Adana 14. Insaat Fuari Açildi

Adana Insaat, Yapi Malzemeleri, Insaat Teknolojileri, Is ve Insaat Makineleri ve IHS Fuari, Adana Uluslararasi Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle açildi.

Adana 14. Insaat Fuari Açildi
Adana ve Dogu Akdeniz Insaat Müteahhitleri Birlikleri Federasyonu (DAIMFED) isbirligi ile düzenlenen Adana Insaat, Yapi Malzemeleri, Insaat Teknolojileri, Is ve Insaat Makineleri Fuari ve Adana IHS Isitma, Sogutma, Havalandirma, Klima ve Günes Eenerji Sistemleri Fuari, es zamanli olarak Adana Uluslararasi Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle açildi. Törende konusan DAIMFED Baskani Mustafa Karslioglu, deprem sonrasinda evler hakkinda vatandaslarin daha çok merak içerisine girdigini belirterek, “Deprem sonrasi evler hakkinda vatandaslar daha çok arastirma içerisine girdi. Hakli olarak gerek teknik olarak gerek güven açisindan, gerekse insaat teknolojilerinin gelismesiyle ilgili konularda da arastirmalara girdi. Biz müteahhitler olarak kendi içimizdeki çürük elmalari ayiklaya ayiklaya DAIMFED çatisi altinda güvenilir ve seffaf firmalara kavusturduk. Artik elini kolunu sallayanin bu sektöre girmesine imkan kalmayacak yasal düzenlemeyi federasyonumuzun bulundugu sektör temsilcileriyle Çevre, Sehircilik ve Iklimlendirme Bakanligimizla kontrol altina alinmistir. Örnegin Adana’mizda üç bin müteahhit firmasi varken, su anda sayimiz 141’dir. Devletimizin öncülügünde 11 ilimizdeki TOKI konutlarinda sektör temsilcilerimiz geceli gündüzlü çalisarak konutlar ürettik. Ve yine de geceli gündüzlü çalismaya devam ediyoruz. Deprem vesilesiyle kentsel dönüsümün ne kadar önemli oldugunu bir kez daha görmüs olduk. Yine Sayin Cumhurbaskanimizin talimatlari ile yerinde dönüsüm projelerine Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligimizin çok güzel hibe ve kredi destekleri mevcuttur. Müteahhitlerimizi yerinde dönüsüm projelerine ve yatay mimariye yönlendirmeye gayret ediyoruz. TÜYAP ve federasyonumuzun isbirliginde düzenlenen bu fuar hem pandemi hem de deprem sonrasi çok mesakkatli bir çalismanin eseridir“ dedi.

Adana Büyüksehir Belediye Baskani Zeydan Karalar ise, Adana’daki müteahhitlerin belediyenin ihalelerine girmelerini önemsedigini söyleyerek, “Insaat sektörünün önemini vurgulamaya gerek yok. Gelisen ve gelismekte olan ülkelerde insaat, ekonominin dinamigi ve motive gücüdür. Tabii ki bütün ekonomiyi insaata baglamak da yanlis. Insaatin durmasi durumunda ekonominin de duracagini kabul etmek mümkün.Dolayisiyla insaat çok önemli bir sektördür. Konuyla ilgili fuar yapilmasi da katki koyacaktir. Simdi ben belediye açisindan bir sey söyleyeyim. Özellikle sizlere, müteahhitlere ve insaat yapimcilarina belediyenin ihalelerine girmelerini öneriyorum. Belediye, giderek ekonomisi düzelen ve ödeme dengesi saglanan bir ekonomik yapiya sahip. Dolayisiyla ben özellikle Adana’daki insaatçilarin bizim ihalelere girmesini önemsiyorum. Çünkü ne kadar çok yapi müteahhidi girerse o oranda rekabet artar. Biz de rekabetten daha uygun ve daha kaliteli is almis oluruz” diye konustu.

Adana Valisi Yavuz Selim Kösger insaat sektörünün modasinin hiç geçmedigini belirterek, “Deprem sonrasi 14. kez düzenlenen isitma, havalandirma ve insaat fuarina katilmaktan duydugum mutlulugu ifade etmek isterim. Bu fuar, insaat sektörünün önemini ve gücünü gösteren memnuniyet verici bir etkinliktir. Insaat, tüm zamanlarin modasi geçmeyen ve vazgeçilmez bir sektörüdür. Her ne kadar degisik mühendislik dallari ve egitimleri ortaya çiksa da insaat mühendisligi ve sektörü her zaman degerini korumustur. Insan ihtiyaçlarinin piramidinde güvenlikle beraber barinma, en temel gereksinimlerden biridir. Insan hayatinin ve toplumlarin devami için insaat kaçinilmaz bir alandir. Insaat sektörü, 150’den fazla alt sektörü sürükleyen bir lokomotiftir. Baskanlarimizin dedigi gibi, belki de 250’ye yakin sektör insaat sayesinde hareket kazanir. Bir insaat yaptiginizda perdeden beyaz esyaya, halidan mobilyaya, demirden çimentoya birçok sektörü etkilersiniz. Bu anlamda insaat her zaman modasi geçmeyen ve var olmaya devam edecek bir sektördür. Ben, Türk müteahhitlik ve insaat sektörünün hem ülke içinde hem de ülke disinda yakaladigi basariyi da memnuniyetle izliyorum. Türk müteahhitleri, dünya çapinda isler yapiyor ve Çin gibi ülkelerle yarisiyor. Insaat sektörümüz, yer yer önemli ve büyük islere de imza atiyor. Biz, gelisen ve nüfusu artan bir ülkeyiz. Dolayisiyla nüfus arttikça insaat ihtiyaci da artacaktir. Bu baglamda bu fuarlarin da sadece yerele degil, uluslararasi kitleye de hitap etmesi gerektigini düsünüyorum. Özellikle Adana’daki bu fuarlarin uluslararasi müsterileri de davet edecek sekilde güçlendirilmesi lazim. Bu konuda TÜYAP’in gerekli hamleleri yapacagina ve fuari zenginlestirecegine inaniyorum. Bu fuarin Adana’miza, ülkemize ve sektörümüze hayirlar, ugurlar ve bereketler getirmesini diliyorum. Sektöre hayirli ve ugurlu olmasini temenni ediyorum” ifadelerini kullandi.

Konusmalarin ardindan fuarin açilisi yapildi. Fuar 3 Mart’a kadar açik kalacak.
Kaynak: İHA