Türkiye Merkezli BSH Gelisen Pazarlar Bölgesi Büyümeye Devam Ediyor

BSH Ev Aletleri Grubu’nun 2020 yilindan bu yana Türkiye’den yönetilen ve 130 ülkede 4,6 milyar nüfusu kapsayan Gelisen Pazarlar Bölgesi (REM), stratejik yatirim hamleleriyle sirketin en hizli büyüme potansiyelini barindiran bölgesi olarak öne çikiyor.

Türkiye Merkezli BSH Gelisen Pazarlar Bölgesi Büyümeye Devam Ediyor
Avrupa’nin önde gelen ev aletleri üreticilerinden BSH’nin dört ana yönetim bölgesinden biri olan Gelisen Pazarlar Bölgesi (REM), stratejik önemi ve operasyonlardaki basarisi ile öncü konumunu koruyor. Nisan 2020’den bu yana Türkiye’den yönetilen bölge 2023 yilinda da yatirimlarin çekim merkezi oldu. Bölgenin 2023 yilindaki performansini degerlendirmek ve gelecek hedeflerini paylasmak üzere BSH Ev Aletleri Grubu’nun Gelisen Pazarlar Bölgesi CEO’su ve Yönetim Kurulu Baskani Gökhan Sigin ile BSH Gelisen Pazarlar Bölgesi CFO’su ve Yönetim Kurulu Baskan Vekili Sedef Ataman sözcülügünde bir basin toplantisi düzenlendi.

BSH Gelisen Pazarlar Bölgesi CEO’su olarak görevi Mayis 2023’te devralan Gökhan Sigin, yaptigi degerlendirmede, “Dünya çapinda 39 fabrikasi ve 60 bini askin çalisani ile sirketimizin dokundugu en büyük cografya olan Gelisen Pazarlar Bölgesi’nde güçlü bir yili geride birakiyoruz. 130 ülke ile çok genis bir cografyada 4,6 milyarlik büyük bir nüfusu barindiran bölgemizde, 2024 yilinda kârli büyümemizi sürdürme hedefiyle yol aliyoruz. Büyük çesitliliklere ve farkli dinamiklere ev sahipligi yapan bu bölge büyüme potansiyeliyle bizim için her zaman önemli firsatlar sunuyor. 13 istirak, 9 fabrika, güçlü global marka portföyü, yenilikçi ürün ve hizmetlerimiz ile Gelisen Pazarlar Bölgesi’nde 2023 yilini güçlü bir performansla tamamladik” dedi.

Ihracat ve Yatirim Merkezi: Türkiye

Sigin ayrica, Gelisen Pazarlar Bölgesi’nde 2027 yilina kadar her yil çift haneli büyüme hedefini koruduklarini belirterek bu büyümenin itici gücünün Türkiye olduguna da vurgu yapti. Sigin, sözlerine söyle devam etti: “2020 yilinda yakaladigimiz büyüme ivmesi devam ediyor. REM pazar büyüklügünün 2030 yilina kadar 51 milyar euroya ulasmasini bekliyoruz. Bu basarinin tasiyici gücü ise gururla ifade etmeliyiz ki Türkiye oldu.”

BSH Ev Aletleri Grubu’nun dünyadaki en büyük tesislerinden BSH Çerkezköy fabrikalarindaki üretimin yüzde 56’sinin ihraç edildigine dikkat çeken Sigin “Basta Avrupa olmak üzere 150 ülkeye ihracat yapiyoruz. Sadece kendi bölgemizdeki 44 ülkeye Türkiye’den ürün gönderiyoruz. Çerkezköy’de üretilen ürünlerimiz Çin’e kadar ulasiyor. Bu ayni zamanda Çin’e trenle yapilan ilk sevkiyat özelligi tasiyor. Global pazardaki konumumuzu daha da güçlendiriyoruz” seklinde konustu.

Sigin sözlerine söyle devam etti: “Türkiye ayni zamanda know-how ihracatiyla öne çikiyor. Buradaki deneyim ve birikimiyle rol model olan örnek çalismalara imza atan Türkiye’de bu yildan itibaren yatirimlarimizi iki kat artirmayi planliyoruz.”

Misir’da yeni fabrika yatirimi

Tüketicilerin birbirinden farkli ihtiyaç ve beklentilerine odaklanarak sürdürülebilir çözümler sunduklarini belirten Sigin, ayni zamanda bölgede istihdama da katki sunduklarina isaret etti. Sigin bölgede 10 binden fazla kisiye istihdam saglayan sirketin Misir’daki yeni fabrikayla beraber dogrudan ve dolayli 1000 kisiye is firsati olusturacaklarini belirtti.

Gökhan Sigin, son teknoloji ürünü fabrikanin sürdürülebilirlik yaklasimiyla tasarlandigini vurgularken HF filtresi gibi bazi teknolojilerin Misir’da ilk kez uygulandigini paylasti. Geçen yil temeli atilan fabrikada 2025 yilinda 80 bin adet firin üretilmesi planlaniyor. Geçen yil yapilan yatirimlara Vietnam’daki yeni istirak ve Türkiye’deki lojistik hizmet merkezini örnek veren Sigin, “Yerel pazarlara yakinlik hedefimiz ve global stratejilerimiz dogrultusunda büyümeye devam ediyoruz” diye konustu.

