Gaziantep'in Hamam Kültürü Müzede Yasatiliyor

Gaziantep’in türkülere konu olan hamamlari, Gaziantep Hamam Müzesi’nde yasatiliyor ve ziyaretçiler tarafindan yogun ilgi görüyor.

Gaziantep'in Hamam Kültürü Müzede Yasatiliyor
Gaziantep kültüründe önemli bir yere sahip olan ve türkülere konu olan Gaziantep hamam kültürü tarihini yansitan önemli eserlerden biri olan hamam müzesi, ziyaretçilerden yogun ilgi görüyor. Müzede hamam kültürünü yansitan 509 eser sergilenerek gelecek nesillere aktariliyor.

“Hamam kültürünü burada yasatiyoruz”

Gaziantep tarihinde önemli yere sahip olan hamam müzesi ile ilgili bilgi veren görevli Tuncay Çevik, “Lala Mustafa Pasa tarafindan yaptirilan 1577 tarihli pasa hamami içerisinde kurulu içinde bulundugumuz hamam 2015 yilindan beri aktif olarak kullaniliyordu. 2015 yili itibari ile Büyüksehir tarafindan restore edilerek hamam müzesi haline getirildi.

Müze olarak 18. ve 19. yüzyillarda kullanilan eserler sergileniyor. Müze üç bölümden olusmakta. Soguk, sicak ve ilik olmak üzere karsimiza çikiyor. Ilk bölümde ziyaretçileri balmumu heykeller karsiliyor üzerlerinde pestemaller olan ve daha sonra devaminda hamamda kullanilan taslar ve takunyalar, o döneme ait ürünleri, ahsap, metal gibi eserleri de görüyorlar. Ilik alana geçtiklerinde ise damat hamami dedigimiz varligini sürdürmekte olan damat hamami ile ilgili vizyon gösterisini izliyorlar. Devaminda ise yine kullanilan ve yapilan sölenler, çig köfte dedigimiz o dönemde insanlarin disardan yaptigi, evlerinde yaptigi ürünler sergileniyor. Iliklik bölümü vücudun sicaga alistirildigi bölüm olarak da kullanmakta. Asiri sicaga dayanamayan ve kronik rahatsizligi bulunan insanlarin bu bölümde yikanip çikabildikleri bölüm olarak da kullanilmakta. Son bölüm göbek tasi bulunmakta onlara paralel olarak odalar bulunmakta. Tek kisilik yikanma hücreleri olarak da geçmekte. Bunun yani sira külhan bölümümüz var hamam suyunun isindigi bölüm olarak biliniyor. Su anda günümüzde müze olarak hizmet verdigi için heykellerle yansitiyoruz” dedi.



“Geçmisimizi yansitan kültürümüzü yerinde görmek bizi mutlu etti”

Gaziantep’in Islahiye ilçesinden hamam müzesini gezmek için geldiklerini söyleyen Esra Kurt, “Geçmisimizi yansitan kültürümüzü yerinde görmek bizi mutlu etti. Temizlik imandan gelir anlayisini burada çok güzel yansitmislar. Hamam Müzesi’nin yapilip ve bizlere tanitilmasi çok büyük bir önem tasimakta. Deprem bölgesi acinin tarif edilemeyecegi bir nokta biz memleketimizi taniyamazken böyle saglam yerleri görmek bizi mutlu etti” ifadelerini kullandi.

“Tarihimizi çok güzel yansitmislar”

Hamam müzesini ziyarete gelen diger depremzede ögrenci Fatma Ikra Erbulut da müzeyi çok begendiklerini belirterek, “Tarihimizi çok güzel yansitmislar. Emeklerine saglik çok güzel olmus. Hamamin nasil bir yer oldugunu görmeyenler bilmeyenler buraya gelerek ögrenebilirler” diye konustu.

Kaynak: İHA