraberinde ates, bulanti, kusma, bilinç degisikligi, nöbet gibi bilinci etkileyen; çocugun büyümesini, gelismesini, beyin fonksiyonlarini etkileyen sonuçlar ortaya çikarilabilen ciddi bir hastaliktir. Bulasici virüsler, bakterilerle birlikte ortaya çikan bir durumdur. Menenjiti yapan sadece bir mikrop yoktur. Birden fazla mikrobun neden oldugu bir durumdur. Bu mikroplarin hemen hepsi solunum yoluyla ve daha sonra da damlacik enfeksiyonuyla ortaya çikabilir” diye konustu.



"Temel hijyen kurallarina uymak önemli"

Menenjitten korunmak için diger hastaliklardan korunmak için ne yapiliyorsa aynisinin yapilmasi gerektiginin altini çizen Uzm. Dr. Erol, “Temelde bunu yapabilecegimiz en kolay iki yöntem, asi ve temizliktir. Bu hem cildin temizliginin saglanmasi (ellerin yikanmasi) hem de solunum yollarinin mesafesini ayarlayip, maske kullanarak ortamin temizligini saglamak seklinde olmalidir. Aslinda temel temizlik ve korunma ilkelerini yerine getirirsek, menenjitten de mümkün oldugunca korunmus olacagiz” dedi.



"Enfeksiyonu olanlar yenidogan bebeklere yaklasmamali"

Cilt enfeksiyonu olan eriskinlerde bulas yöntemi dokunmayla oldugu için bebegin öpülmesinin enfeksiyonun da bulasmasina neden olacagini isaret eden Uzm. Dr. Erol, “Cilt enfeksiyonlarinda da menenjit yapan etkenler vardir. Dolayisiyla, hasta bir kisi nasil çocuklardan uzak duruyorsa, nezle, grip olan bir kisi de yenidoganlara, özellikle de 3 aydan küçük bebeklere karsi dikkatli olmalidir. Dudaginda uçuklari ve cilt enfeksiyonlari olan insanlar, özellikle yenidoganlara ve 3 aydan küçük bebeklere dikkatli yaklasmalidir. Mümkünse enfeksiyonlari ortadan kalkincaya kadar da onlarla temas etmemelidirler. Evde de maske takmali ve ellerini sürekli olarak yikamalari gerekmektedir” seklinde konustu.



Sevgi uyarisi

Türkiye’de geleneksel aliskanliklar olduguna deginen Uzm. Dr. Erol, “Sevginin ifadesi bizde dokunarak oluyor. Eriskinde de, çocukta da bu geçerli. Hatta, ‘seni yerim’ diye bir tabir var. Çok sevdiklerimize kullaniyoruz. Dolayisiyla, bizim geleneklerimiz buna çok uygun, çok yatkin olsa da enfeksiyonu, daha sonra da hastaligi tasimada, bulastirmada, baska yere götürmede dikkat edecegimiz basamaklar her zaman aslinda aynidir. Hijyen, mesafe ve eger enfeksiyonumuz varsa, maske kurallarina uymak, her zaman ellerimizi yikayarak hem çocuklarimizi hem de kendimizi korumaliyiz. Asilari zamaninda yaptirmaya da çok dikkat etmeliyiz” dedi.



"3 ay altina dikkat"

Menenjitin zaman zaman büyük çocuklarda da görülebildigini isaret eden Uzm. Dr. Erol, özellikle 1 yas altinda ciddi seyredebildigini söyledi.



Bir sürü etkenin menenjiti ortaya çikarabildigini belirten Uzm. Dr. Erol, “Bizim için en önemli, en ciddi vakalarin görüldügü yas grubu 3 aydan küçük çocuklardir. 3 ay alti zaten herhangi bir enfeksiyon için bile çok ciddiye alinmasi gereken bir yas araligidir. Dolayisiyla, menenjitler için de bu yas grubundaki çocuklarimizda ekstra hassasiyet gösteririz” ifadelerini kullandi.

"Menenjit ciddiye alinmalidir"

Menenjitin çesitli komplikasyonlari neden olduguna deginen Uzm. Dr. Erol, “Özellikle hangi mikroptan ortaya çiktigiyla iliskili olarak farkli komplikasyonlar olusturabilir. Sadece atesle ortaya çikabilir ve o sekilde tedavi olabilir. Bilinç bozukluguna neden olabilir, nöbet geçirtebilir. Nöbetin ertesinde de çocugun beyinsel fonksiyonlarini negatif etkileyecek, hayat boyu problemler çikarabilecek durumlar ortaya çikarabilir. Çok hafif atesle de atlatilabilir. Hayati ciddi oranda zorlastiracak sonuçlara da neden olabilir. Dolayisiyla, menenjitin ciddiye alinmasi gerekir. Hastane disinda ciddi atesin görüldügü durumlarda, çocukta bilinç degisikligi olan durumlarda hemen bu durum hekimiyle iletisime geçirerek çözülmeye çalisilmalidir. Çocugun atesi düsmüyorsa vakit kaybetmeden hastaneye getirilmelidir. Çocukta ates hastaneye geldiginde görüldüyse de biz menenjit açisindan bu durumu çok ciddiye alarak hemen erken enfeksiyon tedavisine baslariz” açiklamasinda bulundu.
Kaynak: İHA