Disi Okul Içi Konak

Sivas’in Ortatopaç köyünde kullanilamaz halde olan okul, köylülerin çaba ve çalismalari sonucunda konak haline dönüstürüldü.

Disi Okul Içi Konak
Köyden sehirlere göçün artmasiyla birlikte köy okullarindaki ögrenci sayisinda büyük azalmalar yasandi. Hal böyle olunca köy okullari da bu durumdan nasibini aldi. Köylerde nüfusun gittikçe azalmasiyla birçok köy okulu kapandi. Sivas’in Sarkisla ilçesine bagli Ortatopaç köyünde bulunan okul bir zamanlar ögrencilerin sesleriyle yankilanirken günümüzde ise bos kaldi. Zamanla harabeye dönen okul devlet ve köylülerin destekleriyle yenilenerek köy konagina dönüstürüldü. Okul orijinalligini koruyarak distan okulu andirsa da simdilerde köy konagi olarak hizmet veriyor.

“Orijinal kara tahtasi bile duruyor”

Ortatopaç köyü Muhtari Rüstem Dagdeviren, köy okulunun kara tahtasinin hala durdugunu ifade ederek, “Bu yapi daha önceden köy okuluydu ve yüze yakin ögrenci burada egitim aliyordu. Daha sonra tabi ekonomik sartlar nüfuslarin çogalmasi topraklarin az olmasi insanlari sehre göçe zorladi ,böyle olunca da burada ögrenci kalmadi. Daha sonra burada bulunan ögrencilerde Sarkisla’ya tasimali olarak götürüldü. Köy konagi ihtiyacimiz vardi. Okulu konaga dönüstürdük. Hüzünler sevinçler bu konakta yasaniyor. Düzenlemeler yaptik. Okul 2012 yilinda orijinalligini kaybetmeden köy konagi olarak hayata geçirildi. Takilan kara tahtasi bile halen durmakta. Devletin katkisi ve köylülerimizin yardimlariyla bahçe düzenlemesini, kamelyalar yaptik. Insanlar yagmurdan, yaz aylarinda sicaktan korunuyor. Bahçede bulunan lojmanin bir tarafini misafir evi olarak düzenledik, arka tarafini asevi olarak yaptik. Yemeklerimiz burada pisiyor, yemekler burada yeniyor. Taziyeler, senlikler hep burada yapiliyor, köy halki için çok verimli bir hale geldi” dedi.

Kaynak: İHA