Sürdürülebilirlik odakli deneyim magazalari

Türkiye üretim, Ar-Ge, insan kaynaklarinin yani sira is modellerinde de bölgeye rol modeli olma özelligi tasiyor. Yeni nesil deneyim magazaciliginin tüm dünyada öne çiktigina deginen Gökhan Sigin, “BSH’nin Türkiye’de Bosch, Siemens, Profilo marka konseptli 3 binden fazla lokasyonda magazasi yer aliyor. Sirketimiz, 2024 yilinda 18 lokasyona ulasmayi planladigi Misir’da 9 magaza ile hizmet veriyor. Genis mutfaklari, rahat ve mekana yayilmis ürün sergileme alanlari ile dikkat çeken Güney Afrika’daki premium showroom’larinda da kisa süre önce satisa baslandi. Sirketimiz diger ülkelerde de örnek aldigi bu showroom alanlarini artirmayi hedefliyoruz. Ayrica Singapur, Tayland, Malezya’daki deneyim magazalarimizin yaninda Endonezya ve Vietnam’daki bayi yatirimlari ile de REM bölgesindeki lokasyon sayisini da artiriyoruz” dedi.

“Sirket olarak en son teknolojiye sahip enerji verimli ürün ve hizmetlerimizle müsterilerimizin hayatini kolaylastirirken gezegenimizin ve yeni nesillerin gelecegi için sürdürülebilirligi tüm süreçlerimizin ana odaginda tutuyoruz” diyen Sigin, çevresel sorumluluklarini bir adim öteye tasiyarak sürdürülebilir ve verimli ürünler sergilemek üzere yeni bir magaza konsepti gelistirdiklerini belirtti.

Sigin, “Türkiye’nin pek çok ilinde yaptigimiz ‘Deneyim Magazaciligi’ yatirimlari ile genis alanlarda pisirici ürün grubu, elektrikli süpürge ve Premium kahve makinelerimiz gibi pek çok ürünümüzü müsterilerimiz magazamizda deneyimleyip keyifli vakit geçirebiliyor. Bunun yaninda günes enerjisi kullanan ilk sürdürülebilir magaza konseptimizi de 2023’te Türkiye’de hayata geçirdik” dedi.

Hedef: 2030’a kadar ürünlerin yüzde 50’sini geri dönüstürülmüs malzemelerden üretme

Yapilan açiklamaya göre, sürdürülebilirligi bütünsel bir bakis açisiyla ele alan sirket, enerji verimliligini artiran projeleri ve yesil enerji kullanimina gösterdigi hassasiyet ile 2020 yilindan bu yana Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarini tüm lokasyonlarinda karbon-nötr olarak gerçeklestiriyor. Önlenemeyen emisyonlar için de karbon dengeleme projelerine destek veriyor. Son bes yilda yaklasik 26.810 MWh enerji tasarrufunda bulunarak 10 bin 723 ton karbondioksit (CO2) emisyonundan kaçinan BSH Türkiye’nin bu tasarrufu yaklasik olarak 4 kisilik 116 bin 568 ailenin enerji tüketimine tekabül ediyor. 2030 yilina kadar kullanilan elektrigin yüzde 100’ünü yesil enerji kaynaklarindan elde etmek için çalismalarini sürdüren BSH Türkiye ayrica, Kapsam 3 emisyonlari olarak da bilinen, deger zincirlerinde meydana gelen dolayli emisyonlari, 2030’a kadar 2018’e kiyasla yüzde 15 azalmayi hedefliyor. Sirket 2030 yilina kadar 54 GWh’lik enerji tasarrufu saglama hedefinin yüzde 55’ini 2019-2023 yillari arasinda gerçeklestirmis bulunuyor. Yakin bir zamanda su kitligi tehdidiyle karsi karsiya olan Ergene bölgesinde yer alan BSH Türkiye, 2017-2023 yillarini kapsayan dönemde toplam yaklasik 523 bin metreküp (yüzde 30) su tasarrufunda bulundu. Bu oran, 209 olimpik havuzuna tekabül ediyor.

2030’a kadar ürünlerinin yüzde 50’sini geri dönüstürülmüs malzemelerden üretmeyi ve ürünlerdeki yeniden kullanilabilir malzeme oranini en az yüzde 95’e çikarmayi hedeflediklerini vurgulayan Sigin, “Bu çabalarimizla, sürdürülebilir bir gelecek için taahhütlerimizi ve sorumluluklarimizi yerine getirmeye devam edecegiz” dedi.

Gelisen pazarlar bölgesinin lokomotifi Türkiye oldu

BSH Gelisen Pazarlar Bölgesi CFO’su ve Yönetim Kurulu Baskan Vekili Sedef Ataman, bu yil itibariyla önümüzdeki dönem için yatirim planlarini iki katina çikardiklarini belirterek, özellikle teknolojiye yatirimlariyla gezegene ve müsterilerine olan sorumluluklarinin bilincinde, sürdürülebilir bir gelecek için çalismalar yürütmeye devam edeceklerini aktardi. Imza attiklari inovasyonlarla müsterilerinin evdeki yasam kalitesini artirmak için çalistiklarini söyleyen Sedef Ataman, “Yeni fabrika ve istiraklerimiz, kapasite artirimlarimiz, Ar- Ge yatirimlarimiz, büyüyen magaza ve bayii agimiz ile de bölgede çalismalarimizi sürdürüyoruz. Bu yil Gelisen Pazarlar Bölgesi’nin lokomotifi Türkiye oldu. Türkiye’de faaliyete basladigimizdan bu yana 1,3 milyar euro tutarinda yatirim ile ülkenin üretimine, ihracatina, istihdamina katki sagladik. Bu yil da yatirimlarimizi hem Türkiye hem de bölgede sürdürerek karli büyümemizi koruyacagiz” diye konustu.

Kaynak: İHA