Kirgizistan-Türkiye Is Forumu Biskek'te Yapildi

Kirgizistan-Türkiye Is Forumu, Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov’un himayesinde baskent Biskek’te yapildi. Kirgizistan Cumhurbaskani Caparov, "Türkiye ile ticari ve ekonomik iliskilerin gelistirilmesini Kirgizistan’in stratejik avantaji olarak degerlendiriyoruz" dedi.

Kirgizistan-Türkiye Is Forumu Biskek'te Yapildi
Biskek’te düzenlenen Kirgizistan-Türkiye Is Forumu’nun açilisinda konusan Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov, hükümet olarak iki ülkenin iliskilerini gelistirecek yeni fikirlere ve yeni projelere açik ve hazir olduklarini vurguladi. Türk is adamlarini Kirgizistan’a yatirim yapmaya çagiran Caparov, "Türkiye ile ticari ve ekonomik iliskilerin gelistirilmesini Kirgizistan’in stratejik avantaji olarak degerlendiriyoruz" seklinde konustu.

Caparov, Biskek’te faaliyet gösteren Kirgiz-Türk Dostluk Devlet Hastanesi’nin iki ülke iliskilerinin basarili gelisiminde örnek teskil ettiginin altini çizdi. 2023 yilinin ikili iliskilerde çok faydali bir yil oldugunu belirten Caparov, ikili ticaretin istikrari için Ankara’da Kirgizistan Ticaret Temsilciliginin açildigini hatirlatti. Caparov, iki ülke arasindaki ortak ticaret hacminde artis olduguna dikkati çekerek, Kirgizistan’dan Türkiye’ye ihraç edilen ürünleri siraladi.

"Türkiye, Kirgizistan’in ana ticaret ortaklarindan biridir"

Kirgizistan Ekonomi ve Ticaret Bakani Daniyar Amangeldiyev de, Kirgizistan’daki yatirim imkanlarini ve potansiyelini içeren bir sunum yaparak, "Türkiye, Kirgizistan’in ana ticaret ortaklarindan biridir" dedi.

Amangeldiyev, ülkede büyük projelerin hayata geçirilmesine ilgi gösterdiklerini vurgulayarak, vergi kanununda yapilan düzenlemeleri ve ülkenin vergi muafiyet imkanlarini paylasti. Kirgizistan’da gelecek vadeden alanlarin arasinda enerji, sanayi, ticaret, turizm ve finansal isbirligi oldugunu belirten Amangeldiyev, Türk is adamlarindan bu sektörleri degerlendirmesini istedi. Amangeldiyev, Türk tarafinin "Büyük Ipek Yolu" markasinin potansiyelini kullanmasi ve ülkeler arasi turistik güzergahlari gelistirmesi tavsiyesinde bulundu. Bankacilik sektöründeki hizmetlere deginen Amangeldiyev, "Transfer ve döviz islemlerinin hizlandirilmasi amaciyla Türk ticari bankalarinin Kirgizistan’da temsilciliklerinin (subelerinin) açilmasini tavsiye ediyoruz" diye konustu.



"Kirgizistan su, enerji, elektrik bakimindan yatirim için çok uygun bir ülke"

Türkiye’nin Biskek Büyükelçisi Ahmet Sadik Dogan, 2024 yilinin Türkiye ile Kirgizistan arasindaki yatirim ve ticaret iliskilerinde önemli asama kaydedilen bir yil olmasini istediklerini ve Türkiye olarak bu hedefe ulasmak için gayret gösterdiklerini belirtti.

Dogan, "Kirgizistan bizim dost ve kardes ülkemizdir" dedi.

Kirgizistan yönetiminin yatirimcinin yaninda oldugunu vurgulayan Dogan, "Lütfen bu firsati kullaniniz. Kirgizistan su, enerji, elektrik bakimindan yatirim için çok uygun bir ülke. Yatirimcilarin bunu degerlendirmelerini rica ediyorum. Kirgizistan’a sizleri davet ediyorum" diye konustu.

Dogan, "Ben Kirgizistan’da yaklasik üç senedir görev yapiyorum. Kirgizistan hükümeti de yaklasik üç yildir görev yapiyor. Bu dönemde is dünyasinin çözülmeyen sorununu görmedim. Kirgizistan hükümetinin yardimci olmadigi bir konu görmedim. Bunlari is dünyamizin dikkatine sunmak istiyorum" ifadelerini kullandi.

Kirgizistan’in Bolu Fahri Konsolosu Atillahan Kurt, Kirgizistan-Türkiye is birligine deginerek, Türk Devletler Teskilati’nda Kubanychbek Omuraliyev genel sekreterliginde yapilan çalismalara dikkat çekti. Kurt, Türkiye’nin ve Türk Dünyasi’nin ekonomik birliginin önemini vurguladi.

Basina açik toplantida Kirgizistan Ticaret ve Ekonomi Bakani Daniyar, Türkiye’den gelen heyete ekonomik is birligi açisindan degerlendirilecek yatirim firsatlarini tanitti.

Öte yandan Türkiye’den is adamlari heyeti, Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov adina düzenlenen yemekte bulustu. Yemege temsilen Kirgizistan Basbakaninin birinci yardimcisi katildi.

Programin ikinci günü Kirgizistan Basbakani Muhammedkaliy Abilgaziyev, Ticaret ve Ekonomi Bakani Daniyar Amangeldiev, Saglik Bakani, Türkiye’nin Kirgizistan Büyükelçisi Ahmet Sadik Dogan, Kirgizistan’in Ankara Büyükelçilisi Ruslan Kazakbaev’i temsilen elçilik çalisanlari ve bazi akademisyenlerin katilimi ile Kirgiz Milli Senlikleri düzenlendi.

Kaynak: İHA