Fadiloglu GTO Meclisinde

Ticaret Odasinin (GTO) subat ayi olagan meclis toplantisi Meclis Baskani M. Hilmi Teymur baskanliginda, Yönetim Kurulu, Meclis ve Disiplin Kurulu üyelerinin katilimiyla olarak gerçeklestirildi.

Fadiloglu GTO Meclisinde
Toplantinin ilerleyen bölümünde Sehitkamil Belediye Baskani Ridvan Fadiloglu’nun da tesrif ettigi mecliste söz alan GTO meclis üyeleri; ticari hayati etkileyen sorunlari, GTO üyelerinin ortak taleplerini ve ekonomik aktiviteyi canlandiracak çözüm önerilerini dile getirdi.

Toplantinin açilisinda yaptigi konusmada 7.’si düzenlenen Geleneksel Kan Bagisi Kampanyasi’na deginen GTO Meclis Baskani M. Hilmi Teymur, “Her yil 8 Subat’ta sehrimize Gazi unvani verilisinin yil dönümünde anlamli bir ise imza atarak kan bagisi kampanyasi gerçeklestiriyoruz. Geleneksel hale getirerek bu yil 7.’sini düzenledigimiz bu kampanyaya gelerek kan bagisinda bulunan tüm üyelerimize ve vatandaslarimiza can-i gönülden tesekkür ediyorum. Bu vesileyle de hatirlatmak isterim ki kan bagisina her gün her an ihtiyaç var. Bizim en önemli amacimiz da buna vurgu yapmak. Sagligimiz müsaade ettigi sürece düzenli olarak kan bagisi yapmali, insanlarimizin hayatina dokunmaliyiz” dedi.



“Ihracatçilarimiza döviz dönüsüm destegi artirilmali”

Meclis toplantisinda yaptigi konusmada GTO’nun Subat ayinda yürüttügü faaliyetler hakkinda Meclis üyelerini bilgilendiren GTO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Taner Özdurak, enflasyon sorununa dikkat çekerek, “Dövizin yükselmesi enflasyonu olumsuz etkiliyor. Ancak Türkiye’nin döviz gelirine ihtiyaci var Bunun en yetkili yöntemi de ihracat Iste bu nedenle ihracatçi desteklenmeli. Madem dövizin yükselmesi enflasyonu tetikliyor o zaman merkez Bankasi döviz dönüsüm destegini artirmali Biliyorsunuz Merkez Bankasi, Firmalarin yurt disi kaynakli dövizlerinin TCMB’ye satisi sirasinda, firmalar verecekleri taahhüt karsiliginda, Türk lirasina çevrilen tutarin yüzde 2’si kadar döviz dönüsüm destegi alabiliyor. Bu destegin yükseltilmesi gerektigini düsünüyorum. Ihracatçiya verilecek bir diger destek de daha önce Tuncay Baskanimizin da dile getirdigi gibi navlun destegidir. Ihracatçiya direkt destek niteligindedir” ifadelerini kullandi.

Enflasyonla mücadele açisindan risk primindeki düsüs kalici olmali

Merkez Bankasi Baskani degisikliginin dogru yönetildigini ve beklenildigi gibi faizin sabit tutuldugunu söyleyen Özdurak, enflasyonla mücadele açisindan risk primindeki düsüs egiliminin kalici olmasi ve Türk lirasinin sinirli reel degerleme egiliminin bir süre daha devam etmesi gerektigini vurguladi.

Özdurak, “Bunun için, bütçe açigini azaltici önlemlerin ve para politikasindaki sikilasmanin önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi zorunludur. Özetle, Ekonomide Rasyonele Dönüs Programi’ kararlilikla uygulanmali ve bu programdan geri dönüs olmayacagina dair algi güçlendirilerek yayginlastirilmalidir. Bununla birlikte program yeni adimlarla da desteklenmelidir. Makroekonomik istikrari saglayici politikalarin yani sira, verimliligi artiracak, yesil dönüsüm sürecini hizlandiracak, egitimin niteligini yükseltecek, adil ve hizli çalisan bir hukuk sistemini olusturacak yapisal düzenlemelerin hayata geçirilmesi önem tasimaktadir” diye konustu.



“Gaziantep’in ülke ekonomisinde ilk dört ilden birisi olmaya öncülük edecegiz”

GTO’nun stratejik plani hakkinda da konusan Baskan Yardimcisi Özdurak, “Bilindigi üzere çalismalarimizi 4 yillik stratejik planlama üzerinden yapiyoruz ve her yil da gözden geçiriyoruz. Bu gözden geçirmeyi de yerel, ulusal, küresel sosyo-ekonomik mevcut durum isiginda yapiyoruz. Bu mevcut duruma göre faaliyet planlarimizda, hedeflerimizde gereken güncellemeleri yapiyoruz. Biliyorsunuz Odamizin vizyonu Gaziantep’in ülke ekonomisinde ilk dört ilden birisi olmasina öncülük etmek. Hedeflerimiz, stratejilerimiz, is planlarimiz hep bu vizyona erisebilmek için. Bu vizyona erisebilmek için 2026’ya kadar Gayri Safi Yurtiçi Hasila’dan aldigimiz payi yüzde 5’e, ihracattan aldigimiz payi yüzde 7’ye çikarmayi, EFQM sisteminde Türkiye Büyük Ödülünü almayi ve 2025 yilina kadar TOBB Akreditasyon sisteminde 7 Yildizli Oda olmayi hedefliyoruz. Vizyonumuzu gerçeklestirebilmek için de 2024 stratejilerimizi, is planlarimizi belirledik” seklinde konustu.



Meclis toplantisinin ilerleyen bölümünde toplantiya katilarak GTO Meclisine hitap eden ve sunum gerçeklestiren Sehitkamil Belediye Baskani Ridvan Fadiloglu, bugüne kadar yürüttükleri çalismalar ve projeler hakkinda meclis üyelerini bilgilendirdi. Sunum ardindan yapilan soru-cevap bölümünde ise söz alan GTO Meclis üyeleri ticari hayati etkileyen sorunlari, GTO üyelerinin ortak taleplerini ve ekonomik aktiviteyi canlandiracak çözüm önerilerini dile getirdi.
Kaynak: İHA