Uzmani Patpat Sürücülerini Uyardi Açiklamasi 'Karayoluna Çikmayin'

Bag, bahçe ve tarlalarda kullanilan patpat olarak tabir edilen tarim aracinin karistigi trafik kazalarinda ölen ve agir yaralananlarin sayisi her geçen gün artiyor. Bahçelerde tarla sürmek amaci ile alinarak, daha sonra yük ve yolcu tasimada kullanilan patpat kazalari da beraberinde getiriyor.

Uzmani Patpat Sürücülerini Uyardi Açiklamasi 'Karayoluna Çikmayin'
Meydana gelen patpat kazalarinin sonuçlarinin çok aci oldugunu, kullanimi için egitim alinmasini belirten sürücü kursu egitmeni Zakir Çelepkolu; patpat ile karayoluna çikilmamasi gerektigini belirtti.

Çelepkolu; "Halk arasinda pat pat olarak tabir edilen ve tarimsal alanda kullanilan araç, maalesef ülkemizde çok kazaya neden oluyor ve bu kazalarin sonunda da can kaybi olusuyor. Bunun en büyük nedeni de tarimsal alan disinda kullanilmasidir. Patpatin sadece tarim alanlarinda yük tasimak için kullandigini unutmamamiz gerekiyor. Patpatla beraber römork takili oldugu için bazen yolcu bindiriliyor. Yolcu bindirilmemesi gerekiyor. Çünkü römorka yolcunun oturmasi için uygun yerler yapilmamistir. Tarimsal alanda kullandigi için kesinlikle karayoluna çikmamasi gerekiyor. Karayoluna çiktigi zaman özellikle, isik donanimlari yetersiz oldugundan dolayi diger sürücülerin bunlari algilamamasi ve kazaya sebebiyet verdiklerinden dolayi gece de kullanmamasi gerekiyor. Tarimsal alanlarda kullanilirken de sunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Yük bindirmemiz lazim. Yüklerin bagli olmasi gerekiyor. Yolcu bindirmeme gerekiyor ve hizimizin düsük olmasi lazim. Özellikle virajli ve egimli inis alanlarda 60-70 kilometre hiza çiktigi zaman bunu durdurmak, kontrol etmek biraz zorlasiyor. Çünkü römorkun bir agaligi var ve bu agirliga bagli olarak da virajlarda devrilme sonucu kazalar olusuyor’’ dedi.



Vatandaslari uyardi

Egitmen Zakir Çelepkolu, vatandaslara uyarilarda bulunarak, "Patpat sürücüsü olan vatandaslarimiza uyarimiz sudur. Lütfen patpata yükten baska yolcu almayalim ve özellikle kullanim alani olarak tarimsal alanlar disinda kullanmamaya özen gösterelim. Patpat sürücülerin yine dikkat etmesi gereken diger bir konu ise asiri yük yüklememek, özellikle virajli ve egimli alanlarda mutlaka yavas kullanmalari gerekmektir’’ diye konustu.

Kaynak: İHA