BM Genel Sekreteri Guterres Açiklamasi 'BM Güvenlik Konseyi'nin Otoritesi Ciddi Sekilde Sarsildi'

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilari ve Rusya-Ukrayna Savasi nedeniyle BM Güvenlik Konseyi’nin otoritesinin ciddi sekilde sarsildigini belirterek, "Konsey’in yapisinda ve çalisma yöntemlerinde ciddi bir reforma ihtiyaç var” dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres Açiklamasi 'BM Güvenlik Konseyi'nin Otoritesi Ciddi Sekilde Sarsildi'
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Isviçre’nin Cenevre kentinde Insan Haklari Konseyi’ne hitap etti. Guterres, nedeniyle BM Güvenlik Konseyi’nin Israil’in Gazze Seridi’ne yönelik saldirilarina ve Rusya’nin Ukrayna’yi isgaline yeterince tepki verememesinden üzüntü duydugunu belirterek, söz konusu çatismalarin BM Güvenlik Konseyi’nin otoritesinin ciddi sekilde belki de ölümcül bir sekilde sarsilmasina neden oldugunu belirtti.



Guterres’ten BM Güvenlik Konseyi’nde reform çagrisi

Guterres, BM Güvenlik Konseyi’nin sik sik çikmaza girdigini ve "zamanimizin en önemli baris ve güvenlik meselelerinde harekete geçemedigini" söyleyerek, "Konsey’in yapisinda ve çalisma yöntemlerinde ciddi bir reforma ihtiyaç var” dedi.



“Yardim programlarimizin tabutuna son çiviyi de çakmis olur”

Gazze Seridi’nin Refah kentini insani yardim operasyonlarinin merkezi olarak tanimlayan Guterres, Israil’in buraya genis çapli bir saldiri düzenlemesinin yikici sonuçlari olacagini belirterek, "Israil’in sehre topyekun saldirmasi sadece orada barinan 1 milyondan fazla Filistinli sivil için dehset verici olmakla kalmaz, ayni zamanda yardim programlarimizin tabutuna son çiviyi de çakmis olur” dedi.

Kaynak: İHA