2 Milyar TL'lik Proje Kabul Edildi

Adiyaman Üniversitesi’nin yenilenebilir enerji kaynaklarindan günes enerjisinden elde edilecek elektrik enerjisinin artirilmasina yönelik projesi kabul edildi.

2 Milyar TL'lik Proje Kabul Edildi
Elektrik enerjisi üretimine katkida bulunacak olan proje ayni zamanda ithalatin azaltilmasi noktasinda da ülke ekonomisine katki saglayacak. Projenin, ülke genelinde yillik 300 milyon TL’den fazla direk 100 milyon TL de dolayli katki saglamasi bekleniyor. Projenin 5 yillik sürede ülke ekonomisine katkisinin 2 milyar TL’den fazla olmasi hedefleniyor.

Proje yürütücüsü Adiyaman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisligi Dr. Ögr. Üyesi Ferdi Dogan, “Günes Enerji Panellerindeki Hücre Hasar ve Türlerinin Yapay Zeka Ile Tespit Edilmesi basligi ile projemiz desteklenmeye hak kazandi. Yenilenebilir enerji kaynaklarindan günes enerjisinden yapay zeka destekli enerji üretimi artirmayi amaçlayan proje, günes enerji üretimine etki eden panel hücrelerindeki hasarlar kaynakli üretim miktarini azaltan olumsuzlugu ortadan kaldirmayi hedeflemektedir. Projede panel üretimi kaynakli ithalat oranini azaltmak, bu alanda üretim yapan firmalarin maliyetini düsürmeyi hedeflemektedir. Günes enerji panel üretimi için ithal edilen ürün miktari ve maliyetlerinin azaltilmasiyla ülke ekonomisine katki saglamasi amaçlanmaktadir. Ülke genelinde yillik 300 milyon TL’den fazla direk 100 milyon TL dolayli katki saglamasi beklenmektedir. Projenin 5 yillik sürede ülke ekonomisine katkisinin 2 milyar TL’den fazla olmasi beklenmektedir. Firat Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ibrahim Türkoglu, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Dr. Ögr. Üyesi Nevzat Olgun, Bingöl Üniversitesi’nden Dr. Ögr. Üyesi Mücahit Çalisan’in arastirmaci olarak yer aldigi projede doktora ögrencisi Miktat Aktas ve bir lisans ögrencisi yetistirilecektir" diye konustu.

Kaynak: İHA