'Jinekomasti, Erkeklerin Yasam Kalitesini Olumsuz Etkiliyor'

Jinekomastinin, erkeklerde yaygin görülen bir durum oldugunu söyleyen Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmani Opr. Dr. Kagan Bekircan, “Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun anormal büyümesine neden olan bir hormonal dengesizlik sonucu olusur. Fiziksel ve duygusal rahatsizliga yol açabilir. Erkeklerin yasam kalitesini olumsuz etkileyebilir” dedi.

'Jinekomasti, Erkeklerin Yasam Kalitesini Olumsuz Etkiliyor'
Liv Hospital Samsun Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Klinigi’nden Opr. Dr. Kagan Bekircan, jinekomasti hakkinda açiklamalarda bulundu. Jinekomastinin erkeklerde sik görülen bir durum oldugunu dile getiren Opr. Dr. Bekircan, “Genellikle ergenlik döneminde, yaslanma sürecinde veya hormonal degisikliklerin oldugu dönemlerde ortaya çikar. Bu durum, erkeklerde meme dokusunun anormal büyümesine neden olan bir hormonal dengesizlik sonucu olusur. Jinekomasti, fiziksel ve duygusal rahatsizliga yol açabilir ve etkilenen erkeklerin yasam kalitesini olumsuz etkileyebilir” seklinde konustu.



“Hormonal dengesizlikler neden olabilir”

Jinekomastinin nedenlerine ve belirtilerine deginen Opr. Dr. Bekircan, “Jinekomastiye neden olan birçok faktör vardir. En sik görülen nedenler arasinda hormonal dengesizlikler, özellikle de testosteron ve östrojen arasindaki dengesizlikler yer alir. Ergenlik döneminde hormonal dalgalanmalar sikça jinekomastiye yol açabilirken, yaslanma sürecinde testosteron seviyelerindeki azalma da jinekomastide tetikleyici faktör olabilir. Ayrica, bazi ilaçlar (özellikle anabolik steroidler, antiandrojenler ve bazi antidepresanlar), tibbi durumlar (karaciger hastaliklari, tiroit sorunlari, testislerde hasar gibi) ve alkol veya uyusturucu madde kullanimi da jinekomastiye yol açabilir. Jinekomasti, erkeklerde meme dokusunun sismesi veya büyümesi olarak tanimlanir. Bu genellikle bir veya her iki memede görülür. Diger belirtiler arasinda memelerde hassasiyet, agri veya sertlik, meme basinda sivi akisi, asimetri veya memelerin seklinde degisiklikler yer alabilir. Bu belirtiler farkli kisilerde farkli siddetlerde görülebilir” diye konustu.



“Tedavi seçenekleri”

Tedavi seçeneklerinden bahseden Opr. Dr. Bekircan, su bilgileri paylasti:

“Jinekomasti teshisi, genellikle bir doktor tarafindan fiziksel muayene ve tibbi öykü alinarak konur. Doktor, hastanin yasina, cinsiyetine, tibbi geçmisine ve semptomlarina göre belirli testler yapabilir. Kan testleri, hormonal dengesizlikleri belirlemeye yardimci olabilirken, meme ultrasonu veya mamografi gibi görüntüleme testleri, meme dokusunun yapisini ve büyüklügünü degerlendirmek için kullanilabilir. Jinekomasti tedavisi, altinda yatan nedenlere ve semptomlarin siddetine bagli olarak degisir. Hafif jinekomasti vakalarinda semptomlarin düzeltilmesi için herhangi bir tedavi gerekli olmayabilir ve semptomlar zamanla kendiliginden kaybolabilir. Ancak semptomlar devam ederse veya fiziksel veya duygusal rahatsizliga yol açiyorsa, tedavi gerekebilir. Tedavi seçenekleri arasinda hormon tedavisi, ilaç tedavisi, cerrahi müdahale ve liposuction gibi prosedürler bulunur. Hormon tedavisi, hormonal dengesizlikleri düzeltmeyi amaçlar ve bazi durumlarda etkili olabilir.”

“Ilaç tedavisi her zaman etkili olmayabilir”

Ilaç tedavisi hakkinda da bilgi veren Opr. Dr. Bekircan, “Ilaç tedavisi, jinekomasti semptomlarini hafifletmeye yardimci olabilir ancak her zaman etkili degildir. Cerrahi müdahale genellikle kalici sonuçlar saglar ve jinekomastiye neden olan fazla meme dokusunun cerrahi olarak çikarilmasini içerir. Liposuction, yag dokusunun emilmesi yoluyla memelerin seklini düzeltebilir” diye konustu.



“Hastaya göre tedavi planlaniyor”

Her hastaya farkli tedavi planlandigina dikkat çeken Opr. Dr. Bekircan, “Plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanlari, jinekomasti tedavisinde uzmanlasmistir. Bu uzmanlar, her hastanin durumunu bireysel olarak dikkatlice degerlendirir ve en uygun tedavi planini belirlemek için multidisipliner bir yaklasim kullanir. Tedavi plani, hastanin semptomlarina, fiziksel özelliklerine ve kisisel tercihlerine göre uyarlanir. Cerrahi müdahale gerektiren durumlarda, uzmanlar hastanin estetik kaygilarini dikkate alarak memelerin dogal görünümünü koruyacak teknikleri kullanir ve hastanin memnuniyetini maksimize eder. Jinekomasti, erkeklerde yaygin görülen bir durumdur ve çesitli nedenlerden kaynaklanabilir. Semptomlar genellikle fiziksel ve duygusal rahatsizlik olusturabilir ve tedavi gerektirebilir” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA