IKAF'24'e Katilan Bilal Erdogan Gençlere Tavsiyelerde Bulundu

Eskisehir’de Anadolu Üniversitesinin ev sahipliginde düzenlenen Iç Anadolu Kariyer Fuari’na (IKAF’24) katilan Ilim Yayma Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Necmeddin Bilal Erdogan, "3 sene futbolu kapatalim. 3 sene sonra açtigimiz zaman önceden futbolda bir sekilde görev alan kimseye bir daha görev vermeyelim" dedi.

IKAF'24'e Katilan Bilal Erdogan Gençlere Tavsiyelerde Bulundu
Eskisehir’de Cumhurbaskanligi Insan Kaynaklari Ofisi koordinasyonunda Anadolu Üniversitesi ev sahipliginde, Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi’nde organize edilen Iç Anadolu Kariyer Fuari’ndaki (IKAF’24) söylesiye katilan Ilim Yayma Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Necmeddin Bilal Erdogan, ögrencilerle bir araya geldi. Cumhurbaskanligi Insan Kaynaklari Ofisi Baskani Doç. Dr. Salim Atay moderatörlügünde gerçeklesen söyleside, kendi akademik kariyeri ve is hayati hakkinda konusan Erdogan, gençlere tavsiyelerde bulundu.

“Toplumun, teyakkuzda, bilinçli olmasi gerekir”

Söyleside darbeler konusunda toplumun bilinçli olmasi gerektigini söyleyen Necmeddin Bilal Erdogan, “27 Mayis, 28 Subat, 15 Temmuz’lar büyük magduriyetleri doguruyor. Halkin belli kesimlerini, belli kesimlerinden daha magdur ediyor. Farkli darbelerde farkli profiller görüyoruz. Böyle seylerin olmamasi için de bunlarin nasil oldugunun, nelere mâl oldugunun bilinmesi gerekiyor. Türkiye’nin darbeler tarihini, yakin tarihini hatta Osmanli’nin Yeniçeri isyanlarina varincaya kadarini bilmek lazim. Hani Türkiye’de biri çiksa, ’deprem olmayacak’ dese bu ne kadar bence yanlis ise Türkiye’de asla darbe olmaz demek de yanlis. Bunun olmamasi için toplumun, teyakkuzda, bilinçli olmasi gerekir. Bir deprem olursa ne yapacagimiz veya bundan daha az etkilenmek için nasil hazirlanmamiz gerektigi konusunda bilinçli olmamiz gerektigi gibi. 28 Subat 1997 post modern darbe dedikleri süreçten sonraki dönemde Türkiye’de daha çok dindar kesim hedef alindi. Kur’an kurslarina 15 yasindan küçüklerinin alinmasi yasaklandi. Bunun disinda dün Milli Egitim Bakanimiz da konusmasinda örneklerini de verdi. Mesela bir imam hatip lisesinde bir ögretmen, yurtta ögrencileri sabah namazina kaldirdigi için meslekten ihraç edildi. Ayni zamanda imam hatip mezunlarinin üniversitelere girisinin önünü çok zorlastiran, kapatan bir kat sayi sistemi getirildi.

Burada aslinda tek gaye imam hatip mezununun sadece ilahiyata girebilmesiydi. Diger bölümlere girerken 30-40 puan geride kalmak zorunda kaliyor” dedi.



"22 yasinda evlendigim için çok mutluyum"

Erken evlilik tavsiyesinde bulunan Bilal Erdogan, söyle devam etti:

“Masterimin birinci yilinin yazinda Allah nasip etti, yuva kurdum, evlendim. 22 yasindaydim. 22 yasinda evlendigim için çok mutluyum bu arada. Sizlere de gecikmeden evlenmenizi öneriyorum. Ben bu konulari daha küçük gruplarda ögrenci arkadaslarimizla, genç arkadaslarla konustugumuz zaman su tür reaksiyonlarla karsilasiyorum, ’Hocam, Bilal abi, Baskanim. Haklisiniz, biz de istiyoruz ama ailelerimiz izin vermiyor ki veya nasil geçinecegiz ki.’ Iste bizimkiler diyor ki, ’Üniversiteyi bitir, askerligini yap, bir ise gir, ondan sonra olur.’ Iste bizimkiler diyor ki, ’Evlenecegin kisi üniversiteyi bitirmis, askerligini yapmis, bir ise girmis birisi mi, bakalim kim?’ Böyle engellerle yuva kurmayi zorlastiran bir kültür olustu maalesef ebeveynlerde. Bizim normalde Türk geleneginde var. Bizim inancimiza göre böyle bir sey var. Orta Asya’da kil çadirlarda yasadigimiz dönemde nasil yasadigimizi arastiracak olursaniz yuva kurmanin zorlastirilmadigini görürsünüz. Bizim inancimiza göre Peygamber efendimizin bize ögrettigine baktiginiz zaman da zorlastirilmadigini görürsünüz. Nasil geçinecegiz diyenlere de diyorum ki sen simdi ögrenci halinle zorlanmiyor musun? Zorlaniyorsun. Bir kisi yerine iki kisi zorlanarak evlilik hayatini kuracaklar. Yani sonuçta iste saniyor musunuz ki is sahibi olunca, askerligi bitirince ondan sonra her sey çok kolay oluyor. Hayir, bu evlilik zaten bir sorumluluk gerektiren, insani ayni zamanda olgunlastirmaya zorlayan ama insani da gelistiren, terbiye eden önemli bir kurum. Ama bir yandan da muhabbeti hayatinizda kurumsallastiriyorsunuz, kalici kilmaya çalisiyorsunuz.”

“Ne olacak bu futbolun hali”

Türkiye’deki futbolun gidisatini da yorumlayan Necmeddin Bilal Erdogan ilginç bir öneride bulunarak, “Fenerbahçeliyim, Cumhurbaskanimiz da Fenerbahçeli. Çocuklarimiz da sag olsunlar Fenerbahçeli. Biliyorsunuz futbolcu çocuguyuz. 15 sene amatör futbol oynamis. Seyretmeyi seviyorum. Ama bu düzende bu nereye gider bilmiyorum. Ne olacak bu futbolun hali; kötü, çok kötü. Benim çözüm önerim söyle: 3 sene futbolu kapatalim. 3 sene kapattik, ondan sonra 3 sene sonra açtigimiz zaman önceden futbolda bir sekilde görev alan kimseye bir daha görev vermeyelim. Tamamen futbolu kapatip 3 sene sonra yeniden açarsak belki yani belki. Ama insanlar yani ego tatmini için, iste söhret olmak için futbolda yöneticilik yapiyorlar. Spor medyasi diye bir sey var ki futbola faydadan çok zarari var zaten basli basina. Spor yorumcusunun masum bir sekilde yorumlama sansi yok. Spekülatif olman lazim, hakaret etmen lazim istisna yapman lazim yani dolayisiyla böyle bir ortamda. Ama sadece Türkiye’de böyle degil. Türkiye belki bugün uç örneklerinden bir tanesi. Ama gerçekten hani futbolun ana ülkesi olan Ingiltere’de de mesela böyle seyler, Italya’da da var. Insallah daha iyi günlerinde görürüz. Yani bununla da ne sportif basari geliyor, ne de keyif veren bir futbol geliyor. Onun için geleneksel sporlarda aslinda bir kültür ihyasi çalismasi yapmaya çalisiyoruz” ifadelerini kullandi.

Programa, Eskisehir Valisi Hüseyin Aksoy, AK Parti Eskisehir Milletvekilli Prof. Dr. Aysen Gürcan, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal ve ögrenciler katildi.

Söylesi bitisinde Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Ilim Yayma Vakfi Mütevelli Heyeti Baskani Necmeddin Bilal Erdogan’a tesekkür ederek hediye takdiminde bulundu.
Kaynak: İHA